Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniečiai pašiurpo gavę sąskaitas už rugsėjį: „gyvatuko“ mokestis – dvigubai didesnis nei prieš metus

Nors šildymo, paprastai gerokai papurtančio gyventojų kišenes, sezonas sostinėje dar neprasidėjo, vilniečiai jau šiurpsta gavę sąskaitas už rugsėjį. Pasipiktinimą kelia „gyvatuko“ mokestis – socialiniuose tinkluose gyventojai dalijasi, kad jis išaugo dvigubai, palyginti su praėjusių metų rugsėju. Vilniaus šilumos tinklai sako, kad sąskaitas išaugino gerokai pakilusi šilumos kaina, tačiau ramina, kad sąskaitos už spalį jau nebeturėtų gąsdinti.
Vonios radiatorius
Vonios radiatorius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

​Valstybinė energetikos reguliavimo taryba savo puslapyje aiškina, kad daugiabučio namo gyventojai moka „gyvatuko“ mokestį, nes jiems suteikiama karšto vandens temperatūros palaikymo paslauga, t. y. karštas vanduo cirkuliuoja daugiabučio namo karšto vandens vamzdynais, kad bet kada atsukus karšto vandens čiaupą iš karto bėgtų karštas, o ne šaltas vanduo.

Cirkuliuodamas karštas vanduo išspinduliuoja dalį šilumos, todėl jis nuolat turi būti pašildomas iki reikiamos temperatūros, t. y. turi būti palaikoma karšto vandens temperatūra.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vandens temperatūra
Sauliaus Žiūros nuotr./Vandens temperatūra

Paprastai šis mokestis Vilniaus šilumos tinklų atsiųstose sąskaitose buvo menkai pastebimas, tačiau mokėdami sąskaitas už rugsėjį gyventojai, panašu, turės plačiau praverti pinigines.

Pabrango dvigubai

Karoliniškėse butą turinti Violeta dalijosi, kad už rugsėjį pateiktoje sąskaitoje gyvatuko mokestis sudarė 32,67 euro, kai prieš metus buvo perpus mažesnis – siekė 18,05 euro. Moteris karšto vandens tą mėnesį nesuvartojo.

Lazdynuose gyvenančiai Karolinai „gyvatuko“ mokestis per metus išaugo dvigubai – už 2022 m. rugsėjį teks mokėti 38,51 euro, o prieš metus mokestis siekė 21,39 euro. Kubinis metras suvartoto karšto vandens jai atsieis apie 11,12 euro.

Socialiniuose tinkluose gyventojai taip pat nevengia skųstis išaugusiomis sąskaitomis. Karoliniškių gyventojų feisbuko grupėje viena moteris pasidalijo, jog „gyvatuko“ mokestis už rugsėjį siekė 48 eurus (pernai 16 eurų). Per mėnesį ji suvartojo 2 kubinius metrus karšto vandens (už tai teko sumokėti 22,24 euro).

O kai kuriems gyventojams „gyvatukas“ pabrango beveik tris kartus – 5 kubinius metrus karšto vandens suvartojusiam vilniečiui Evaldui, gyvenančiam Pilaitėje, už jį teks pakloti net 108,11 euro. Už praėjusių metų spalį „gyvatuko“ įkainis siekė 38 eurus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pilaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pilaitė

„Rugpjūtį „gyvatukas“ buvo įkainotas 55,90 euro, o rugsėjį – 108 eurais. Šis šuoliukas išmušė iš vėžių“, – 15min sakė Evaldas.

O štai Šeškinės gyventojų grupėje viena moteris dalijosi, kad už „gyvatuką“ jai teks sumokėti apie 50 eurų, o už suvartotus 3 kubinius metrus karštos vandens – apie 33,36 euro.

Vilniaus šilumos tinklai: rugsėjį smarkiai pakilo šilumos kaina

Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas 15min komentavo, kad didesnes sąskaitas už rugsėjo mėnesį lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina. Pasak VŠT atstovo, rugpjūčio mėnesį šilumos kaina siekė 11,89 cento už kilovatvalandę (ct/kWh), o rugsėjį dėl padidėjusių gamtinių dujų ir biokuro sąskaitų – jau 17,59 ct/kWh.

Išaugusi šilumos kaina turėjo įtakos ir karšto vandens kainai. Rugpjūtį kubinis metras karšto vandens Vilniuje kainavo 8,14 euro už kubinį metrą, o rugsėjį – jau 11,12 euro už kubinį metrą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Jakubauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Jakubauskas

„Rugsėjo mėnesio sąskaitos dalį sudaro ir mokestis už „gyvatuką“, o kitaip tariant, už šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti (cirkuliacijai). Didelę įtaką jo dydžiui taip pat daro šilumos kaina“, – aiškino L.Jakubauskas.

Ne šildymo sezono metu iš bendro namo suvartoto šilumos kiekio atimamas šilumos kiekis, kuris sunaudotas karštam vandeniui paruošti. Likęs šilumos kiekis proporcingai dalinamas namo butų skaičiui. Suvartotas šilumos kiekis konkrečiam butui dauginamas iš šilumos kainos. Taip gaunama suma, kurią reikia mokėti už šią paslaugą

Jis plačiau paaiškino, kaip skaičiuojamas „gyvatuko“ mokestis.

Pavyzdžiui, jei bendro namo suvartotas šilumos kiekis per mėnesį buvo 15,341 megavatvalandžių (MWh), o šilumos kiekis, sunaudotas karštam vandeniui paruošti, buvo 6,273 MWh, iš pirmojo dydžio atėmus antrąjį gauname 9,068 MWh (9068 kWh). Toks šilumos kiekis buvo panaudotas cirkuliacijai name palaikyti.

Name iš viso yra 40 butų. Taigi šilumos kiekis, panaudotas cirkuliacijai name, dalinamas iš butų skaičiaus – gaunamos 226,7 kWh.

Jeigu šilumos kaina su PVM tą mėnesį buvo 17,56 ct/kWh, sunaudotas šilumos kiekis dauginamas iš šilumos kainos. Tad „gyvatuko“ mokestis šiuo atveju siekia 39,81 euro.

„„Gyvatuko“ mokestis priklauso nuo šilumos kainos ir suvartojimo, kuris yra individualus. Suvartojimą lemia namo vidaus karšto vandens sistemų būklė, reguliavimo ypatumai. Lemiamas faktorius yra šilumos kaina. Lyginti su praėjusių metų rugsėjo mėnesio šilumos kaina (5,18ct/kWh su PVM), augimas didelis ir siekia daugiau negu tris kartus. Tokį augimą lėmė geopolitinė situacija ir energetikos išteklių krizė. Gamtinių dujų kaina pasiekė naujas aukštumas, augo ir biokuro kaina“, – vardijo L.Jakubauskas.

Spalį „gyvatuko mokestis“ turėtų sumažėti

Paklausus, koks „gyvatuko“ mokestis prognozuojamas už spalio mėnesį, VŠT atstovas sakė, kad spalio mėnesį VERT patvirtinta šilumos kaina yra 9,70 ct/kWh su PVM), tad dėl sumažėjusios šilumos kainos turėtų sumažėti ir mokestis už „gyvatuką“.

„Skaičiuojant spalio mėnesio šilumos kainą, bendrovė jau įtraukė mažasierio mazuto sąnaudas, kaip vienos iš kuro rūšies, kas leido ženkliai sumažinti šilumos kainą. Be to, spalio mėnesį įsigalios Vyriausybės siūlymu Seimo priimta PVM lengvata, kuri sąskaitas už šilumą turėtų sumažinti beveik dešimtadaliu“, – nurodė L.Jakubauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius