-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijoje klimato aktyvistai mėgino užimti anglių kasyklas

Tūkstančiai aktyvistų šeštadienį pamėgino užimti keletą atvirų anglies kasyklų rytinėje Vokietijoje, siekdamos sustiprinti spaudimą vyriausybei palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro.
Akmens anglių kasykla Lenkijoje
Akmens anglių kasykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vokietija Anglis

Dažais ištepliotais veidais ir baltais drabužiais apsirengę šimtai kovotojų veržėsi į kasyklą netoli Veclovo-Ziudo Lužicos baseine.

Kiek toliau į šiaurės rytus keli šimtai aktyvistų ryte atvyko į Jenšvaldės Osto kasyklą, norėdami patekti į vidų, tuo tarpu dar 450 aktyvistų užblokavo kasyklos geležinkelio liniją.

Dar vienos kasyklos, esančios į pietus nuo Leipcigo, operatorė MIBRAG, pranešė, kad apie 1200 protestuotojų užblokavo anglies ekskavatorių, priversdami bendrovę sustabdyti darbą.

„Neturime nieko prieš taikius protestus ir naudojimąsi demokratinėmis teisėmis, tačiau atmetame bet kokio pobūdžio įstatymų pažeidimus ir prievartą“, – sakoma MIBRAG pirmininko Armino Eichholzo pranešime.

Visose trijose kasyklose, kuriose šeštadienį vyko protestai, kasamas lignitas – žemos kokybės rudųjų anglių rūšis, kuri taip pat laikoma kenksmingiausia žmonių sveikatai ir aplinkai.

Pavadinusi šeštadienio veiksmus suderinta protesto akcija, judėjimo „Ende Gelande“ („Žaidimo pabaiga“) atstovė spaudai teigė, kad proteste dalyvavo apie 3000 aktyvistų.

„Nepaisant visų gražių kalbų ir pažadų, 2019 metai yra dar vieni prarasti kovos su klimato kaita metai“, – pareiškė Nike Malhaus.

Kasyklų užėmimo akciją parėmė kitos aplinkosaugos grupės, įskaitant judėjimo „Penktadieniai ateičiai“ Vokietijos padalinį, kuris taip pat rengia protestą regiono elektrinėje.

Tai yra antras kartas šiais metais, kai „Ende Gelande“ užėmė anglies kasyklas. Birželį keli šimtai klimato aktyvistų kelioms dienoms užblokavo rusvųjų anglių kasyklą netoli Kelno.

Protestuotojai teigia, kad vyriausybės planai iki 2038 metų palaipsniui atsisakyti anglių, paskelbti šiais metais, yra nepakankami.

Jie nori, kad ši data būtų Vokietijoje būtų paankstinta šaliai vykdant savo tarptautinius įsipareigojimus mažinti anglies taršą.

„Planas visiškai bereikšmis. Tai tikras skandalas ir nusikaltimas ateities kartų atžvilgiu“, – šią savaitę pareiškė N. Malhaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius