Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 26 /14:16

VERT vadovas ragina visus klientus peržiūrėti fiksuotos kainos sutartis ir naudotis pigesniais pasiūlymais

Buitiniai elektros vartotojai turėtų peržiūrėti savo tiekimo sutartis. Taip pat jeigu įmanoma, naudotis palankesniais nepriklausomų tiekėjų pasiūlymais, ketvirtadienį žiniasklaidai kalbėjo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius. Jis taip pat pridūrė, kad tą patį rekomenduotų padaryti ir visuomeninio tiekimo klientams.
Renatas Pocius
Renatas Pocius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Norime paraginti visus vartotojus perskaityti ir peržiūrėti savo sudarytas sutartis su nepriklausomais tiekėjais, ypač tuos vartotojus, kurie turi sutartis sudarę didesne nei 28 ct/kWh kaina. Tokiu būdu įsivertinti, ar esamos sutartys, sudarytos su nepriklausomais tiekėjais, ir jų nutraukimo sąlygos negeneruotų didesnės naudos pakeičiant neprikausomą tiekėją, nei pasiliekant prie esamų sutarčių“, – kalbėjo R.Pocius.

Jis pabrėžė, kad tokiu atveju gyventojai galėtų sutaupyti pinigų ne tik patys, tačiau padėti sutaupyti ir valstybės biudžetui.

Visų buitinių vartotojų tarifų skirtumą tarp 28 ct/kWh ir 56,5 ct/kWh kompensuoja valstybė.

Jeigu sutartys būtų persirašytos mažesniu nei 28 ct/kWh tarifu, valstybei nereikėtų mokėti kompensacijų, pažymėjo R.Pocius.

123RF.com nuotr./Elektros tiekimas
123RF.com nuotr./Elektros tiekimas

„Kompensacijos yra nustatytos iki liepos 1 d., tai yra laikinas dydis. Jos gali gerokai padidėti nuo liepos 1 d., palyginus su šiandien kompensuojama suma“, – teigė VERT vadovas.

Jis prognozavo, kad krintant kainoms elektros biržoje nuo liepos 1 d. naujas visuomeninio tiekimo tarifas galėtų būti kone dvigubai mažesnis nei dabartinis ir siekti 28 ct/kWh be jokių kompensacijų. Vis dėlto realius tarifus 2023 m. antram pusmečiui VERT, remdamasis situacija elektros biržose, nustatys birželį.

Visuomeninio tiekimo klientus, kurių tarifas yra 28 ct/kWh po kompensacijos ir kuriems kompensauojama didžiausia tarifo dalis, R.Pocius taip pat ragina pasiskaičiuoti, ar nepriklausomų tiekėjų siūlomi planai galėtų padėti jiems sutaupyti.

„Mes visada rekomenduojame vartotojus būti aktyviais. Šiomis dienomis matome, kad yra tiekėjų, kurie siūlo mažesnį nei 28 ct/kWh tarifą. Visuomeninio elektros energijos tiekėjo vartotojai, net ir su kompensacija, jeigu pasirinktų nepriklausomo tiekėjo planą, mažesnį nei 28 ct/kWh, finansiškai išloštų. Mes rekomenduojame tą ir padaryti“, – kalbėjo R.Pocius.

VERT vadovas patikino, kad visuomeninio tiekimo klientai, pasirašę sutartis su nepriklausomu tiekėju ir vėliau nutraukę šią sutartį, vėl galėtų grįžti į visuomeninį tiekimą.

Į ką atkreipti dėmesį norint atsisakyti fiksuotos sutarties?

Vartotojui nutraukiant sutartį, nepriklausomi tiekėjai negali taikyti jokių sutarties nutraukimo mokesčių, tačiau turi teisę reikalauti grąžinti suteiktas nuolaidas.

„Vienas iš svarbių elementų yra įsivertinti, kokios yra sutarties nutraukimo sąlygos. Paprastai sutarims, kurios yra neterminuotos, jokių sutarties nutraukimo baudų ar kitų apribojimų nėra“, – pažymėjo R.Pocius.

Tad jeigu pasirašant sutartį joje buvo numatyta, kad bus kokio nors tipo taikoma nuolaida, nemokamai nutraukti sutarties nepavyks.

Tiekėjai primena, kad sutartis įmanoma ne tik nutraukti, tačiau galima tiesiog pasikeisti to paties tiekėjo planą į pigesnį. Tokiu atveju irgi gali tekti grąžinti suteiktas nuolaidas.

Vis dėlto konkrečiu atveju galima sutaupyti ir grąžinant nuolaidas tiekėjui – pavyzdžiui, jei vienkartinė nuolaida buvo 15 eurų, o naujasis tarifas siekia nebe 28 ct/kWh, o 26 ct/kWh, suvartojant 300 kWh per mėnesį sutaupoma apie 6 eurus per mėnesį, teigia R.Pocius.

Taip sutarties keitimas atsipirktų jau po 2,5 mėnesio.

VERT pažymi, kad terminuotoje sutartyje taip pat gali būti įtvirtinta prievolė sumokėti rezervavimo mokestį už likusį neišnaudotą pardavimo laikotarpį.

Vartotojai turi teisę nutraukti sutartį ar pakeisti planą, perspėję savo tiekėją prieš 2 savaites.

Nuolaidų tipų gali būti įvairių – pavyzdžiui, tam tikram laikui ar visam sutarties laikotarpiui numatyti lengvatiniai tarifai, fiksuota suma, kuria sumažinama bendra mėnesio sąskaita ir pan.

Remiantis tiekėjų 15min atsiųstais duomenimis, šiuo metu 28 ct/kWh ir didesnį tarifą turi fiksavę apie 44 proc. klientų. Jie iš biudžeto gauna kompensacijas, kurios siekia nuo 0,01 iki 0,28 ct/kWh.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) skelbia, kad vidutinė planų su fiksuota elektros energijos(24 mėn. ir 36 mėn.) 1 kWh kaina pastarąją savaitę sudarė 0,31 euro/kWh.

Tuo tarpu dar 470 tūkst. buitinių vartotojų (27,5 proc.) priklauso visuomenininiams tiekimui – šio tiekimo tarifas iki liepos 1 d. bus 56,5 ct/kWh. Šie klientai visą laiką gaus pilną 28,5 ct/kWh kompensaciją iš valstybės.

Valstybė kompensuoja tarifus visiems elektros vartotojams, tačiau dalis yra pasirinkę biržos plano tarifus (tokių – daugiau nei 3 proc.), o kiti, laiku nepasirinkę nepriklausomo tiekėjo, gauna vadinamąjį garantinį tiekimą. Pastarųjų yra 48,3 tūkst. (2,8 proc.).

Šios kainos nuolat perskaičiuojamos, tačiau elektros kainoms biržoje šį mėnesį esant seniai matytose žemumose (sausio 26 dienai didmeninės elektros kainos Lietuvos zonai vidurkis – 10,63 ct/kWh), šie klientai bus tarp mažiausiai mokančių – nominalūs tarifai turėtų palįs po 28 ct/kWh. Tai reikš, kad jie ne tik mokės mažiau nei maždaug 70 proc. klientų, tačiau jų tarifų kompensavimui nereikės skirti ir biudžeto lėšų.

Tuo tarpu apie 22 proc. buitinių vartotojų šiandien už elektrą moka mažesniu nei 28 ct/kWh fiksuotu tarifu.

Kaip anksčiau 15min nurodė Finansų ministerija, jeigu visos pirmam 2023 m. pusmečiui numatytos 330 mln. eurų kompensacijos elektrai nebus išnaudotos, likutis bus skirtas Lietuvos skolos bei skolos aptarnavimo išlaidoms mažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius