-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečių išlaidos šią žiemą už šildymą turėtų mažėti apie penktadaliu

Vilniaus gyventojai, kurių būstus šildo „Vilniaus energija“, keturis šio šildymo sezono mėnesius turėtų mokėti mažiau. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) sumažino šilumos kainos tarifus 23,2 proc., tam pritarė ir Vilniaus savivaldybės taryba. Apie 80 proc. sostinės gyventojų šiluma aprūpinanti bendrovė „Vilniaus energija“ savo pozicijos dėl tokių kainos pokyčių kol kas nėra išsakiusi.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
„Vilniaus energija“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kiek konkrečiai sumažės kaina, paaiškės, kai „Vilniaus energija“ pagal naujas formules galutinai apskaičiuos tarifus, tačiau tikėtina, kad šilumos kaina turėtų sumažėti apie 20 proc.

Po VKEKK sprendimo jį patvirtinti privalėjo ir Vilniaus taryba. Kiek padiskutavę, tarybos nariai vieningai pritarė šiam klausimui.

Priminsime, kad siekdama vilniečiams grąžinti 24,3 mln. eurų permokėtų lėšų, VKEKK spalio 14 dieną sumažino Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energijos“ projekcinės šilumos kainos tarifus 23,2 proc. nuo 4,23 iki 3,88 cento už kilovatvalandę. Tokia kaina turėtų galioti keturis mėnesius, kadangi jau kitų metų balandį baigiasi sostinės šilumos ūkio nuomos sutartis ir miesto šildymą turėtų perimti Vilniaus šilumos tinklai.

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė teigė, kad per keturis mėnesius iki balandžio, kai baigiasi šilumos ūkio nuomos sutartis, preliminariais skaičiavimais, vilniečiams turėtų grįžti apie 6 mln. eurų. Tačiau neaišku, ar po to šilumos kaina taip pat bus mažesnė, nes šilumos ūkį perėmę Vilniaus šilumos tinklai pirmiausiai turėtų prisiteisti likusią sumą iš „Vilniaus energijos“ ir tik po to vėl būtų sumažinta šilumos kaina.

Kadangi jie yra pateikę arbitražinį ieškinį, tai bendrovė dabar bet kokį jai nepalankų sprendimą vertina kaip susidorojimą, spaudimą ir pan., – sakė V.Benkunskas.

Vilniaus miesto vicemeras, kuruojantis energetikos klausimus, Valdas Benkunskas tikina neatmetantis galimybės, kad „Vilniaus energija“ galėtų pasitraukti iš šilumos ūkio dar šildymo sezono metu, mat pagal nuomos sutartį yra taip, kad, jeigu šilumos kaina mažinama daugiau nei 10 proc., bendrovė gali peržiūrėti sutartį. Tiesa, tiksliai nėra pasakyta, kad tas peržiūrėjimas ir reikštų sutarties nutraukimą.

„Kadangi jie yra pateikę arbitražinį ieškinį, tai bendrovė dabar bet kokį jai nepalankų sprendimą vertina kaip susidorojimą, spaudimą ir pan. Bet tai nieko naujo, ieškinys yra viena, o mes kalbame apie šilumos kainą ir koncentruojamės į nuomos sutarties pabaigą“, – sakė vicemeras.

VKEKK dar šią savaitę ketina įpareigoti „Vilniaus energiją“ paskaičiuoti kainos kintamąją dalį, priklausančią nuo kuro kainos, ir tuomet nuo gruodžio 1-os naujoji kaina būtų taikoma gyventojams.

„Vilniaus energija“ bent jau iki šiol VKEKK sprendimo dėl kainų sumažinimo nekomentavo. Po Kainų komisijos posėdžio bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas tepasakė, kad „ir „Vilniaus energija“, ir jos akcininkė „Veolia“ naudos visas prieinamas teisines priemones, kad apsigintų nuo sufabrikuotų kaltinimų ir iš jų atsirandančių pasekmių“.

Radiatorius
Radiatorius

Kainų komisija rugsėjo viduryje paskelbė, jog „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio. Esą bendrovė nesumažino šilumos kainų pardavusi taršos leidimus, nors privalėjo taip padaryti, be to, į kainą įtraukė nebūtinas išlaidas, pavyzdžiui, ekskursijas į Pietų Europos šalis, pirko sporto klubų abonementus.

„Vilniaus energija“ tokius teiginius neigia. „Siekdama nukreipti dėmesį nuo fakto, kad išvados buvo sufabrikuotos, VKEKK pažėrė „sensacingų“ detalių apie golfą, sporto klubus, egzotiškas keliones, už kurias esą sumokėjo šilumos vartotojai. Tai – netiesa. Visos šios išlaidos buvo dengiamos iš „Veolia“ pelno“, – buvo teigiama bendrovės išplatintame spaudos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius