Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už SGD terminalo statybas Sibire Kremlius atiduos paskutinius marškinius

Tuzinai Rusijos energetikos projektų yra pavojuje dėl Vakarų taikomų sankcijų. Tačiau vieną projektą Kremlius yra pasiryžęs išsaugoti bet kokia kaina. Tai – 27 mlrd. dolerių vertės suskystintų gamtinių dujų terminalo „Yamal“ projektas šiaurės vakarų Sibire, kuris turėtų padvigubinti Rusijos įtaką smarkiai augančioje suskystintų gamtinių dujų rinkoje, naujienų agentūros „Reuters“ informaciją cituoja „Business Insider“.
„Yamal LNG“ projektas
Už SGD terminalo statybų Sibire tęsimą Kremlius atiduos paskutinius marškinius / „Total“ nuotr.

„Yamal“ gamtinės dujos yra taip toli šiaurėje, kad joms išgauti reikalingos specialios technologijos, kurias dažniausiai turi tik Vakarų kompanijos, dabar negalinčios bendradarbiauti su Rusija dėl Vakarų taikomų sankcijų.

„Yamal“ akcininkai jau investavo 6 mlrd. dolerių į projektą, o JAV ir Europos Sąjunga dabar efektyviai atkirto Rusijos energetikos įmones nuo galimybės pasiskolinti Vakarų rinkose.

„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas

Nepaisant to, bankininkai ir analitikai, neseniai sugrįžę iš „Yamal“ projekto vietos, pasakojo esantys nustebinti projekto statuso.

Jiems, pamačiusius darbų eigą, buvo sunku patikėti, kad pagrindinei projekto akcininkei dujų kompanijai „Novatek“ ir vienam jos savininkų Genadijui Timčenkai taikomos itin griežtos JAV ir Europos Sąjungos sankcijos.

„Aš buvau apstulbęs, kaip greitai į priekį juda projektas ir kiek darbų jau atlikta“, – sakė UBS naftos rinkos analitikas Maksimas Moškovas.

Šiuo metu su projektu dirba 6 tūkst. žmonių, o jau kitąmet darbuotojų skaičius greičiausiai išaugs iki 15 tūkst.

„Jie dirba dieną ir naktį. Būdamas ten supratau, kad tas projektas greičiausiai virs tikrove“, – pasakojo analitikas.

„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas

 

„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas

Galingi partneriai

„Yamal“ dirba su įtakingais partneriais – Prancūzijos kompanija „Total“ ir Kinijos CNPC. „Total“ šią savaitę pranešė, kad, nepaisant sankcijų, įmonė nenustos dirbti prie projekto.

„Yamal“ eksportuoti dujas pradės 2018 metais ir jau yra pardavusi didelę dalį būsimų pajėgumų Europai ir Azijai. Galiausiai eksporto metinės apimtys pasieks 16,5 mln. tonų suskystintų gamtinių dujų – maždaug tiek per pusmetį suvartoja Prancūzija.

„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas

„Novatek“, kartu su dujų monopolininku „Gazprom“, kol kas išvengė Europos Sąjungos sankcijų, tačiau faktas, kad įmonė yra juodajame JAV sąraše, galimybę gauti pinigų paverčia neįmanoma misija.

Nors „Total“ iš projekto nesitraukia, tačiau bendrovės galimybės finansuoti projektą per JAV arba Europos Sąjungos bankus dabar yra sumenkusios.

„Ar mes Europoje galime gyventi be Rusijos dujų? Ne. Ar turime daug priežasčių gyventi be jų? Aš manau – ir aš neginu „Total“ interesų Rusijoje, – kad ne“, – sakė „Total“ vadovas Christophe'as De Margerie.

„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas
„Total“ nuotr./„Yamal LNG“ projektas

G.Timčenkos artimi ryšiai su Vladimiru Putinu lėmė, kad ir jis sulaukė sankcijų.

Šių metų kovą jį nubaudė JAV už veiksmus energetikos sektoriuje, tiesiogiai susijusius su Rusijos prezidentu.

Ilgainiui V.Putinas G.Timčenką padarė vienu svarbiausiu asmenų verslo ryšiams su Kinija palaikyti.

G.Timčenka sakė, kad Kinija, valdanti 20 proc. „Yamal“ projekto per bendrovę CNPC, sutiko paskolinti 20 mlrd. dolerių dar šiemet. Tačiau dar yra ką nuveikti, norint gauti paskolą.

O jeigu Kinija kartais neprisidėtų, V.Putinas išgelbės. Rusijos vyriausybė, esanti trečia pasaulyje pagal valiutos atsargas (460 mlrd. dolerių), pranešė, kad, nepaisydama sankcijų pančių, investuos į pelningus projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius