-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VERT vadovas R.Pocius: aukštus tarifus turintiems vartotojams elektros tiekėjai patys turėtų siųsti naujus pasiūlymus

Penktadienį Valstybinė energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Rentas Pocius susitiko su nepriklausomų elektros tiekėjų atstovais. 15min jis pasakojo susitikime išreiškęs lūkestį, kad konkurencija vyks sklandžiai, skaidriai ir kad aukštus elektros tarifus užfiksavę klientai patys sulauks aiškių pasiūlymų iš naujo įvertinti turimus planus. Tuo tarpu „Enefit“ atstovai sako išgirdę raginimų vienodinti planus – su tuo jie kategoriškai nesutiktų.
Elektros laidai
Elektros laidai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Kalbėdamas su 15min R.Pocius teigė, kad susitikimas su tiekėjais daugiau buvęs „techninis“ – reguliuotojas tiekėjams išsakė lūkesčius, kokių žingsnių jie galėtų imtis elektros kainoms rinkoje esant gerokai žemesnėms nei vos prieš keletą mėnesių.

„Mūsų pagrindinė žinutė buvo ta, kad tiekėjai turėtų greitai, efektyviai reaguoti į besikeičiančią situaciją elektros rinkose, dėl mažėjančių elektros energijos kainų ir atnaujinti planus VERT skaičiuoklėje, kurioje vartotojai gali pasilyginti siūlomus planus, lygiai taip pat ir savo internetiniuose puslapiuose“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Pocius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Pocius

Pašnekovas pridūrė, kad tiekėjai buvo raginami kaip galima labiau bendradarbiauti su vartotojais, ypač tais, kurie yra užfiksavę elektros kainas didesniame nei 28 ct/kWh lygyje.

„Jiems siųsti paraginimus dėl sutarčių pakeitimo, kad jie pagalvotų, pasiskaičiuotų, pasiskaitytų ir priimtų atitinkamus sprendimus“, – paaiškino R.Pocius.

Tiekėjams taip pat buvo akcentuota, kad konkurencija tarp jų turėtų būti skaidri.

„Ką mes matome šiandien, tai tiekėjai išties, siųsdami savo pasiūlymus, ne visiškai objektyviai atspindi informaciją. Mes paraginome, kad tiekėjai būtų atidesni ir nepaliktų pilkųjų zonų interpretacijoms. Informacija, kuri siunčiama, turi būti aiški ir suprantama vartotojams“, – pabrėžė jis.

„Enefit“: reguliuotojas neturi raginti nutraukti sutarčių

R.Pocius minėjo, kad tiekėjai į išsakytus lūkesčius sureagavo be didesnių reakcijų.

„Mes tikimės, kad tiekėjai išgirdo mūsų paraginimą. Mes matome ir stebime, kaip keičiasi planai mūsų skaičiuoklėje, tikimės, kad jie ir toliau bus aktyvūs“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu vieno iš didžiųjų tiekėjų „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna, kalbėdamas su 15min teigė susitikime įžvelgęs ir VERT raginimus kuo labiau unifikuoti planus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna

„Mes taip suprantame, kad noras yra toks – kad tiekėjai darytų labiau palyginamus planus. Tai, kitaip sakant, labiau standartizuotus. Turbūt, idealiu atveju, visi turėtume turėti 12, 24 ir 36 mėnesių trukmės planus, kad visiems klientams būtų labai aišku. Jeigu gerai supratome šitą perspektyvą“, – kalbėjo pašnekovas.

Šiandien tiekėjų planus tiesiogiai palyginti gana sudėtinga – „Enefit“ ir „Elektrum“ siūlo tik 36 mėnesių trukmės planus, kai „Ignitis“ tokio plano atsisakė metų pabaigoje.

Savo ruožtu, „Ignitis“ vienintelis siūlo 12 ir 24 mėnesių fiksuotos kainos planus. Unikalių planų yra dar daugiau – „Elektrum“ vartotojai gali rinktis 6 mėnesių trukmės planą, o „Enefit“ vartotojus vilioja ir 84 mėnesių trukmės planu. Tad iš esmės šiandien vieno bendro rodiklio, pagal kurį galima būtų palyginti fiksuotus tiekėjų planus nebėra.

Tačiau V.Koryzna teigia, kad, jeigu planų suvienodinimas iš tiesų yra VERT lūkestis, „Enefit“ tam nepritaria.

„Tai turbūt ir yra visas grožis liberalizacijos ir konkurencijos – siūlyti skirtingas perspektyvas. Taip šiandien ir yra – jeigu „Enefit“ siūlo labiau ilgalaikę perspektyvą, su stabilia kaina ilguoju laikotarpiu, kol pereisime per visą šitą besikeičiančią elektros rinkos transformaciją ir nestabilią kainų erą. Tuo tarpu kiti žaidėjai labiau žiūri į trumpalaikę naudą“, – kalbėjo pašnekovas.

V.Koryzna taip pat teigė, kad tiekėjai šiuo metu jau yra labai aktyvūs, todėl tikėtis dar didesnio aktyvumo, į kurį atkreipė dėmesį VERT, būtų sudėtinga:

„Reguliuotojas tikrai aktyviai dalyvauja, ne vien jis, o ir [Energetikos] ministerija – jie, sakyčiau, siunčia ne iki galo atsakingas žinutes rinkai. Tokia žinutė, kaip skatinti klientus eiti persirašyti, nutraukti sutartis – skatinimas turėtų būti dar geriau susipažinti su turimomis sąlygomis, kitų tiekėjų siūlymais, bet ne tiesiogiai skatinti nutraukti sutartį“.

Jis pridūrė, kad jeigu didelė dalis klientų nutrauktų sutartis, tai didintų tiekėjo rizikos kaštus, kurie atsispindės naujoje kainodaroje.

„Ministerija ir reguliuotojas, teikdamas tokius skatinimus, gali pakenkti ir ta lazda turi du galus“, – kalbėjo „Enefit“ vadovas.

Su „Perlas Energija“ lygina ne pajėgumus, o kontraktų trukmę

V.Koryzna taip pat patikslino ketvirtadienį portalui lrt.lt išsakytus komentarus, kuriais ragino prisiminti „Perlas Energija“ atvejį – veiklą nutraukusi bendrovė dažnai siūlydavo žemiausius fiksuotus įkainius ir trumpalaikius planus.

Kalbėdamas su 15min R.Pocius teigė, kad „Perlas Energijos“ lyginti su šiuo metu žemiausius tarifus siūlančiu „Elektrum Lietuva“ nebūtų teisinga, nes pastaroji priklauso didžiausiai Latvijos energetikos įmonei „Latvenergo“ ir, skirtingai nei „Perlas Energijos“ atveju, turi gamybos pajėgumų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“

V.Koryzna, paprašytas patikslinti anksčiau išsakytus teiginius, pabrėžė gerai žinantis konkurentų gamybos galimybes ir jų net nelyginantis – jis teigė kalbėjęs apie šiandien siūlomų kontraktų trukmę.

Mažiausi „Elektrum“ tarifai vartotojams siūlomi tada, kai trumpalaikį šešių mėnesių planą. Būtent šis aspektas „Enefit“ vadovą ir paskatino minėtam komentarui.

„Perlas“ turėjo 6 mėnesių kainos fiksavimą, panašią tendenciją matome ir iš kitų tiekėjų. Vėlgi nesiimame vertinti, ar tai gerai, ar blogai. Laikas parodys. Ar po tų šešių mėnesių rinkos kainai kylant tiekėjas kainą peržiūrės ir didins abejonių nėra, bet ar kainai krentant lygiai taip adekvačiai kaina bus sumažinta, čia turbūt laikas parodys. Paliekame spręsti klientams ir rinkai“, – penktadienį 15min komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius