Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 12 /13:00

Vilniaus šiukšlės, kurių nepriima rūšiavimo gamykla, keliaus į Kazokiškes

Prieš mėnesį 15min pranešė, kad Lietuva skęsta šiukšlių kalnuose, kurių nėra kur deginti, o Lietuvoje ima dygti privatūs sąvartynai. Ką tai reiškia iš tiesų, dabar turės progą įsitikinti sostinės gyventojai. Jei per artimiausias dienas nebus rastas sprendimas, Vilniuje gali pasikartoti šiukšlėmis užversto Italijos miesto Neapolio scenarijus.
Vilniaus šiukšliavežiai stovi eilėse
Vilniaus šiukšliavežiai stovi eilėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Problema aiški – nerūšiuotų šiukšlių negalima vežti į sąvartynus, tačiau dalies jų deginti taip pat nėra kur, išskyrus Klaipėdą, kuri su tokiais milžiniškais kiekiais atliekų nesusitvarko.

Deginimo gamyklos turėjo atsirasti Vilniuje, Kaune ir kituose didžiuosiuose miestuose, tačiau taip neatsitiko. Jų statyboms prireiks metų, o atliekų rūšiavimo gamyklos jau nebeturi kur sandėliuoti šio „gėrio“.

Šiukšliavežių spūstis

Šį savaitgalį Vilniaus miesto ir regiono atliekų vežėjai buvo informuoti apie tai, kad tik gegužę darbą pradėjusi sostinės mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamykla jau susiduria su sunkumais ir atvežamų atliekų priėmimas pradedamas stabdyti.

MBA operatorė bendrovė „Energesman“ vienašališkai nusprendė, kad nuo rugsėjo 12 dienos kasdien į MBA gamyklą bus priimta tik 70 tonų atliekų, o tai yra tik dešimtadalis atliekų kiekio, kuris įprastai per dieną susidaro Vilniaus regione. Atliekų vežėjai tokius veiksmus vadina nesugebėjimu susitvarkyti su savo pareigomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Makauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Makauskas

„Mes esame pasiruošę dirbti efektyviai ir toliau tvarkyti atliekas mieste ir regione, bet negalime taikytis su tuo, kad MBA gamykla, į kurią visi vežėjai nuo gegužės yra įpareigoti vežti surinktas visas mišrias komunalines atliekas, nesusidoroja su savo pareigomis ir taip mus stumia į situaciją, kai tiesiog neturėsime, kur dėti surinktų atliekų. Mes kaip vežėjai neturime alternatyvos ir teisės atliekų vežti į sąvartyną, tai mums draudžia įstatymai ir gresia baudos.

Tik noriu priminti, kad vilniečiams atliekų tvarkymo tarifai šiais metais buvo padidinti būtent prisidengiant MBA veiklos sąnaudomis, todėl kyla natūralus klausimas – ar miesto gyventojai turi mokėti už tai, kas realiai neveikia?“ – klausė ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ generalinis direktorius Arūnas Makauskas.

A.Makauskas įspėja miesto gyventojus, kad dėl susidariusios padėties, kurią suformavo MBA operatoriaus sprendimai, gali sutrikti įprastas atliekų surinkimo grafikas.

Atliekų vežėjai kviečia Vilniaus miesto savivaldybės, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) ir MBA atstovus kuo operatyviau kartu ieškoti sprendimo iš susidariusios situacijos.

Vilniuje, netoli Gariūnų esančioje MBA jau driekiasi šiukšliavežių eilė. Vairuotojai neturi kur palikti atliekų, todėl teigia čia būsiantys tol, kol jiems bus pasakyta, kur jas dėti.

Nebeturi vietos

UAB „Energesman“ vadovas Donatas Majus teigia, kad daugiau nebegali priimti atliekų, nes rūšiavimo gamykloje jų nebėra kur saugoti. Buvo sudarytos sutartys su įmonėmis, kad jas bus galima saugoti kituose Lietuvos miestuose – Elektrėnuose, Visagine ir kituose, tačiau leidimai įmonėms panaikinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donatas Majus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donatas Majus

Pasak jo, saugomų atliekų kiekiai yra tokie, jog įsileidus šiukšlių vežimo mašinas, jos tiesiog nebeturėtų, kaip išvažiuoti. Kritinė riba pasiekta.

Pasak jo, Klaipėdos pajėgumų akivaizdžiai nepakanka, o valdžios institucijos delsia ieškodamos tinkamo sprendimo. D.Majaus teigimu, geriausia būtų leisti laikinai šias atliekas vežti į sąvartynus.

Prie gamyklos šiukšliavežių eilė ilgėja. Tai reiškia, kad vis mažiau automobilių toliau surenka šiukšles sostinėje. Stoja ne tik „Ecoservice“, bet ir kitų įmonių automobiliai.

Naujas precedentas

UAB „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė teigė, kad tokia situacija, kai MBA nepriima rūšiuoti atliekų, susidaro pirmą kartą: „Mes jau anksčiau ne kartą kėlėme klausimą, kad tokia situacija gali susidaryti, ir siūlėme iš anksto numatyti, kaip reikėtų ją spręsti. Tačiau tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) mus, atliekų operatorius, užtikrino, jog MBA veiks ir atliekas priims visus metus, kasdien.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kaunas tvarkosi“ prie Pažaislio vienuolyno
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiukšlės

Dabar atliekų operatoriai tapo situacijos įkaitais: pagal galiojančias sutartis su klientais Vilniaus mieste privalome surinkti ir išvežti atliekas, tačiau MBA jų rūšiavimui nepriima, patys rūšiuoti taip pat negalime pagal šiuo metu galiojančias Vilniaus miesto atliekų tvarkymo taisykles. Nepaisant to, jog VAATC nurodė nerūšiuotas mišrias komunalines atliekas šalinti sąvartyne, mes pagal galiojančias teisės normas to daryti irgi negalime.

Šiuo metu susidarė paradoksali situacija – Vilniaus miesto savivaldybė atidarydama MBA siekė pagerinti mišrių komunalinių atliekų rūšiavimą. Dėl MBA atidarymo Vilniaus savivaldybė ženkliai padidino atliekų išvežimo tarifus gyventojams, tačiau tai atliekų tvarkymo padėties mieste nepagerino ir net sukūrė kritinę padėtį. Tuo tarpu, iki MBA atidarymo patys atliekų vežėjai išrūšiuodavo dalį mišrių komunalinių atliekų ir dėl to gyventojams nebuvo taikomas joks papildomas mokestis“.

Savivaldybės atstovai: įsipareigojimai nevykdomi

Vilniaus meras Remigijus Šimašius kol kas situacijos nekomentuoja, tačiau savivaldybės atstovai 15min teigė, kad situaciją svarsto Vilniaus apskrities Atliekų tvarkymo centras (VAATC).

Pagal pasirašytą sutartį „Energesman“ valdoma rūšiavimo gamykla privalo priimti atliekas 365 dienas per metus. Jei ji atsisako vykdyti savo įsipareigojimus, ji pažeidžia sutartį, todėl jai gresia baudos ar net sutarties nutraukimas.

Šiuo metu MBA gamyklą Vilniuje drasko ir akcininkų nesutarimai. 15min atidžiai sekė gamyklos akcininkų pasikeitimus ir nustatė, kad per tarpinius juridinius asmenis ir net savo artimuosius pusę šios bendrovės perimti bandė buvę „Rubicon grupės“ akcininkai.

Leis vežti į Kazokiškes

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pranešė, kad kietojo kuro atliekas leis laikinai saugoti Kazokiškių sąvartyne šalia Vievio. Kuras ten būtų laikomas, kol Vilniuje bus pastatyta „Lietuvos energijos“ termofikacijos elektrinė.

„Bus rasta vieta, kur galima laikinai saugoti tą kiekį atliekų. Sprendimas bus pusmečiui – tikriausiai pasiūlysime saugoti Kazokiškių sąvartyne, bet dar nėra galutinio sprendimo. Ten galės saugoti kietąjį kurą, kol bus pastatyti deginimo įrenginiai“, – BNS sakė K.Trečiokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Trečiokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Trečiokas

Anot jo, per tą laiką bus galima sutvarkyti poveikio aplinkai vertinimą, kad Kazokiškių sąvartyne kietąjį kurą būtų galima saugoti ilgiau nei pusmetį. Be to, per pusmetį sąvartyno teritorijoje numatoma įrengti būtent kietajam kurui skirtą saugojimo aikštelę.

Aplinkos ministras teigė, kad leidimas kietąjį kurą saugoti Kazokiškių sąvartyne pirmadienį turėtų būti patvirtintas jo įsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius