Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia žada uždegti „žalią šviesą“ atliekų deginimo jėgainės statybai 

380 mln. eurų vertės Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybą stabdžiusi Vilniaus taryba kitą savaitę turėtų priimti sprendimą dėl jos aukštingumo, o energetikos įmonių holdingas „Lietuvos energija“ įsipareigojo viešinti visą informaciją apie projektą bei užtikrinti, kad šilumą jis gamins be viršpelnio. Tarybos sprendimas atvers kelią pagaliau pradėti naujos atliekų ir biokuro deginimo jėgainės statybą – ji šilumą Vilniuje turėtų atpiginti maždaug trečdaliu.
vilniaus-kogeneracine-jegaine-lietuvos-energija
Vilniaus kogeneracinė jėgainė

Tačiau dėl trečiosios termofikacinės jėgainės (TEC-3) pardavimo „Lietuvos energijai“ kainos ir kitų sąlygų šalys galutinai susitars kitą savaitę ar vėliau.

Toks susitarimas po daugiau nei metus trukusių derybų pasiektas, Vilniaus savivaldybės, Vilniaus šilumos tinklų ir „Lietuvos energijos“ atstovų susitikime su finansų ministru Viliumi Šapoka penktadienį.

Tikisi, kad pažadą savivaldybė tesės

„Visos pusės patvirtino, kad kitą savaitę Vilniaus tarybos posėdyje bus išspręstas aukštingumo klausimas. Mes įsipareigojome, kad viso projekto informacija bus vieša, ypač kainodara ir jos nustatymas, kad nebus viršpelnio iš šilumos gamybos“, – BNS po susitikimo su savivaldybės atstovais penktadienį sakė „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalius Misiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalius Misiūnas

„Mums tai labai geras sprendimas, jei savivaldybė tesės savo pažadą“, – pridūrė jis.

Anot jo, neveikiančios TEC-3, kuri Vilniaus šilumos tinklams atiteko, pasibaigus nuomos sutarčiai su „Vilniaus energija“, perleidimo klausimas susitikime liko neišspręstas – dėl jėgainės kainos gali būti susitarta jau kitą savaitę arba vėliau.

„Jeigu iki tarybos posėdžio abi pusės patvirtins nepriklausomo vertintojo ataskaitą, nes savivaldybė nespėjo su ja susipažinti, tai fiksuosime kainą ir pasirašysime sandorį. Jeigu ne, tada aukštingumas turėtų vis tiek būti sutvarkytas, o dėl kainos bus deramasi toliau“, – teigė D.Misiūnas.

A.Sekmokas: pasiektas džentelmeniškas susitarimas

VŠT Stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas BNS teigė, jog susitikime pasiektas „džentelmeniškas susitarimas“ dėl Vilniaus kogeneracinės jėgainės aukštingumo – jis bus patvirtintas tarybos posėdyje kitą savaitę.

„Rezultatai kol kas sudėtingi. Yra džentelmeniškas susitarimas, kad aukštingumas bus patvirtintas, bet abejonių kelia TEC-3 vertinimo galutiniai skaičiai. Dabar yra dvi alternatyvos: arba abejonės išsisklaido, aukštingumas ir skaičiai suderinami bei antradienį taryboje patvirtiname, arba abejonės neišsisklaido, aukštingumas yra patvirtinamas, bet derybos dėl TEC-3 perėmimo nusikelia“, – tvirtino A.Sekmokas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

Jo teigimu, „Lietuvos energija“ įsipareigojo būti skaidri, vystant kogeneracinės jėgainės projektą, o jos gaminamai šilumai bus užtikrinta kapitalo grąža, bet be pelno maržos. Vis dėlto, anot A.Sekmoko, išlieka daug abejonių dėl TEC-3 turto vertinimo ir jos kainos.

„Dabar esame tokioje situacijoje, kad kažkur iš po stalo paimti 10 mln. eurų, kurie kelia didelių abejonių. „Lietuvos energija“ siūlo iki 10 mln. eurų, bet pats principas kelia abejonių. (...) Preliminari „Deloitte“ ataskaita rodė, kad TEC-3 vertė yra 6,8 mln. eurų, bet prie to prisideda sinergijos, kurias gaus „Lietuvos energija“ kartu su perleidimu. Tai irgi yra papildomi skaičiai. Tikėtina, kad skaičiai gali būti didesni nei 10 mln. eurų“, – kalbėjo A.Sekmokas.

Anksčiau jis BNS sakė, kad įskaičiavus elektrinės naudą ateityje, jai užtikrinant tretinį elektros rezervą bei įgalinant pigiau prie tinklų prijungti „Lietuvos energijos“ statomą kogeneracinę jėgainę, jos vertė galėtų siekti 12-19 mln. eurų.

Rangovai laukia

Vilniaus savivaldybė siekia, kad „Lietuvos energija“ iš savivaldybės valdomos įmonės Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) perimtų TEC-3. Nesutariant dėl jos kainos, miesto taryba iki šiol netvirtino jėgainei reikalingo aukštingumo.

178,3 mln. eurų užsakymą statyti jėgainės atliekų deginimo įrenginius kartu su partneriais gavusios Vokietijos bendrovės „Steinmuller Babcock Environment“ vykdomasis direktorius Gertas Riemenschneideris (Rymenšnaideris) portalui vz.lt tvirtino, kad bendrovė į pasiruošimą jėgainės statybai jau yra investavusi 10-12 mln. eurų. Anot jo, rangovai iki birželio pabaigos laukia galimybės pradėti projektą, nes vėliau gali prireikti persiderėti sutarties sąlygas.

328 mln. eurų vertės jėgainės statybos rangos sutartys pasirašytos pernai rugsėjį.

„Lietuvos energija“ skelbė, kad jėgainėje pagaminamos šilumos kaina sieks apie 19-20 eurų už megavatvalandę (MWh), arba 35 proc. mažiau nei vidutinė šilumos kaina pernai, kai ji siekė 30 eurų. „Lietuvos energijos“ teigimu, dėl to sostinės gyventojai sutaupys dar apie 13 mln. eurų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius