-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ką reikia žinoti apie saulės elektrines: kiek kainuoja, kada atsipirks ir kur įsirengti

Aukštos elektros kainos ir noras mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos didina saulės energetikos patrauklumą Lietuvoje. Pasak kalbintų rinkos dalyvių, gyventojų ir įmonių susidomėjimas saulės elektrinėmis šiemet viršijo bet kokias prognozes. 15min pateikia 6 patarimus, kuriuos vertėtų žinoti prieš nusprendžiant įsirengti saulės elektrinę.
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu saulės elektrinių rinka išgyvena tikrą pakilimą ir aukso amžių. „Sparčiai kylančios elektros kainos, didėjantis visuomenės susirūpinimas aplinka ir energetine nepriklausomybe daugelį paskatina rinktis saulės energiją“, – 15min sakė saulės energijos sprendimus siūlančios įmonės „Nogridas“ direktorė Lolita Šileikienė.

Remiantis „Ignitis“ 15min pateiktais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gaminančių vartotojų yra beveik 22 tūkst. Balandžio mėnesio duomenimis, saulės elektrines ant namo stogo įsirengusių gaminančių vartotojų yra 16,3 tūkst., o nutolusiuose saulės parkuose saulės elektrinę įsigijusių gaminančių vartotojų – 5,4 tūkst.

Tai, koks didelis kilo susidomėjimas saulės elektrinėmis, rodo „Ignitis“ pavyzdys – įmonė vien per pirmąjį metų ketvirtį pardavė tiek saulės elektrinių, kiek planavo parduoti per metus.

Planuojama, kad dar šiemet gaminančių vartotojų skaičius išaugs dvigubai, o per artimiausią dešimtmetį ne mažiau nei 30 proc. vartotojų patys gaminsis elektrą savo poreikiams. Tikimasi, kad 2050 m. tokių bus ne mažiau kaip pusė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulės jėgainė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulės jėgainė

Tad ką svarbu žinoti apie saulės elektrines – kokių klaidų nedaryti renkantis galingumą ir kodėl Vilniaus senamiestis šiuo klausimu yra išskirtinis? Ekspertai pateikė 6 patarimus, ką reikia žinoti apie saulės elektrines.

1. Kokio galingumo rinktis?

Sprendžiant, kokios galios saulės elektrinę pasirinkti, visų pirma, reikia įsivertinti metinį elektros energijos suvartojimą. „Ignitis“ produkto vadovė Indrė Baltušienė 15min sakė, kad įsirengus saulės elektrinę ant į pietus orientuoto namo stogo pusės, 1 kilovato elektrinės galios jėgainė per metus pagamins apie 1000 kilovatvalandžių (kWh) elektros.

Tiesa, vidutinis saulės elektrinės galingumas, kurį renkasi Lietuvos gyventojai, taip pat išaugo per pastaruosius metus.

L.Šileikienė 15min sakė, kad anksčiau klientai dažniausiai rinkdavosi apie 7 kilovatų galingumo saulės elektrinę, o šiandien šis skaičius siekia apie 9–10 kilovatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius