Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje bus diskutuojama dėl IAE uždarymo finansavimo

Šią savaitę į Lietuvą atvykstantys Europos Parlamento ir Europos Komisijos atstovai domėsis Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymu ir jo finansavimo galimybėmis po 2021 metų.
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Ignalinos atominė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį šiuo klausimu rengiamas brifingas žiniasklaidai, kuriame dalyvaus EP pranešėja IAE uždarymo finansavimo klausimu Rebecca Harms bei EK Energetikos generalinio direktorato Branduolinės energijos departamento direktorius Massimo Garribba, taip pat EP narys Bronis Ropė bei energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Vėliau vyks diskusija su politikais, ekspertais ir visuomenės atstovais.

Šiuo metu Lietuva derasi su Europos Komisija dėl jėgainės uždarymo finansavimo naujoje 2021-2027 metų finansinėje perspektyvoje. Komisijos patvirtintame reglamento projekte rašoma, kad Europos Sąjunga (ES) 2021-2027 metų biudžete finansuos ne daugiau kaip 80 proc. išlaidų, o Lietuva ir kiti tarptautiniai donorai – 20 proc. Dabartiniame biudžete Lietuvos finansavimo dalis siekė 14 proc.

EK 2021-2027 Ignalinos AE uždarymui ketina skirti 552 mln. eurų, Lietuva siekia, kad ši suma būtų didesnė. Energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad naujajame ES biudžete IAE uždarymui reikėtų apie 780 mln. eurų. Šiam projektui nuo 2007-ųjų metų ES jau skyrė apie 1,3 mlrd. eurų.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė elektros energijos gamybą visiškai nutraukė 2009-ųjų pabaigoje. Eksploatavimo nutraukimo darbai gali trukti iki 2038 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius