-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje – karštieji bandymai su komunalinėmis atliekomis

Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje (VKJ) pradėti karštieji bandymai su perdirbti nebetinkamomis komunalinėmis atliekomis. Išbandžius deginimo įrenginius, atliekos vėliau virs elektros energtija ir šiluma Vilniaus gyventojams, pranešė projektą įgyvendinanti valstybės valdoma „Ignitis grupė“.
Vilniaus kogeneracinė jėgainė
Vilniaus kogeneracinė jėgainė / „Ignitis“ nuotr.

Bendrovės pranešime teigiama, kad šis jėgainės paleidimo derinimo etapas dar vadinamas pirmąja liepsna iš atliekų – jo metu atliekos pradedamos versti energija, išbandant ir testuojant įrangą visais galimais darbo režimais.

„Karštuosius bandymus naudodami gamtines dujas pradėjome dar vasaros pabaigoje. Sėkmingai perėję šį etapą, pasiruošėme energijos gamybai iš komunalinių atliekų. Jau prasidėjęs šildymo sezonas bus pirmasis, kai vilniečiams šiluma bus gaminama iš komunalinių atliekų“, – pranešime sakė VKJ vadovas Saulius Barauskas.

Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiuose atrūšiuotos komunalinės atliekos į VKJ buvo pradėtos vežti spalį.

Anot „Ignitis grupės“, planuojama, kad per metus jėgainė padės išvengti net 160 tūkstančių tonų atliekų, kurios kitu atveju patektų į Lietuvos sąvartynus.

Anksčiau pranešta, jog VKJ laimėjo lapkričio mėnesiui skelbtą Vilniaus centralizuoto šilumos tiekimo aukcioną, kuriame pasiūlė mažiausią kainą iš visų dalyvių – 2,18 cento už kilovatvalandę (KWh).

Jėgainei pradėjus komercinę veiklą, bendra jėgainės elektrinė galia sudarys apie 100 megavatų (MW), o šiluminė galia – apie 240 MW. Jėgainė per metus galės pagaminti apie 40 proc. Vilniaus miestui reikalingos centralizuotai tiekiamo šilumos, jos užteks patenkinti apie 230 tūkst. namų ūkių poreikio šilumos.

VKJ veiklą ketinama pradėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį.

„Ignitis grupės“ projektas finansuotas Europos Sąjungos (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavomis grupės lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius