Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėjo jėgainių sparnai suksis ir po vandeniu

Prasideda nauja atsinaujinančios energijos revoliucija: Šiaurės jūroje prie Škotijos krantų statomos komercinės povandeninės turbinos, kurios gamins elektrą iš jūros srovių energijos. Šios turbinos veiks tokiu pačiu principu kaip vėjo jėgainių turbinos – besisukdamos gamins energiją, tik jas suks ne vėjas, o jūros vanduo. Projekto vystytojai tikisi, kad naujasis povandeninių turbinų parkas patenkins net trečdalį viso Škotijos elektros energijos poreikio.
Vėjo jėgainės
Vėjo jėgainės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Vėjo energija

Naujasis turbinų parkas įrenginėjamas Šiaurės jūros Pentlando fjorde, prie Orknio salų. Čia potvynių ir atoslūgių, vykstančių kas šešias valandas, metu srovė siekia 30 km/h greitį.

Parką vystanti bendrovė „MeyGen“ darbus pradeda šį rudenį. Pirmasis parko statybos etapas bus baigtas per dvejus metus, per šį laikotarpį bus įrengta iki 86 MW galios turbinų. Įgyvendinus antrąjį etapą bendra parko galia sieks apie 400 MW.

Pirmosios tokios jėgainės Lietuvoje galėtų iškilti apie 2020 m.

Bendrovė „MeyGen“ jau užsitikrino, kad pagamintą elektrą galės parduoti – ji pasirašė 10 metų sutartį su Škotijos energetikos firma „SmartestEnergy“, kuri prijungs įrengtas turbinas prie Škotijos energetikos sistemos ir perduos gaminamą energiją į bendrą šalies elektros tinklą.

„MeyGen“ savininkai, bendrovė „Atlantis Resources“, projekto vystymui pritraukė apie 50 mln. svarų (220 mln. litų) investicijų iš plataus investuotojų rato. Tarp investuotojų – ir Škotijos bei Jungtinės Karalystės vyriausybės. Ateityje panašūs projektai investicijas pritraukti turėtų dar lengviau: tarp firmų, rimtai besidominčių povandeninių turbinų vystymu ir jų įrengimo bei prijungimo prie tinklų galimybėmis, jau yra ir „Siemens“, „Kawasaki Heavy Industries“, „Rolls Royce“ bei kiti žymūs vardai.

Škotijos teritorijoje Šiaurės jūroje vėjo jėgainių parkai pradėjo veikti prieš keletą metų ir jau gamina ženklią dalį šaliai reikalingos elektros, o neseniai Škotijos vyriausybė išdavė leidimus plėtoti keturis itin didelius parkus, kurių bendra galia sieks 2,2 GW.

Žinoma, projektų vystytojams teks didelis iššūkis – po vandeniu turbinas įrengti labai sudėtinga. Pentlando fjordui būdinga atšiauri aplinka, o darbus apsunkina tai, kad turbinas instaliuoti galima tik giliausiuose duburiuose, antraip jos kliudytų plaukiantiems laivams. Tačiau bendrovių atstovai į ateitį žvelgia optimistiškai ir tiki, kad Škotija gali tapti „atsinaujinančios energetikos Saudo Arabija“.

Projekto vystytojai tikisi, kad povandeninių jėgainių plėtra vyks taip pat sėkmingai kaip ir jūrų vėjo jėgainių. Škotijos teritorijoje Šiaurės jūroje vėjo jėgainių parkai pradėjo veikti prieš keletą metų ir jau gamina ženklią dalį šaliai reikalingos elektros, o neseniai Škotijos vyriausybė išdavė leidimus plėtoti keturis itin didelius parkus, kurių bendra galia sieks 2,2 GW. Juose bus sukurta daugiau negu 10 tūkst. darbo vietų.

Lietuvoje šiuo metu vyksta pasiruošimas pirmiesiems jūrų vėjo jėgainių parkams. Lietuvai priklausančioje Baltijos jūros teritorijoje vėjo jėgainės galės būti projektuojamos ir statomos, kai bus patvirtintas bendrasis planas ir išžvalgyta teritorija. Pirmosios tokios jėgainės Lietuvoje galėtų iškilti apie 2020 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius