Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vagys gyventojus palieka tamsoje

Vagys šiemet itin aktyviai taikosi į elektros skirstymo įrenginius – taip gyventojai lieka be elektros energijos, o lėšos, kurios galėjo būti skiriamos elektros tiekimo patikimumui gerinti, naudojamos vagysčių padarinių atstatymui. Per pirmus šių metų tris mėnesius jau įvykdytos 233 tokios vagystės – vidutiniškai po 3 vagystes per vieną dieną. Policijos pareigūnai Vilniuje sulaukia daugiau gyventojų pranešimų apie nusikalstamas veikas bei nelegalią veiklą ir dėkoja gyventojams už pagalbą bei bendradarbiavimą.
Lietuvos elektros perdavimo tinklas
Lietuvos elektros perdavimo tinklas / Litgrid nuotr.

Įžūlūs vagys vos per tris mėnesius šiemet visiems elektros energijos vartotojams padarė nuostolių už 219,48 tūkst. Lt, pernai vagys elektros vartotojams padarė nuostolių už beveik 900 tūkst. Lt. Palyginti, bendros šių nuostolių sumos pakaktų mėnesį nemokamai elektros energiją tiekti visiems Marijampolės miesto gyventojams.

Galėjo nutiesti 15 km kabelių 

Šio turto vagystės šiemet I ketv. buvo 65 proc. dažnesnės nei prieš metus, o dėl jų patirti nuostoliai yra 71 proc. didesni nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Ypač vagystės suaktyvėjo Panevėžio regione, daug jų ir Vilniaus regione, – teigia Vidmantas Bruzgys.

LESTO tvirtina, kad jei nebūtų patyrusi šių praradimų, galėjo nutiesti 15 km kabelių linijų ar sumontuoti 45 naujas stulpines transformatorines ir taip pagerinti elektros energijos tiekimo patikimumą vartotojams. Tuo tarpu vagystės, atvirkščiai, lėmė, kad tūkstančiai gyventojų laiką leido be elektros energijos. 

„LESTO turtas yra svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinti infrastruktūra. Šio turto vagystės šiemet I ketv. buvo 65 proc. dažnesnės nei prieš metus, o dėl jų patirti nuostoliai yra 71 proc. didesni nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Ypač vagystės suaktyvėjo Panevėžio regione, daug jų ir Vilniaus regione, čia gyventojams kyla didelė grėsmė, kad netikėtai nutrūkusi elektros energija gali sutrikdyti įprastą gyvenimo ritmą. Gyventojų labai prašome prisidėti prie kovos su įžūliais vagimis ir, pastebėjus bet kokį įtartiną elgesį šalia elektros įrenginių, pranešti apie tai bendruoju pagalbos telefonu 112 ar LESTO telefonu 1802, anonimine pagalbos linija (8 5) 255 2555“, – teigia Vidmantas Bruzgys, LESTO Prevencijos ir kontrolės skyriaus vadovas.

Kovodama su metalų vagimis LESTO kartu su teisėsaugos institucijomis, VMI ir kitomis infrastruktūrą valdančiomis įmonėmis prevenciškai tikrina metalų supirktuves. Vien Vilniaus apskrityje nuo 2013 m. pradžios buvo patikrintos 37 metalo supirktuvės, devyniose buvo aptikta draudžiamos supirkti įrangos, supirktuvėms surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai. 

Tikrina metalų supirktuves

Š.Mažeika/BFL/„Lesto“
Š.Mažeika/BFL/„Lesto“

Per pirmą 2014 m. ketvirtį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) pareigūnai, kartu su AB LESTO bei AB TEO atliko 7 patikrinimus bendrovėse, užsiimančiose metalo laužo supirkimu. 6 iš 7 bendrovių nustatyta netauriųjų metalų laužo ir atliekų, įtrauktų į draudžiamų supirkti netauriųjų metalų laužo ir atliekų sąrašą, supirkimas ar netauriųjų metalų laužo ir atliekų supirkimo, apskaitos ir saugojimo tvarkos pažeidimų ar kitų pažeidimų, apie kuriuos pranešta Valstybinei mokesčių inspekcijai ar Valstybinei darbo inspekcijai. 

ENTS nuolat glaudžiai bendradarbiauja su AB LESTO bei AB TEO, vykdo ne tik netikėtus ar planinius patikrinimus, bet ir užsiima nusikalstamų veikų ir administracinės teisės pažeidimų prevencija. 

Pasak Vilniaus aps. VPK ENTS viršininko Vladislavo Abarovičiaus, užkertant kelią didelius nepatogumus ir sutrikdymus gyventojams keliantiems nusikaltimams, ypač svarbi ir pilietiškų gyventojų pagalba. „Žmonės turėtų suvokti, kad tvarka ir saugumas pirmiausiai priklauso nuo jų pačių principingumo ir pasirengimo bendradarbiauti su policija. Negalima likti abejingiems, žinant apie daromus nusikaltimus, nes nesutramdytas greta vykstantis blogis gali netrukus atsigręžti prieš kiekvieną iš mūsų“, – sako V.Abarovičius. 

Romų tabore – elektros vagysčių už 80 tūkst. Lt

Vien Vilniaus Romų tabore LESTO kasmet dėl neteisėto elektros energijos vartojimo patirdavo apie 80 tūkst. Lt nuostolių. (...) Nuo 2013 m. pradžios, padedant policijai, tabore buvo atlikti 9 patikrinimai, jų metu nustatyta ir pašalinta 120 neteisėto prisijungimo prie elektros tinklų atvejų.

Daugiausia pastangų LESTO deda užkirsti kelią transformatorių aušinimo alyvos vagystėms – nuolat vykdomi patikrinimai, transformatorinėse diegiamos apsaugos sistemos, pilama modifikuota aušinimo alyva, kuri netinkama degimo procesams. LESTO, kovodama su vagystėmis, bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis, kitomis infrastruktūrą valdančiomis įmonėmis, seniūnijomis, vietos bendruomenėmis

Didelę žalą daro ir elektros vagystės. Nuo 2013 m. pradžios Vilniaus apskrityje LESTO inicijavo 11 ikiteisminių tyrimų pagal Baudžiamojo kodekso 179 str. (Neteisėtas naudojimasis energija ir ryšių paslaugomis). Apskaičiuota žala siekia 223 849,97 Lt, iki šios dienos iš šios sumos nesąžiningi vartotojai jau atlygino 142 843 Lt. 

Vien Vilniaus Romų tabore LESTO kasmet dėl neteisėto elektros energijos vartojimo patirdavo apie 80 tūkst. Lt nuostolių. Atliekant bendrus reidus su teisėsaugos institucijomis bei rekonstravus aukštutinio taboro elektros tinklus, nuostoliai sumažėjo septynis kartus. Numatoma tinklų rekonstrukcija ir žemutiniame tabore, kuri užkirs kelią neteisėtam elektros energijos vartojimui. Nuo 2013 m. pradžios, padedant policijai, tabore buvo atlikti 9 patikrinimai, jų metu nustatyta ir pašalinta 120 neteisėto prisijungimo prie elektros tinklų atvejų.

Teisėsaugai pagalbą kovai su vagimis suteikia pernai liepą priimtos Baudžiamojo Kodekso pataisos –  už svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių infrastruktūros vagystes ar gadinimą gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų. Jei anksčiau vagys išsisukdavo piniginėmis baudomis, nuo pernai metų liepos jau skiriamos ir realios laisvės atėmimo bausmės. Iš viso per 2013 m. LESTO bendradarbiaujant su policija buvo išaiškintos 63 nusikalstamos veikos, sulaikyti 39 jas padarę asmenys.

Dėl vagysčių gaišta laiką

„Investicijos į skirstomąjį tinklą, remontai yra finansuojami iš elektros skirstymo tarifų ir juos apmoka visi gyventojai. Strateginę reikšmę turinčio turto vagys visuomenei daro didelį nuostolį, palieka be elektros energijos, tuo tarpu jų grobio vertė tesudaro kelis procentus infrastruktūros atstatymo išlaidų. Dėl vagysčių iki kelių kartų per dieną mūsų darbuotojai turi vykti atstatinėti nutrūkusio elektros energijos tiekimo ar šalinti kilusių gedimų“, – teigia V. Bruzgys.

Jis pažymi, kad gyventojai, pastebėję įtartinus asmenis ar sugadintus elektros įrenginius, pirmiausia turėtų pasirūpinti savo saugumu – jokiu būdu nesiartinti ir nebandyti taisyti įrenginių patiems. Operatyvūs gyventojų pranešimai padėtų sulaikyti vagis ir greičiau atstatyti nutrūkusį elektros tiekimą.

„Gyventojai turėtų būti atidūs ir iš vagių nepirkti įtartinos alyvos, parduodamos kaip dyzelinis kuras – ji netinkama ir kenkia transporto priemonių varikliams. Transformatorių alyva yra skirta tik transformatorių aušinimui. Tokio kuro pirkėjai taip pat rizikuoja būti apkaltinti bendrininkavimu su nusikaltėliais“, – teigia V. Bruzgys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius