Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

VATESI: Astravo AE paleidimas tęsiamas ignoruojant saugos prioritetus

Šalia sienos su Lietuva iškilusios Astravo atominės elektrinės pirmojo energijos bloko paleidimo darbai tęsiami ir toliau ignoruojant saugos prioritetus, teigia Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerijai (ESM) penktadienį pranešus apie suteiktą leidimą elektrinei pradėti elektros gamybą pirmajame bloke, VATESI teigia tokios informacijos negavusi „nei per Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA), nei tiesiogiai iš ESM“ bei ragina stabdyti elektrinės veiklą.

Pasak VATESI, energetinis paleidimas yra dar vienas atominės elektrinės pripažinimo tinkama eksploatuoti etapas, galintis trukti apie du mėnesius – šiuo etapu reaktoriaus šiluminė galia yra palaipsniui didinama iki tokio lygio (35-40 proc. nuo vardinės galios), kad garo generatoriuose pasigamintų pakankamai garo, būtino pradėti sukti garo turbiną bei elektros generatorių.

Šiame etape yra derinama ir tikrinama įranga, pradedami turbinos bandymai tuščiąja eiga, taip pat pradedama gaminti elektros energija.

Inspekcija nurodo penktadienį raštu paprašiusi ESM paaiškinti, kokius saugą pagrindžiančius dokumentus licencijos turėtojas turi pateikti prieš kiekvieną paleidimo etapą, norėdamas gauti specialų leidimą (licenciją) iš ESM ir per kiek laiko ESM turi atlikti išsamią šių dokumentų peržiūrą prieš išduodama tokius leidimus.

„Deja, ESM tokio paaiškinimo nei prieš praėjusį etapą nei dėl šio leidimo atlikti energetinį energijos bloko paleidimą, nei dėl kitų išduotų bei planuojamų leidimų VATESI nepateikė“, – teigia Lietuvos biudžetinė įstaiga.

VATESI laiške Baltarusijos pusei taip pat pabrėžė, jog pagal TATENA saugos standartus branduolinės elektrinės paleidimo tikslas yra pademonstruoti, jog pastatyta branduolinė elektrinė atitinka visus saugos reikalavimus, nustatytus saugos analizės ataskaitoje, ir paklausė koks yra Baltarusijos AE šio dokumento parengimo lygis ir kaip jis yra atnaujinamas po kiekvieno paleidimo etapo.

VATESI pakartojo, kad yra labai svarbu užtikrinti į branduolinės saugos užtikrinimą nukreiptų sprendimų priėmimą visuose Baltarusijos AE paleidimo etapuose.

Įvertinusi minėtus argumentus, įstaiga tvirtina, jog Elektrinės 1-ojo energijos bloko paleidimo darbų sustabdymas „būtų tvirtos branduolinės saugos lyderystės demonstravimas ir principo – pirmiausia sauga – laikymasis“.

VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į keletą ankstesnių laiškų, kuriuose buvo iškelti saugos klausimai, susiję su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE projekto atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugumo vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis.

Įstaiga dar kartą pažymėjo, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas saugos gerinimo priemones, ir pabrėžė, kad tikisi tiesiogiai gauti informaciją apie šių priemonių įgyvendinimo pažangą.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė, tuo tarpu Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo. Europos Parlamentas (EP) trečiadienį taip pat priėmė rekomendacijas Europos Sąjungos (ES) Tarybai, kuriose reikalaujama atidėti Astravo atominės elektrinės veiklos pradžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius