-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina surado tranzitinių rusiškų gamtinių dujų kontrolės būdą

Ukraina surado būdą, kaip aprūpinti savo vartotojus dujomis, nukreipiant Europos rinkai skirtą žaliavą atgal į savo teritoriją. Valstybinės Ukrainos energetikos bendrovės „Naftogaz“ susitarimas su Vengrijos gamtinių dujų operatore „FGSZ“ dėl bendradarbiavimo ir keitimosi informacija leis europietiškas dujas nukreipti atgal į Ukrainą pastarosioms nepalikus šios šalies teritorijos, rašo laikraštis „Kommersant“.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu norint Senajam žemynui skirtas rusiškas dujas nukreipti atgal, jos pirmiausiai turi kirsti vakarinę Ukrainos sieną ir bent keletą metrų pakeliauti ES teritorija. Tačiau pasirašius naująją sutartį, Ukraina galės susitarti dėl tam tikros dujų dalies pirkimo ir nukreipti jas, pastarosioms dar nepasiekus ES teritorijos.

Šiuo metu norint Senajam žemynui skirtas rusiškas dujas nukreipti atgal, jos pirmiausiai turi kirsti vakarinę Ukrainos sieną ir bent keletą metrų pakeliauti ES teritorija.

Iki šiol Kijevas to daryti negalėjo, nes neturėjo informacijos apie tai, kiek dujų turi gauti ES vartotojai. Norint turėti šią informaciją būtina turėti prieigą prie specialaus aštuonių ženklų kodo, kurio Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ Ukrainai nedavė.

Dabar Kijevas gavo teisę reikalauti šio kodo, remdamasis Europos Komisijos sprendimais. Be to, Briuselis nedraudžia, kad Ukraina nukreiptų dalį dujų atgal, pastarosioms nepasiekus ES teritorijos.

Tačiau 2009 m. Ukrainos sutartyje su „Gazprom“, toks dujų nukreipimo būdas nėra numatytas. Be to, ekspertai teigia, kad EK gali priversti Rusijos dujų milžinę įtraukti punktus dėl dujų nukreipimo sutartyse su ES bendrovėmis, bet ne su „Naftogaz“.

2019 m. baigsis dabartinis „Gazprom“ susitarimas su Ukraina dėl dujų tiekimo. Apie tai, kad Rusija nesirengia jo pratęsti, jau yra kalbėję tiek šio dujų koncerno, tiek šalies vyriausybės atstovai.

Šiuo metu dujų milžinė stato dujotiekį „Turkiškas srautas“, kuris bus alternatyva rusiškų dujų eksportui į ES teritoriją aplenkiant Ukrainos teritoriją. Planuojama, kad pirmoji dujotiekio atkarpa pradės veikti 2016 m. pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius