-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina tikisi susitarti dėl pigesnių dujų derybose su Rusija ir ES

Ukraina šeštadienį pareiškė, kad tikisi susitarti dėl mažesnės Rusijos tiekiamų dujų kainos per trišales derybas, kurios ateinantį mėnesį turėtų būti atnaujintos Berlyne, su Europos Sąjunga.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ukraina tikisi, kad kaina antrame ketvirtyje bus 250 JAV dolerių (232 eurai pagal dabartinį kursą) už 1 000 kubinių metrų“, – sakoma Ukrainos energetikos ir anglių pramonės ministro Volodymyro Demchyshyno pranešime, kurį paskelbė jo ministerija.

„Ukraina tikisi, kad kaina antrame ketvirtyje bus 250 JAV dolerių (232 eurai pagal dabartinį kursą) už 1 000 kubinių metrų“, – sakoma Ukrainos energetikos ir anglių pramonės ministro Volodymyro Demchyshyno pranešime.

Šių metų pirmąjį ketvirtį Kijevas už 1 000 kubų rusiškų dujų mokėjo 329 JAV dolerius (apie 305 eurus).

Penktadienį Briuselyje įvykęs susitikimas, kuriame taip pat dalyvavo Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir deryboms tarpininkaujantis Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marosas Sefcovicius, buvo pirmasis žingsnis pastangose užtikrinti dujų tiekimą Kijevui ir jų tranzitą į ES šalis ateinančią žiemą.

Sutarties, pagal kurią dujos buvo tiekiamos praeitą žiemą, galiojimas baigsis šio mėnesio pabaigoje.

Interviu Rusijos valstybinei televizijai A.Novakas patvirtino, kad dujų kaina Ukrainai antrajame ketvirtyje – pagal vadinamąjį vasaros paketą – sumažės 50–80 dolerių, nes atpigo nafta.

Po penktadieninių derybų Briuselyje paskelbtame pranešime partneriai pripažino, kad „pasiruošimai tiekimui ateinančią žiemą turi prasidėti dabar“.

Rusija apsvarstys Ukrainos prašymą sumažinti dujų kainą, o Kijevas sieks įsigyti pakankamai dujų, kad galėtų pripildyti savo saugyklas, naudojamas tiekiant dujas tranzitu į Europą, sakoma dokumente.

ES iš Rusijos perka apie trečdalį savo suvartojamų dujų, pusė to kiekio į Bendriją patenka per Ukrainą nutiestais vamzdynais.

Pasak V.Demchyshyno, derybos Berlyne turėtų įvykti balandžio 13–14 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius