-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniečiai gavo šildymo sąskaitas už sausį: kai kuriems jos – ir 30 eurų mažesnės nei prieš metus

Sostinės gyventojus pasiekusios šildymo sąskaitos už sausio mėnesį maloniai nustebino – kai kuriems jos sumažėjo iki 30 eurų, palyginti su praėjusiais metais. Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) sako, kad tai lėmė ne tik sostinės sprendimas dalinai vietoje dujų naudoti mažasierį mazutą, bet ir palyginti šilti sausio orai.
Šildymo kaina
Šildymo kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeškinės gyventojai Ingai, gyvenančiai nerenovuotame 40 kv. metrų ploto bute, šildymo sąskaita už praėjusį mėnesį siekė 82,94 euro. Prieš metus ji mokėjo 111,71 euro.

O Karoliniškėse gyvenančiai Vaidai už 32 kv. metrų ploto buto šildymą atkeliavo 66 eurų dydžio sąskaita. Praėjusiais metais moteris mokėjo 92 eurus.

Tuo metu Fabijoniškių gyventoja Kamilė už 66,45 kv. metrų ploto buto šildymą mokės 106,47 euro. Tiesa, jai sąskaitą sumažino ir skirta 25 eurų kompensacija už šildymą, tačiau net ir be jos sąskaita vis tiek būtų mažesnė nei praėjusiais metais, kai siekė 170,91 euro.

123RF.com nuotr./Šildymas
123RF.com nuotr./Šildymas

Savo ruožtu VŠT komentuoja, kad dėl priimto sprendimo gamtines dujas dalinai pakeisti mažasieriu mazutu Vilniuje, šilumos kainą pavyko suvaldyti, o sausis buvo šiltesnis nei gruodis, todėl gyventojus pasieks mažesnės sąskaitos.

Pasak įmonės, už 50 kv. m ploto buto šildymą renovuotame name klientai vidutiniškai mokės apie 57 eurus siekiančią sąskaitą, nerenovuotame daugiabutyje ji sieks maždaug 96 eurus.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos duomenimis, sausio mėnesį VŠT klientams šilumos kaina siekė 7,87 cento už kilovatvalandę (ct/kWh) be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tai – mažiausia šilumos kaina tarp didžiųjų šalies miestų ir viena mažiausių Lietuvoje.

„Palyginimui, pernai vidutinė tokio paties buto ploto sąskaita nerenovuotame name siekė 133 eurus, renovuotame – 79 eurus“, – sako VŠT Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Jakubauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Jakubauskas

Šilumos kainos mažėjimo tendencija tęsiasi nuo rugsėjo mėnesio – penkis mėnesius iš eilės. Vasario mėnesį sostinės gyventojai už šilumos kilovatvalandę mokės 7,56 ct be PVM arba 27 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai šilumos kaina siekė 10,37 ct/kWh be PVM. Tai viena mažiausių šilumos kainų Lietuvoje.

Šilumos kainą kiekvieną mėnesį tvirtina VERT, ji keičiasi priklausomai nuo šilumos gamybai naudojamų išteklių kainos rinkoje.

Kas nulemia sąskaitos dydį

VŠT primena, kad sąskaitos už šildymą dydis priklauso nuo šilumos kainos, kurios daugiau nei 80 proc. sudaro kuro sąnaudos, ir suvartoto šilumos kiekio. Pastarąjį lemia lauko oro temperatūra, namo energetinis efektyvumas ir individualūs vartojimo įpročiai.

Sausis buvo beveik 3 laipsniais šiltesnis, nei 2022 m. gruodis. Pirmą šių metų mėnesį vidutinė lauko oro temperatūra Vilniuje buvo –0,1 laipsnio, kai tuo tarpu 2022 m. sausį vidutinė temperatūra siekė –1,3 laipsnio. Net ir toks temperatūros skirtumas, pasak įmonės, gali lemti mažesnį šilumos suvartojimą.

Svarbu paminėti, kad klientai, susiduriantys su finansiniais sunkumais apmokant sąskaitas už šilumos ir karšto vandens paslaugas, gali pasinaudoti ir siūlomu pagalbos paketu.

Vilniečiai dar gali kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę dėl kompensacijų šildymui ir karštam vandeniui – atitikus kriterijus, kompensacijos skiriamos iki šildymo sezono pabaigos. Lyginant su praėjusiu šildymo sezonu, gyventojams taikomos palankesnės kompensacijų gavimo sąlygos.

Dėl rekordinio prašymų skaičiaus, kai kurie klientai dar gali būti nesulaukę patvirtinimo dėl kompensacijos.

„Žinome, kad dalis klientų dar laukia kompensacijų. Norime patikinti, kad gavę informaciją iš savivaldybės apie paskirtą kompensaciją ją pritaikysime ir už praėjusius mėnesius, tokiu atveju klientai savo sąskaitose matys permoką, kuria bus padengti būsimi mokėjimai ar jų dalis“, – pažymi L.Jakubauskas.

15min jau rašė, kad kai kurie vilniečiai kompensacijų nesulaukia mėnesius.

Jei klientams kompensacija už šildymą ir karštą vandenį nepriklauso, galima dalį mokėjimų atidėti. Reikėtų kreiptis į Vilniaus šilumos tinklus ir pasirašyti susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius