Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus energija“ sostinės gyventojams didins šilumos kainas

Nepaisant to, kad po ilgų ginčų su valstybės institucijomis „Vilniaus energija“ pasirašė pigesnių dujų pirkimo sutartį, bendrovė prognozuoja, kad tai šilumos kainų sostinėje nesumažins. Atvirkščiai, žadama, kad jau kovą jos kils dešimtadaliu.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus savivaldybės atstovai ir energetikos ekspertai teigia, kad kaina kyla dėl prievolės pirkti dujas iš SGD terminalo, Vyriausybės sumažintų elektros supirkimo kvotų ir pabrangusio šilumos transportavimo.

Kovą ir balandį šiluma brangs

Galime prognozuoti, kad šiluma Vilniuje, deja, nepigs. Kovo ir balandžio mėnesiais šiluma bus dar brangesnė, – teigė V.Jankauskas.

Ekonomisto Vidmanto Jankausko teigimu, sausio ir vasario mėnesiais šiluma Vilniuje kainavo pigiau nei Kaune. Vilniuje vasarą šiluma buvo gerokai brangesnė nei Kaune. Pasak jo, tokie svyravimai – tai biokuro naudojimo pasekmė. Biokurą deginančių nepriklausomų šilumos tiekėjų Vilnius neįsileido.

„Galime prognozuoti, kad šiluma Vilniuje, deja, nepigs. Kovo ir balandžio mėnesiais šiluma bus dar brangesnė. Tai vyksta dėl SGD terminalo, kurį turi išlaikyti vartotojai ir verslas. Didžiąją dalį terminalo turi išlaikyti „Vilniaus energija“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vidmantas Jankauskas

Iš „Lietuvos dujų tiekimo“ perkamos dujos yra 35 proc. pigesnės, tačiau daugiau nei du trečdaliai dujų bus privalomai perkami iš SGDT terminalo. Be to, nuo metų pradžios dvigubai pabrango dujų transportavimas“, – kalbėjo energetikos specialistas.

Mažėjo elektros supirkimo kvotos

Kovo mėnesį šiluma galėtų pabrangti 11 proc.

„Kalbėdami apie tai, kad SGD terminalas buvo būtinas Lietuvos saugumui užtikrinti, galime diskutuoti, kiek teisingai buvo paskirstyta jo išlaikymo našta. Kodėl Vilniaus gyventojai turi prisiimti tokius įsipareigojimus?“, – svarstė V.Jankauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valstybės institucijos bejėgės prieš vilniečius melžiančią „Vilniaus energiją“

Jis minėjo, kad sumažinus kvotas „Vilniaus energija“ parduos mažiau elektros energijos, o tai atsilieps Vilniaus šilumos vartotojams.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.

„Vilnius turėtų eiti į didesnį biokuro vartojimą, tačiau jis turi būti apgalvotas ir pritaikytas. Kaune nepriklausomi šilumos gamintojai šilumą galėjo pardavinėti už tik šiek tiek mažesnę kainą, nei pardavinėja centralizuotas tiekėjas. Šiauliai nepriklausomų gamintojų neįsileido ir dabar ten kainos mažiausios“, – kalbėjo ekspertas.

Į klausimą, kiek šildymas brangs, V.Jankauskas atsakė, kad kovo mėnesiui dujų kaina bus skaičiuojama pagal faktinę sausio mėnesio kainą, todėl kovo mėnesį šiluma galėtų pabrangti 11 proc.

Šildymo kainą vartotojams pakels ir tai, kad sausio mėnesį „Vilniaus energija“ nepasinaudojo galimybe pirkti pigesnių dujų.

Pašnekovas prognozavo, kad rudenį kainos gali mažėti, nes iš „Gazprom“ gaunamų dujų kainos yra nukritusios. Iš terminalo perkamos dujos taip pat turėtų atpigti.

Siūlo finansuoti iš biudžeto

„Kauno energijos“ įsipareigojimas pirkti dujų iš terminalo yra 27 kartus mažesnis nei „Vilniaus energijos“, – teigė M.Nagevičius.

Mero patarėjas energetikos klausimais Martynas Nagevičius taip pat sakė, kad, „Vilniaus energijos“ vertinimu, artimiausiais mėnesiais šilumos kainos augs, nepaisant to, kad dujų kaina rinkoje mažėja.

Pasak jo, „Kauno energijos“ įsipareigojimas pirkti dujų iš terminalo yra 27 kartus mažesnis nei Vilniaus.

„Įpareigojimus paskirstė „Litgas“. Nežinome, kokia metodika remianti tai padaryta. Kaunas turi melžiamą karvę – Kauno termofikacinę elektrinę, kuri priversta dirbti nuostolingai. Vilnius tokio nepriklausomo tiekėjo neturi“, – kalbėjo patarėjas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Nagevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Martynas Nagevičius

M.Nagevičiaus nuomone, šią vasarą konkurencija Vilniuje tarp nepriklausomų šilumos gamintojų bus panaši kaip Kaune.

„Savivaldybė neturi galimybės daryti kokią nors įtaką. Pagrindiniai sprendimai priimami kitoje Neries pusėje. Mes parengėme pasiūlymų, tačiau nei vieno iš jų mes negalime įgyvendinti patys“, – minėjo pranešėjas.

Trys pasiūlymai

Siūlome keisti SGD terminalo finansavimo schemą. „Litgas“ turėtų prisiimti riziką rinkoje.

„Siūlome keisti SGD terminalo finansavimo schemą. „Litgas“ turėtų prisiimti riziką rinkoje. Jeigu matytume, kad SGD terminalo veikla yra nuostolinga, tai jį reiktų traktuoti kaip nacionalinio saugumo užtikrinimo objektą, kurį turėtų finansuoti visų miestų gyventojai iš biudžeto.

Siūlome keisti nepriklausomų šilumos tiekėjų konkurencijos reglamentavimą. Dabar konkurencija yra tik vasaros metu. 90 proc. šilumos Kauno gyventojai perka nesant jokios konkurencijos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Iš kairės: Kęstutis Karosas, Martynas Nagevičius, Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Iš kairės: Kęstutis Karosas, Martynas Nagevičius, Vidmantas Jankauskas

Siūlome keisti modelį ir skelbti konkursus ilgalaikiam šilumos tiekimui. Ten pat galėtų konkuruoti ir šilumos tiekėjas. Tada kaina mažėtų visais metais.

Ilgalaikėje perspektyvoje yra svarbu įgyvendinti „Lietuvos energijos“ projektus pereinant prie biokuro. Svarbu, kad būtų panaudota „Vilniaus šilumos tinklų“ infrastruktūra“, – kalbėjo M.Nagevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius