-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viceministrė: Lietuvoje – maždaug tūkstantis visiškai pasenusių šilumos punktų

Lietuvoje yra apie tūkstantis visiškai pasenusių šilumos punktų, kurie neleidžia tinkamai subalansuoti šilumos pateikimo į butus, sako energetikos viceministrė Inga Žilienė.
Šilumos punktas namo rūsyje
Šilumos punktas namo rūsyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Visiškai pasenusių šilumos punktų Lietuvoje yra apie tūkstantis, o Vilniuje apie 400. Tai neautomatizuoti šilumos punktai“, – viceministrė pranešė Seimo Ekonomikos komitete svarstant siūlymus dėl mažosios renovacijos spartinimo.

Punktai neatnaujinti daugiabučiuose, kurie pastatyti iki 1990 metų, o pagrindinės priežastys, kodėl jie nerenovuojami – gyventojų iniciatyvos ir lėšų trūkumas.

Energetikos ministerija BNS nurodė, kad pagal Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos informaciją iš viso gyvenamuosiuose namuose yra 19 370 šilumos punktų.

Seime svarstomos Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti įstatymo pataisos numato spartesnį daugiabučių šilumos ūkio atnaujinimą nuo liepos didinant valstybės finansavimą.

Grupė valdantiesiems ir opozicijai priklausančių parlamentarų, tarp kurių yra ir energetikos ministras konservatorius Dainius Kreivys, siūlo maksimalią kompensacijų ribą padidinti nuo 30 iki 70 proc. Gyventojams, kaip ir anksčiau, būtų kompensuojamos palūkanos ir renovacijos projektų rengimo išlaidos.

Gyventojams, kurie pritaria renovacijai, valstybė dabar papildomai padengia 30 proc. investicijų.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, neautomatizuotų šilumos punktų Vilniuje yra 7 proc., Kaune – 19 proc., Klaipėdoje – 21 proc., Panevėžyje – 28 proc., Mažeikiuose – 23 proc., Tauragėje – 35 proc.

Lietuva iki 2050 metų planuoja renovuoti 436 tūkst. pastatų, iš kurių 30 tūkst. būtų daugiabučiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius