Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos „Naftogaz“: „Gazprom“ reikalavimai „imk arba mokėk“ visiškai atmesti

Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“ reikalavimai Ukrainos nacionalinio energetikos holdingui „Naftogaz“ dėl nuostatos „imk arba mokėk“ visiškai atmesti, praneša Ukrainos kompanijos spaudos tarnyba, cituojanti jos vadovą Andrejų Kobolevą.
„Naftogaz“
„Naftogaz“ / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Ukrainos valstybinis holdingas gegužės 31 d. gavo atskirą Stokholmo tarptautinio arbitražo sprendimą dėl bendrovės ieškinio „Gazprom“ dėl dujų tiekimo sutarties.

Kiek anksčiau „Naftogaz“ pranešė, kad patenkinamų pretenzijų vertė bus paskelbta skelbiant galutinį tribunolo sprendimą. Tačiau atskiras sprendimas yra galutinis ir privalomas vykdyti abiem šalims.

Taip pat bendrovės skelbia, kad Stokholmo tribunolas patenkino „Naftogaz“ reikalavimą peržiūrėti sutartyje su „Gazprom“ nustatytą dujų kainą atsižvelgiant į rinkos sąlygas.

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Jelena Zerkal pranešė, kad Strokholmo tribunolas patenkino „Naftogaz“ prašymą panaikinti draudimą pereksportuoti dujas.

„Gazprom“ ir „Naftogaz“ 2014-aisiais, apkaltinę vienas kitą piktnaudžiavimu bei įsipareigojimų nevykdymu, iškėlė per Stokholmo tarptautinį arbitražą priešpriešinius, keliomis dešimtimis milijardų JAV dolerių vertinamus ieškinius.

„Stokholmo arbitražo sprendimas šiandien suteikia atsakymus į teisinius klausimus „Naftogaz“ ir „Gazprom“ ginče dėl 2009 metų sutarties dėl dujų tiekimo. ... Jų pozicija pagrindiniais klausimais yra tokia: 1) nuostata „imk arba mokėk“ (sudariusi didžiąją dalį „Gazprom“ reikalavimų) visiškai atmesta; 2) draudimas pereksportuoti dujas visiškai atmestas; 3) kainos formulė peržiūrėta nuo 2014 metų. Tai vienareikšmiška pergalė. Eurointegracija veikia“, – feisbuko paskyroje parašė ji.

„Gazprom“ ir „Naftogaz“ 2014-aisiais, apkaltinę vienas kitą piktnaudžiavimu bei įsipareigojimų nevykdymu, iškėlė per Stokholmo tarptautinį arbitražą priešpriešinius, keliomis dešimtimis milijardų JAV dolerių vertinamus ieškinius. Jų žodinis nagrinėjimas baigtas praėjusių metų pabaigoje.

Ukraina yra pateikusi Rusijos dujų monopolininkui ieškinius dėl dviejų sutarčių – rusiškų dujų tranzito į Europos Sąjungą bei jų tiekimo Ukrainai kainos, iš viso 17,9 mlrd. JAV dolerių vertės. Savo ruožtu „Gazprom“ siekia prisiteisti iš „Naftogaz“ 2,9 mlrd. dolerių už neapmokėtą sąskaitą už dujas, kurios buvo tiektos nuo 2013-ųjų lapkričio iki 2014-ųjų gegužės, taip pat 42,8 mlrd. dolerių už sutarties sąlygos „imk arba mokėk“ nevykdymą (per mažą dujų importą arba jų neimportavimą).

Anksčiau „Naftogaz“ direktorius komercijai Jurijus Vitrenka pripažino, jog šio teisminio ginčo su „Gazprom“ pralaimėjimas reikštų „ Naftogaz“ bankrotą.

„Pralaimėjimas koncernui „Gazprom“ šioje byloje reikštų „Naftogaz“ bankrotą. Valstybė už „Naftogaz“ įsipareigojimus neatsako. Įmonės turtas būtų išparduotas, iš to gautos lėšos atitektų kreditoriams“, – sakė J.Vitrenka.

„Naftogaz“ kontroliuoja daugiau nei 90 proc. Ukrainos naftos ir dujų gavybos pajėgumų, yra gamtinių dujų ir naftos transportavimo monopolininkas, valdo 12 požeminių dujų saugyklų.

„Gazprom“ gavo Stokholmo arbitražo tribunolo sprendimą byloje dėl dujų tiekimo sutarties su Ukrainos „Naftogaz“ sąlygų peržiūrėjimo, patvirtino „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuznecas.

„Iš tiesų mes ką tik gavome tarpinį arbitražo sprendimą. Jis skirtas esminiams juridiniams klausimams ir jame nėra kokių nors konkrečių skaičių. Dokumento apimtis yra labai didėlė – tai 790 puslapių. Dabar mes analizuojame jį, kad padarytume kokias nors išvadas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius