Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.P.Andriukaitis atsako G.Landsbergiui: Baltarusija yra suinteresuota Astravo AE saugumu

Dėl retorikos apie Astravo atominę elektrinę (Astravo AE) ir Kremlių atkartojančią retoriką konservatorių sukritikuotas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis tikina, kad Astravo AE saugumas yra mūsų visų ir jo prioritetas, o dialogas tiek su Baltarusija, tiek su Rusija Lietuvai reikalingas labiau nei kitoms Europos Sąjungos (ES) šalims.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame perfrazuoja V.P.Andriukaičio interviu leidiniui „Ekspress nedelia“. Anot konservatorių, Lietuvos atstovas Europos Komisijoje (EK) priekaištauja dėl Lietuvos reiškiamų protestų dėl branduolinės saugos ir tarptautinių konvencijų pažeidimų Astrave – esą baltarusiai daugiau nei kiti patyrė išbandymų dėl Černobylio katastrofos pasekmių ir dėl to yra labiau nei visi kiti susirūpinę statomos atominės elektrinės saugumu.

G.Landsbergis: eurokomisaro teiginiai naudingi tik Kremliui

„Tokiu būdu V.P.Andriukaitis siekia kritikuoti Lietuvos Vyriausybės tvirtą poziciją dėl to, kad statant Astravo AE nesilaikoma branduolinės saugos reikalavimų ir pažeidžiamos tarptautinės konvencijos, – mano TS-LKD. – Tame pačiame interviu V.P.Andriukaitis oficialią Lietuvos energetinės nepriklausomybės politiką taip pat kritikuoja kaip neekonomišką, atskiras šios politikos dalis vadina „idiotizmu“.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

TS-LKD frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio nuomone, Lietuvos atstovo EK žodžiai „atkartoja Kremliaus ir Aliaksandro Lukašenkos propagandinius ir dezinformacinius teiginius apie Lietuvą, yra labai žalingi Lietuvos saugumo interesams ir naudingi tik Kremliaus geopolitiniams tikslams, kurių įrankiu yra Astravo AE projektas, keliantis didžiulę fizinę grėsmę Lietuvai ir Vilniui“.

Frakcijos seniūnas teigia kreipęsis į premjerą Saulių Skvernelį su prašymu inicijuoti Lietuvos atstovo EK atšaukimo procedūrą dėl aukščiau išvardintų, žiniasklaidoje pasirodžiusių teiginių.

TAIP PAT SKAITYKITE: G.Landsbergis: V.P.Andriukaičio retorika apie Astravo AE žalinga Lietuvai

V.P.Andriukaitis: AE saugumas – mano ir mūsų visų prioritetas

Eurokomisaras į šias išsakytas mintis atkerta: „Nereikia apversti žodžių ir po to daryti išvadų iš jų. Tai pirma. Antra, Rusija ir Baltarusija yra Lietuvos kaimyninės valstybės ir dialogas su jomis reikalingas mums gal net labiau nei kitoms ES šalims“.

V.P.Andriukaitis, argumentuodamas savo poziciją, teigia norintis priminti EK pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio žodžius (žodžiai originalo kalba – teksto apačioje – aut. past.).

„Priminsiu, ką EK pirmininkas Junckeris yra pasakęs (apytikslis vertimas): „Manau, turėtume galvoti apie geresnius santykius su Rusija – tai priklauso nuo Rusijos, tai priklauso nuo mūsų, tačiau nėra jokio Europos saugumo be Rusijos. ES sudaro 5,5 milijonus kvadratinių kilometrų, o Rusija 17,5. [...] Todėl turime, neatsisakydami mūsų vertybių ir principų, Krymo ir pan., rasti su Rusija bendrą kalbą, labiau pritaikytą ateičiai“, – 15min perduotame atsakyme cituoja eurokomisaras.

Jis taip priduria, kad „Astravo saugumas yra visų“, jo, „kaip Lietuvos piliečio, Lietuvos, Europos Komisijos ir visos Europos Sąjungos prioritetas“.

„Galų gale manau, kad Baltarusija, turinti tokią patirtį kaip Černobylio pasekmės, yra taip pat suinteresuota Astravo AE saugumu ir Baltarusijos žmonės nenori antros tokios patirties. Žinoma, incidentai statomoje AE neramina, todėl Komisija seka šį klausimą ir daug daro, kad Baltarusija atliktų testus ir dirbtų skaidriai. Už tai [...] atsakingi mano kolegos Sevcovic ir Canete“, – tikina V.P.Andriukaitis, penktadienį besilankysiantis Lietuvoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis

Premjeras: faktas, kad Astravo AE nesaugi

Ketvirtadienį ministras pirmininkas Saulius Skvernelis „Žinių radijui“ sakė kol kas neturėjęs galimybių susipažint nei su žiniasklaidoje pasirodžiusiais konservatorių pareiškimais, nei su jų kreipimusi, nei su „Ekspress nedelia“ publikuotu eurokomisaro interviu. Paklaustas apie galimybes atšaukti V.P.Andriukaitį iš jo užimamos pozicijos EK, S.Skvernelis atsakė: „Tikrai negaliu komentuoti, tikrai neatsakysiu. Reikėtų pasižiūrėti, šiuo atveju, kokios yra procedūros“.

Jis taip pat pridūrė, kad V.P.Andriukaitis EK turėtų atstovauti ne Lietuvai, o visoms Europos šalims.

„Kalbame, kad tai nėra Lietuvos problema, kad tai – ES, EK problema. Ir mes tų atgarsių sulaukėme iš to pačio komisijos pirmininko. Taip, kad šioje vietoje manau, kad komisija ir komisijos atstovai turėtų atstovauti ES pozicijai, o mes stengiamės, kad pozicija būtų tokia. Faktas, kad ši elektrinė yra statoma pažeidžiant tarptautinės teisės reikalavimus, nėra saugi, kelia mums daug klausimų, pavojų, dėl to matyt nereikėtų, jeigu taip buvo pasakyta, kad pritaria ar nepritaria, tai elektrinei [...]“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Rusijos korporacija „Rosatom“ Astravo AE stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė nerimauja, kad jėgainė kyla nesilaikant saugumo standartų ir gali sukliudyti planams Baltijos šalių elektros sistemas sinchronizuoti su Vakarų Europa.

Pernai liepą, statant Astravo AE, iš kelių metrų aukščio krito jos pirmojo reaktoriaus korpusas. Kitas incidentas įvyko taip pat pernai, kai gabenant naują reaktoriaus korpusą vienoje Baltarusijos geležinkelio stočių jis užkliudė geležinkelio elektros tiekimo atramą.

Lietuvos Vyriausybei trečiadienį patvirtinus elektros iš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) importo blokavimo planą, Minskas pareiškė, kad taip bandoma dirbtinai kurti įtampą. Baltarusija tikina, kad statydama jėgainę, laikosi visų saugumo reikalavimų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tiksinti bomba: Astravo AE statybose baltarusiai ignoruoja net nuosavas taisykles

J-C.Junckerio žodžiai originalo kalba: „Je crois qu'il faudrait que nous réfléchissions à des meilleures relations avec la Russie – cela dépend de la Russie, cela dépend de nous, mais il n'y a pas de sécurité européenne pour les siècles à venir sans la Russie. L'Union européenne fait 5,5 millions de kilomètres carrés, la Russie seule 17,5. Encore des questions ? Et donc il faudra, sans renoncer à nos valeurs et à nos principes, annexion de la Crimée et le reste, que nous retrouvions avec la Russie un discours plus adapté à l'avenir qui est devant nous“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius