Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 12 02 /14:28

„Vilniaus energijai“ – 19 mln. eurų bauda

Konkurencijos taryba (KT) priėmė nutarimą, kad dėl UAB „Vilniaus energija“ ir UAB „Bionovus“ (pastarosios bendrovės teisių ir pareigų perėmėja yra Estijoje registruota bendrovė – First Opportunity OṺ) veiksmų, buvo ribojama konkurencija biokuro tiekimo rinkoje ir taip pažeisti vartotojų interesai.
Susirašinėjimas Bionovus
Susirašinėjimas Bionovus / Konkurencijos tarybos grafikas

UAB „Bionovus“ ir UAB „Vilniaus energija“ buvo sudarytas ilgalaikis išimtinio pirkimo susitarimas, pagal kurį UAB „Vilniaus energija“ įsipareigojo šilumos gamyboje naudojamą biokurą pirkti tik iš UAB „Bionovus“, skelbia KT.

Anot KT, abu ūkio subjektai užėmė reikšmingas rinkos dalis, turėjo didelę rinkos galią, todėl susitarimas turėjo neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams. Savo ruožtu, šilumininkai KT sprendimą skirti milžiniškas baudas skųs teismui.

Įklampino susirašinėjimas

Tarp faktorių, kurie lėmė milžiniškos baudos skyrimą „Vilniaus energijai“ ir „Bionovus“, buvo ir slaptas susirašinėjimas, kuriame figūravo tiek šilumininkai, tiek koncerno „Icor“, valdančio „Bionovus“, akcininkai.

Apie pikantiškas šio susirašinėjimo detales 15min.lt jau rašė. Su susirašinėjimu, įklampinusiu „Vilniaus energiją“, susipažinti galite čia.

15min.lt/„Rubicon Group“ akcininkų susirašinėjimas
15min.lt/„Rubicon Group“ akcininkų susirašinėjimas

Šilumininkai tvirtina, kad šis susirašinėjimas ištrauktas iš konteksto ir interpretuojamas pagal KT įgeidžius.

„Ypatingai absurdiškai atrodo kartu su pranešimu spaudai Konkurencijos tarybos patalpintas elektroninis susirašinėjimas, neva turintis pridėti pikantiškumo šiai situacijai.

Tai – 2007 metų kitos įmonės vidinis susirašinėjimas, jau anksčiau paviešintas žiniasklaidoje. Ką šis susirašinėjimas turi bendro su 2010-ųjų konkursu ir 2011 metų sutartimi, dėl kurios Konkurencijos taryba nutarė skirti baudą? Tai dar kartą įrodo, kokie silpni yra tarybos „argumentai“, - teigiama „Vilniaus energijos“ pranešime.

Konkurencijos tarybos vertinimu, UAB „Bionovus“ ir UAB „Vilniaus energija“ susitarimai pažeidė Konkurencijos įstatymą, draudžiantį konkurenciją ribojančius susitarimus.

„Vilniaus energija“ nepasinaudojo biokuro tiekėjų konkurencija bei galimybe įsigyti biokurą galimai mažesnėmis kainomis.

„Tyrimo metu Konkurencijos tarybos ekspertai nustatė, kad UAB „Vilniaus energija“ nepasinaudojo biokuro tiekėjų konkurencija bei galimybe įsigyti biokurą galimai mažesnėmis kainomis.

Nustatyto pažeidimo laikotarpiu UAB „Vilniaus energija“ už biokurą mokėjo beveik 15 proc. brangiau nei kiti šilumos gamintojai Vilniaus regione, o patirtas biokuro pirkimo sąnaudas bendrovė įtraukė į vartotojams tiekiamos šilumos kainą“, – teigiama KT pranešime.

UAB „Vilniaus energija“ centralizuotai aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus m. pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. vilniečių, tarp jų daugiau nei 195 tūkstančius butų Vilniaus mieste, Salininkuose ir Trakų Vokėje, taip pat įmones, organizacijas bei viešojo sektoriaus įstaigas.

Konkurencijos taryba atkreipia dėmesį į tai, kad UAB „Vilniaus energija“ klientai (t. y. šilumos vartotojai) turi labai ribotas galimybes pakeisti šilumos tiekėją. Nors galimybė atsijungti nuo centralizuoto šildymo sistemos yra, praktikoje tai yra sunkiai įgyvendinama, ir atsijungti nuo centralizuotos sistemos pavyko tik pavieniams vartotojams.

Skyrė solidžias baudas

Įvertinusi visą tyrimo metu surinktą informaciją Konkurencijos taryba už beveik dvejus su puse metų trukusį Konkurencijos įstatymo pažeidimą, turėjusį neigiamą poveikį šilumos vartotojams, draudžiamo susitarimo dalyvėms skyrė šias baudas:

UAB „Vilniaus energija“ – 19 004 000 Eur.

First Opportunity OṺ (UAB „Bionovus“ teises ir pareigas perėmusiai bendrovei) – 3 529 000 Eur;

Konkurencijos taryba atkreipia dėmesį, kad fiziniai ar juridiniais asmenys gali reikalauti žalos atlyginimo iš Konkurencijos įstatymą pažeidusių subjektų. Nuo 2017 m. Lietuvoje įgyvendinus Europos Sąjungos direktyvą, reguliuojančią žalos atlyginimą dėl konkurencijos teisės aktų pažeidimo, tokios žalos išieškojimo tvarka bus paprastesnė.

Skųsis teismui

„Vilniaus energija“ su KT sprendimu nesutinka. Bendrovė pranešė jį skųsianti teismui.

„Kategoriškai nesutinkame su jokio pagrindo neturinčiu Konkurencijos tarybos sprendimu ir kreipsimės į teismą“, - pranešime spaudai teigia „Vilniaus energijos“ prezidentas bei „Icor“ akcininkas Linas Samuolis.

Šilumininkai tvirtina, jog visiškai teisėta biokuro tiekimo sutartis nepelnytai traktuojama kaip kartelinis susitarimas.

„Biokuru, kaip ir kitomis kuro rūšimis, „Vilniaus energija“ apsirūpina vadovaudamasi bendrovės veiklą reguliuojančiais įstatymais. Biokuro tiekimo sutartis sudaryta po atviro konkurso, kuris atitiko visus galiojančius reikalavimus. Tai pripažino ir konkurso sąlygas suderinusi Viešųjų pirkimų tarnyba. „Vilniaus energijos“ pasirašyta sutartis dėl biokuro tiekimo yra įprasta komercinė praktika, neturinti jokių draudžiamo susitarimo požymių.

Konkurencijos taryba, darydama išvadą apie neva draudžiamą susitarimą, rėmėsi vienu iš sutarties punktų, kuris esą leidžia suprasti, kad bendrovė įsipareigojo iš vienintelio tiekėjo pirkti visą jai reikalingą kurą“, - dėsto „Vilniaus energija“.

Šilumininkų teigimu, pagrindo neturi nei KT pareiškimai apie išskirtines sąlygas, sudarytas „Bionovus“, nei tvirtinimas, jog vartotojai dėl susitarimo patyrė žalą.

„Konkurencijos tarybos vertinimu, „Vilniaus energijos“ biokuro pirkimo konkurso sąlygos neleido dalyvauti kitiems pretendentams, buvo nustatyti per griežti reikalavimai tiekėjams. Tai yra netiesa – kvalifikaciniai reikalavimai konkurso sąlygose buvo beveik 10 kartų mažesni nei viešuosius pirkimus reglamentuojančiuose teisės aktuose pačios Viešųjų pirkimų tarnybos rekomenduojami reikalavimai.

Be to, nei vienas tiekėjas nepareiškė jokių pretenzijų dėl konkurso sąlygų. Pačių neva nukentėjusių tiekėjų atsakymai Konkurencijos tarybai rodo, kad atitinkamu laikotarpiu jie tiesiog nesvarstė galimybės tiekti biokurą „Vilniaus energijai“. Todėl Konkurencijos tarybos pozicija šiuo aspektu apskritai sunkiai suvokiama.

Teigti, kad dėl biokuro įsigijimo šilumos vartotojai patyrė žalą, taip pat nėra pagrindo“, - teigiama įmonės pranešime. 

Šilumininkai pabrėžia, jog netgi permokant už biokurą tai negali atsiliepti gyventojų mokamai šilumos kainai.

„Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija į šilumos kainas įskaičiuoja tik vidutinę biokuro rinkos kainą. Jei šilumos tiekėjas biokurą perka brangiau nei vidutinė Lietuvos biokuro rinkos kaina, šio kainų skirtumo komisija neįtraukia į šilumos tarifą. Taigi, net teoriškai biokuro įsigijimai didesne nei rinkos kaina nedaro jokios įtakos šilumos kainai. Šį skirtumą padengia pati bendrovė, savo sąskaita“, - teigiama pranešime.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius