-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valentinas Mazuronis: entuziazmo dėl skalūnų dabar – kur kas mažiau

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė 15min.lt yra sakiusi, kad metas skelbti skalūnų žvalgybos konkursą Lietuvoje yra nepalankus, tačiau Aplinkos ministerija lyg ir ruošiasi tą daryti. Buvęs aplinkos ministras, europarlamentaras Valentinas Mazuronis pripažįsta, kad „Chevron“, kuris nepanoro žvalgyti skalūnų sluoksnių Lietuvoje, buvo sudarytos itin nepalankios sąlygos ir rasti dabar panašią įmonę bus kur kas sunkiau.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Buvo padaryta didžiulė klaida idėjiniame, ideologiniame, ir net ekonominiame lygmenyje. Negaliu nepriminti, kokią nesąmonę mes padarėme. Kai kitiems panašiems plotams skelbiamas buvo konkursas žvalgyt ir išgaut, už tą licenciją, leidimą įmonės į biudžetą įmoka pinigus. Anksčiau litais būdavo du trys milijonai. Kai man pasakė sumą, kiek „Chevron“ parašė, paprašiau paskambinti ir paklausti, ar vietoje kablelį padėjo, nes jie norėjo įnešti 160 mln. litų“, – žurnalistams Briuselyje sakė europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Dėl nepasisekusių santykių su „Chevron“ jis kaltina aukščiausius šalies pareigūnus: „Dėl mūsų politinės valios neturėjimo, aukščiausio lygmens vadovų. Nereikia ant Salamakino kabint visų makaronų. Sprendimo nepriėmė premjeras Butkevičius. Jeigu aš jam Vyriausybės patarime sakydavau, ką darom, jis sakydavo, darom. Vakare įsijungiu televiziją, užlipa premjeras ant tribūnos ir sako, kad „aš su jumis“, – kalbėjo V.Mazuronis, kuris dabar vadovauja Darbo partijai.

Pasak jo, Lietuva pasauliui siunčia signalą,kad yra neapsisprendusi.

„Dabar entuziazmo daug mažiau. (…) Tas trypčiojimas irgi prisideda prie to, kad niekas nenori ateiti. (…) Aš tai daryčiau, bandyčiau prisitraukti, kalbėtis. Pusinis variantas yra pats blogiausias. Ministras paskui Matonienę vaikšto, kad nereikia. Kadangi Pakso, kaip delegavusio Trečioką, požiūris yra prieš skalūnų dujas. Jeigu bus tokia situacija, niekas ir nedalyvaus“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Liepą kalbėdama su 15min.lt, D.Matonienė pabrėžė, kad laikas skelbti skalūnų žvalgybos konkursui yra itin nepalankus.

„Laikas yra labai nedėkingas. Kritusios kainos, Amerikoje vyksta mažesnių įmonių konsolidacija, „Chevron“ išėjo iš Lietuvos, nors jie turėjo ir savų motyvų. Bet aš tikiu sėkme – mes daug darome paruošiamųjų darbų: daug dirbame su bendruomenėmis, daug analizuojame, daug teisės aktų peržiūrėjome, patobulinome nemažai, pagerinome sąlygas bendruomenėms, peržiūrėjome visą mokestinę aplinką“, – 15min.lt tuomet sakė D.Matonienė. 

Liepą ji minėjo, kad Aplinkos ministerija skelbs konkursą tradicinių ir netradicinių angliavandenilių (taigi ir skalūnų) žvalgybai Tauragės–Šilutės plote dar rudenį. Jį laimėjusi įmonė 15 proc. mokestį turės mokėti tik nuo 2020 metų – tokia lengvata siekiama pritraukti įmones.

D.Matonienė tikėjosi, kad konkurso laimėtoją pavyks patvirtinti iki kitų metų pabaigos. Ji sakė, kad šiuo metu yra glaudžiai dirbama su bendruomenėmis, taip pat ir su potencialiomis įmonėmis, kurios galėtų žvalgyti skalūnų plotus Lietuvoje. Tai veikiausiai bus ne JAV ir Kanados – hidraulinio ardymo eksperčių – įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius