Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai Žemaitijoje pasikinkė vėją: sukūrė eksperimentinę jėgainę

Keliaujantys Kretingos rajonu, pro Lazdininkų kaimą, gali išvysti neįprastą vaizdą – plyname lauke pastatytus stulpus, o tarp jų į sparnus panašią konstrukciją. Tačiau iš tiesų tai yra eksperimentinė vėjo jėgainė. Šį objektą Vakarų Lietuvoje pastatė ir tobulina ukrainiečių valdoma įmonė, o jų atstovas baltarusis sako, kad jų siūloma vėjo jėgainė bus daug pigesnė nei šiuo metu rinkoje esančios.
Eksperimentinė vėjo jėgainė Lazdininkuose
Eksperimentinė vėjo jėgainė Lazdininkuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lazdininkuose šiemet iškilo bendrovės „New Entertainment Technology“ kūrinys – eksperimentinė vėjo jėgainė. Pasak įmonės informacinių technologijų ir ryšių saugumo specialisto baltarusio Vladimiro Chivelo, ši jėgainė pasaulyje neturi analogų ir yra mažo galingumo.

„Standartinės vėjo jėgainės yra labai brangios ir ne kiekvienas gali tai sau leisti. Mūsų jėgainės pigesnė ir eksploatacija“, – 15min sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eksperimentinė vėjo jėgainė Lazdininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eksperimentinė vėjo jėgainė Lazdininkuose

V.Chivelo pasakojo, kad naujoviška jėgainė statoma ant aštuonių metalinių 12 metrų aukščio atramų. O kvadrate dar įrengti keturi generatoriai, kurie sujungti į burę panašia konstrukcija.

„Be to, po mūsų vėjo jėgaine dar galima ir užsėti, ką tik nori. Tai būtų pagalba ūkininkams, nes ne visur yra elektra, žmonės nori sutaupyti elektros, todėl galės statyti tokias jėgaines. Tačiau, ji kol kas eksperimentinė“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, į vabzdį panaši jėgainės forma yra užpatentuota ir niekur kitur tokios nerasi.

„Lietuvoje ją pradėjome statyti 2016 metais, bet po to turėjome problemų su kai kurių detalių gamyba, nes tai naujas produktas. Tačiau viską įveikėme ir šį pavasarį ją paleidome. Dabar įrenginį tobuliname, dirbame, kad jį galėtume sertifikuoti, pardavinėti Europoje ir ne tik“, – kalbėjo įmonės atstovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladimiras Chivelo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladimiras Chivelo

V.Chivelo teigimu, Lietuva šiam projektui pasirinkta tikintis vėliau lengviau patekti į tarptautinę rinką, o Kretingos rajonas – dėl vėjuotumo.

„Mums patogu Lietuvoje, čia investuojame, kad galėtume išeiti į europinę rinką. Ketiname visa tai ir gaminti Lietuvoje. O dėl vietos... Taip jau pavyko. Stebėjome kelerių metų vėjingumo statistiką“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eksperimentinė vėjo jėgainė Lazdininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eksperimentinė vėjo jėgainė Lazdininkuose

Dabar bendrovė tobulina savo išradimą ir tikisi šių metų pabaigoje turėti jau galutinį variantą.

„Manau, rudens pabaigoje surinksime viską, patvirtinsime galutinį variantą ir kitais metais jau galėsime sertifikuoti. Manau, kad komercinę prekybą galėsime taip pat kitais metais pradėti. Įrenginiu jau domisi, ne tik iš Europos ar JAV. Kreipėsi ir žmonės iš salų, kur yra problemų su elektra, bet vėjuota“, – tikino V.Chivelo.

Registrų centro duomenimis, bendrovę „New Entertainment Technology“ valdo trys Ukrainos piliečiai – Iryna Sapinska, Antonina Tieliegin ir Oleksandras Tielieginas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius