Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už šildymą didžiųjų miestų butuose gruodį mokėti teks ir 20, ir 120 eurų

Vidutinė oro temperatūra gruodį Vilniuje buvo apie 0,6 laipsnio šalčio – laipsniu žemesnė nei lapkritį. Kaune ir Klaipėdoje – šilčiau. Bet sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumos energiją didžiuosiuose miestuose itin nesiskiria. Kaip visada, laimi tie, kurie butus turi naujuose arba renovuotuose namuose – jų sąskaitos siekia vos po kelias dešimtis eurų.
Atostogos
Šildymo sezonas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija pateikia lentelę, kurioje nesunku palyginti, kiek kuriame mieste mokama už vieno ar kito mėnesio šildymą.

Štai Vilniaus mažiausiai šilumos suvartojančiuose daugiabučiuose (naujuose, apšiltintuose ar su individualiu šildymo reguliavimu) už 60 kv.m standartinio buto šildymą gruodį gyventojams mokėti reikės nuo 19 iki 35 eurų. Panašios sumos įrašytos ir tų gyventojų sąskaitose, kurių namai irgi nauji ar atnaujinti, tačiau jie vaizdu gėrisi per didelius vitrininius langus, kurių atitvarų varža atitinka tik minimalius šiuolaikinius reikalavimus.

Tokiame bute Žirmūnų g. 131 (renovuotas namas) gyvenantys vilniečiai už gruodžio šilumą temokės 27,19 eurų, Tolminkiemio g. 14 namo gyventojai už tokį pat butą – 35,86 euro. Standartiniuose iki 1992 metų pastatytuose daugiabučiuose, priklausomai nuo jų būklės, suma už šildymą gruodį siekia nuo 20 iki beveik 70 eurų.

O štai namai-rekordininkai metai iš metų nesikeičia. J.Tiškevičiaus g. 6 name gyvenantiems žmonėms už gruodį teks susimokėti daugiau nei 73 eurus, Lentvario g. 1 – beveik 98 eurus, S.Skapo g. 6 ir 8 – 112 eurų, o Žygio g. 4 – net 121,8 euro.

Kaune situacija – panaši, nors vidutinė lauko temperatūra čia buvo aukštesnė, siekė 0,4 laipsnio šilumos. Naujos statybos, kokybiški namai šilumos suvartoja mažiausiai, tad ir už standartinius 60 kv.m butus kauniečiai mokės 24–34 eurus. Mažai ir vidutiniškai energijos suvartojančiuose namuose sumos jau kiek didesnės – 24–51 euras.

O štai namai-rekordininkai metai iš metų nesikeičia.

Ten, kur apšildyti butą reikia daug ir labai daug šilumos, sumos gerokai didesnės. Štai Partizanų g. 20 60 kv.m buto šildymas gruodį kainavo 85 eurus, R.Kalantos g. 23 – 91 eurą, Instituto g. 18 – 120 eurų, o A.Strazdo g. 77 – net 124 eurus.

Klaipėdoje visada yra šilčiausia, gruodį vidutinė lauko oro temperatūra pajūryje buvo 3,1 laipsnių šilumos. Tad ir sąskaitos už šildymą bent čia turėtų būti kuklesnės. Tačiau ne visur taip yra. Ten, kur šilumos suvartojama mažiausiai, išties teks mokėti nuo 9 iki 29 eurų, kur mažai ir vidutiniškai – nuo 33 iki 51 euro.

Tačiau daug ir labai daug šilumos suvartojančiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai tikrai nepajus, kad gruodis jų mieste buvo šiltas. Jiems teks susimokėti panašias sumas kaip ir Vilniuje ar Kaune: nuo 53 iki 124 eurų. Rekordininkas – Kretingos g. 54 namas, kurio gyventojams už standartinį 60 kv.m butą teks susimokėti 124,51 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius