-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsimota padidinti mokesčių tarifo už naftą ir dujas ribas

Ketvirtadienį Aplinkos ministerijoje su Lietuvoje naftą išgaunančių įmonių atstovais ir kitomis suinteresuotomis institucijomis diskutuota apie naftos ir dujų išteklių bazinio mokesčio tarifo keitimą.
„Klaipėdos nafta“
„Klaipėdos nafta“ / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Sausio viduryje Vyriausybėje Aplinkos ministerija pasiūlė kelias alternatyvas, kaip galėtų būti keičiamas mokesčio tarifas už naftą ir dujas. Vyriausybė pavedė ministerijai išplėsti diskusiją ir išgirsti naftą išgaunančių bendrovių bei kitų institucijų nuomonę šiuo klausimu.

Priklausomai nuo telkinio dydžio, šiuo metu bazinis mokestis už naftą ir dujas svyruoja nuo 2 iki 16 proc. Siūloma Lietuvoje pereiti prie pasaulinės praktikos ir mokesčius skaičiuoti ne nuo telkinio dydžio, o nuo išgaunamos naftos kiekio.

Vidutinis mokesčio tarifas Lietuvoje šiuo metu siekia apie 10 proc. 2012 m. šio mokesčio buvo surinkta apie 35 mln. litų.

Manau, visi sutinka, kad nafta ir dujos pirmiausia yra visos Lietuvos nuosavybė. Suteikdami teisę kažkam juos išgauti, natūralu, kad norime, kad šie pasidalintų nauda ir su valstybe.

„Manau, visi sutinka, kad nafta ir dujos pirmiausia yra visos Lietuvos nuosavybė. Suteikdami teisę kažkam juos išgauti, natūralu, kad norime, kad šie pasidalintų nauda ir su valstybe. Mano supratimu, minimalus mokesčio dydis 2 proc. yra per mažas“, – sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Aplinkos ministerija siūlo šiek tiek pakelti minimalią ir maksimalią mokesčių tarifo už naftą ir dujas ribas, kad vidutinis mokesčio tarifas siektų apie 12,5 proc.

Pasitarime savo nuomones išsakė Lietuvos geologijos tarnybos, Investuotojų forumo, Laisvosios rinkos instituto, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Užsienio reikalų ir finansų ministerijų atstovai. Diskusijoje taip pat dalyvavo ir naftos gavyba užsiimančių įmonių UAB „Minijos nafta“, AB „Lotos Geonafta“, AB „Orlen Lietuva“, UAB „LL investicijos“ specialistai.

Nors bendras sutarimas dėl mokesčio dydžio nebuvo pasiektas, svarbiausia, kad išklausytos įvairios pusės. Sutarta, kad iki vasario 14 d. visos suinteresuotos pusės pateiktų savo pasiūlymus Aplinkos ministerijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius