Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 20 /16:48

Vokietija prašo Belgijos uždaryti dvi atomines jėgaines dėl nepakankamo saugumo

Vokietija trečiadienį paprašė kaimyninės Belgijos laikinai uždaryti dvi senas atomines jėgaines netoli bendros sienos, kilus susirūpinimui dėl jų saugumo.
Tihangės atominė elektrinė
Tihangės atominė elektrinė / wikipedia.com nuotr.

Aplinkos ministrė Barbara Hendricks paprašė, kad prieš daugiau negu 40 metų pastatytas Tianžo atominės elektrinės 2-asis reaktorius, taip pat Dulio elektrinės 3-sis reaktorius būtų išjungti „kol bus išspręsti opūs saugumo klausimai“.

Abiejų reaktorių talpyklose buvo pastebėta metalo konstrukcijų susilpnėjimo požymių, todėl būgštaujama dėl jų saugumo. Tie reaktoriai anksčiau buvo išjungti, bet vėl pradėjo veikti pernai gruodį.

Tianžo elektrinė yra vos už 60 km, o Dulio – už 130 km nuo sienos su Vokietija. Be to, Dulio jėgainė yra netoli Antverpeno miesto.

B.Hendricks savo prašymą grindė Vokietijos patariamosios institucijos – Reaktorių saugumo komisijos (RSK) – išvadomis ir diskusijomis tarp Vokietijos ir Belgijos ekspertų.

„Nepriklausomi RSK ekspertai negali patvirtinti, kad Tianžo 2-ojo ir Dulio 3-ojo (reaktorių) saugumo normos gali būti užtikrintos“, – sakoma ministrės pranešime.

„Štai kodėl esu įsitikinusi, kad būtų teisinga išjungti tas jėgaines, bent jau kol bus baigti tolesni tyrimai“, – pridūrė ji.

Toks žingsnis būtų „stipri prevencinė priemonė“ ir „parodytų, kad Belgija rimtai vertina savo kaimynų vokiečių susirūpinimą“, pabrėžė B.Hendricks.

Senstančių Belgijos atominių jėgainių saugumas jau kurį laiką kelia susirūpinimą dėl virtinės problemų, tokių kaip nuotėkiai arba mikroskopiniai įtrūkimai reaktorių talpyklose, taip pat vienos neišaiškintos diversijos.

Dulio ir Tianžo elektrinės veikia nuo 1974–1975 metų. Planuota, kad jos bus uždarytos 2015 metais.

Tačiau Belgijos vyriausybė gruodį nusprendė pratęsti jų darbą iki 2025-ųjų pagal susitarimą, turintį apsaugoti darbo vietas ir sukaupti lėšų perėjimui prie švaresnių energijos šaltinių.

Vokietija, kurioje visuomenės požiūris į branduolinę energetiką smarkiai pablogėjo po 1986-aisiais įvykusios Černobylio katastrofos, nusprendė palaipsniui uždaryti savo atomines jėgaines iki 2022 metų. Šį sprendimą labiausiai paskatino 2011 metais Japonijoje įvykusi Fukušimos atominės elektrinės katastrofa.

Vokietija kovo pradžioje taip pat reikalavo, kad Prancūzija dėl saugumo priežasčių uždarytų savo seniausią Fesenheimo atominę elektrinę, esančią netoli Vokietijos ir Šveicarijos sienų.

Belgija pasiūlymą atmetė

Belgija atmetė Vokietijos prašymą uždaryti uždaryti dvi senas atomines jėgaines netoli bendros sienos, kilus susirūpinimui dėl jų saugumo, – suabejojus, ar jose laikomasi griežtų saugumo taisyklių.

Į Vokietijos siūlymą oficialioji Belgijos branduolinio saugumo agentūra (AFCN) atsakė, kad abi elektrinės „atitinka griežčiausius saugumo reikalavimus“.

AFCN atrėžė, „visuomet norinti bendradarbiauti su kolegomis Vokietijoje, bet tik tuomet, kai demonstruojamas abipusis noras bendradarbiauti konstruktyviai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius