-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VATESI: šiurkščių pažeidimų Ignalinos AE nebuvo nustatyta

Baltarusijai raginant Lietuvą labiau rūpintis neveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) saugumu, Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) teigia, kad per pirmąjį šių metų pusmetį šiurkščių branduolinės saugos pažeidimų ūkio subjektuose, įskaitant ir Ignalinos AE, nenustatyta.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Agnės Radzevičiūtės nuotr.

„Baltarusija turbūt turi omenyje tai, kad per pirmą šių metų pusmetį atliekant VATESI patikrinimus Ignalinos AE nustatyta 10 pažeidimų, iš kurių 2 mažareikšmiai (tai yra, pašalinti prieš patikrinimą, patikrinimo metu ar iškart po jo)“, – rašoma BNS atsiųstame inspekcijos komentare.

Pasak jos, dar 4 pažeidimai buvo pašalinti rengiant patikrinimo ataskaitą, 2 pažeidimai pašalinti laikantis privalomų vykdyti nurodymų terminų. Nepašalinti liko 2 pažeidimai (tam nurodyti terminai, atitinkamai, – spalio pradžia ir gruodžio pabaiga), ir šiuo metu tai vienintelės Ignalinos AE taikomos poveikio priemonės.

Baltarusijos ambasada, atmesdama Lietuvos kritiką dėl Astravo AE, antradienį paragino Lietuvą daugiau dėmesio skirti Ignalinos AE.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Iš neseniai paskelbto Lietuvos reguliuotojo (VATESI – BNS) pranešimo mes sužinojome apie tai, kad nuo šių metų pradžios Ignalinos AE įvyko dešimt pažeidimų, susijusių su reikšmingų apsaugos sistemų eksploatavimu, įrangos išmontavimu ir nukenksminimu, radioaktyviųjų atliekų tvarkymu. Mes, kaip kaimynai, neturime iš Lietuvos pusės jokios informacijos“, – teigiama ambasados pranešime.

VATESI, savo ruožtu pabrėžia, kad tikrinant ūkio subjektų veiklą šių metų pirmąjį pusmetį nebuvo nustatyta šiurkščių pažeidimų ir neatitikčių, dėl kurių tiesioginės įtakos galėjo būti viršytos darbuotojų apšvitos dozės, pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai ir panašiai.

„Tad kalbama apie įprastą branduolinę saugą reguliuojančios institucijos ir ūkio subjekto veiklą, nustatant ir pašalinant pačius mažiausius neatitikimus saugos reikalavimams tam, kad būtų užkirstas kelias reikšmingesniems pažeidimams (...) Tokių įvykių, apie kuriuos reikėtų informuoti remiantis tarptautiniais ar dvišaliais įsipareigojimais per minimą laikotarpį Lietuvoje nebuvo“, – komentavo VATESI.

Inspekcija liepos 29 dieną paskelbė, kad šių metų pirmąjį pusmetį iš viso atliko 31 ūkio subjekto veiklos patikrinimą. Iš jų 26 patikrinimai atlikti Ignalinos AE, kur daugiausia pažeidimų užfiksuota saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų eksploatavimo, įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo bei radioaktyviųjų atliekų tvarkymo srityse.

Ignalinos AE galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, numatoma, truks iki 2038 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius