Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienio reikalų ministerija: Baltarusija šiurkščiai pažeidžia Espo konvenciją

Užsienio reikalų ministerija pažymi, kad nebuvo informuota apie Baltarusijos ketinimus organizuoti renginį Vilniuje apie Baltarusijos atominę elektrinę. O paskutiniai Baltarusijos sprendimai dėl Astravo atominės elektrinės statybos grubiai pažeidžia Espo konvenciją
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Užsienio reikalų ministerija primena, kad atominės elektrinės Baltarusijoje poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal Jungtinių Tautų konvenciją dėl poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) yra nebaigtas.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas šių metų  balandžio 15 dieną paskelbtoje išvadoje konstatavo, kad Baltarusija pažeidė šią konvenciją ir paragino pateikti išsamius atsakymus į  Lietuvos keliamus klausimus.

Lietuva nuo 2009 metų prašo ir iš Baltarusijos negauna atsakymų į esminius klausimus dėl šio projekto: kodėl statybai buvo pasirinkta aikštelė prie Vilniaus, kada bus atlikti pasirinktos aikštelės seisminiai tyrimai, koks bus poveikis Neries upei bei požeminiams vandenims Lietuvoje, taip pat Lietuvos gyventojams. Lietuva šių metų gruodžio 3 d. dar kartą pateikė Baltarusijai detaliai aprašytus Lietuvos keliamus klausimus.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas šių metų  balandžio 15 dieną paskelbtoje išvadoje konstatavo, kad Baltarusija pažeidė šią konvenciją ir paragino pateikti išsamius atsakymus į  Lietuvos keliamus klausimus, atsižvelgti į Lietuvos ekspertų ir visuomenės pateiktus komentarus bei įvykdyti kitus Espo konvencijos reikalavimus.

Remiantis šiomis išvadomis, šių metų spalio–lapkričio mėnesių Baltarusijos sprendimai išduoti licenciją Astravo atominės elektrinės pirmojo bloko branduolinei įrangai diegti, taip pat pasirašyti dekretą dėl atominės elektrinės reaktoriaus statybos pradžios, kol vyksta poveikio aplinkai vertinimo procedūros, yra laikytini grubiais Espo konvencijos pažeidimais.

Užsienio reikalų ministerija primena, kad įgyvendindama Espo konvencijos reikalavimus, tačiau neprisiimdama atsakomybės už Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo dokumentų kokybę, Lietuvos aplinkos ministerija patalpino iš Baltarusijos gautus dokumentus interneto svetainėje. Kartu su dokumentais yra paskelbti ir Lietuvos institucijų parengti vertinimai gautai dokumentacijai. Lietuvos visuomenė gali teikti komentarus raštu arba elektroniniu paštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius