Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VSD ataskaita: Astravo atominėje elektrinėje nuslėptas gaisras, pasitraukė statybų vadovas

Astravo atominę elektrinę statančiai Rusijos kompanijai „Rosatom“ darbų grafikas yra svarbiau nei saugumas. Todėl didėja incidentų grėsmė. Praėjusiais metais elektrinėje kilo gaisras, apie kurį viešai nepranešta. Sudėtingu elektrinės statybų metu staiga pasitraukė atominės elektrinės statybų vadovas Dmitrijus Romaniecas, kuris išvyko iš Baltarusijos. Manoma, kad taip jis vengia atsakomybės, jei dėl dažnų incidentų kils grėsmė jau veikiančiai elektrinei.
Lietuvos pasienyje dygstanti nesaugi Astravo atominė elektrinė – nesugebėjimo suburti tarptautinės koalicijos, ypač bendradarbiauti su Lenkija, rezultatas.
Lietuvos pasienyje dygstanti nesaugi Astravo atominė elektrinė – nesugebėjimo suburti tarptautinės koalicijos, ypač bendradarbiauti su Lenkija, rezultatas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip teigiama antradienį viešinamame Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Svarbiau nei saugumas – baigti laiku

Baltarusijos atominės elektrinės (BelAE) Astrave projekte jo užsakovai
bei vykdytojai ir toliau nepaiso tarptautinių standartų, konstatuoja VSD.

„Rosatom“ prioritetą teikia tiksliam darbų grafikui, bet ne BelAE saugumui. Mažiausiai nuo 2018 m. vidurio Baltarusijos institucijos spaudžiamos leisti atvežti branduolinį kurą, nors patalpos tinkamai tam nebuvo parengtos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios – Visagino jėgainės – taip ir nepastatė.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios – Visagino jėgainės – taip ir nepastatė.

Be to, „Rosatom“ atstovai atsainiai vertina statybas prižiūrinčių Baltarusijos institucijų reikalavimus bei ignoruoja jiems nepalankias baltarusių ekspertų išvadas", – skelbiama išvadose, kurios viešinamos antradienį.

Priežiūros institucija – be kompetencijos

„Rosatom“ už projekto priežiūrą atsakingą Baltarusijos tarnybą „Gosatomnadzor“ laiko nekompetentinga institucija, kurios kišimasis tik trukdo sklandžiam darbui BelAE statybų aikštelėje.

Net ir tais atvejais, kai Baltarusijos ekspertai pareikšdavo griežtesnę poziciją, „Rosatom“ įmonės nebuvo linkusios atsižvelgti į jų rekomendacijas – priešingai, reiškė pretenzijas projekto užsakovams, dėl kurių kaltės neva vėluoja statybos, darė spaudimą Baltarusijos institucijoms bei ieškojo politinio užtarimo", – konstatuoja Lietuvos saugumas.

Kita vertus, už atominės elektrinės projekto įgyvendinimo priežiūrą atsakingai tarnybai „Gosatomnadzor“, kaip teigiama, trūksta ne tik kompetencijos, bet ir valios tinkamai prižiūrėti „Rosatom“ įmonių atliekamus darbus.

„Gosatomnadzor“ dažnai nepavykdavo užtikrinti, kad rangovas laikytųsi reikalavimų ir paisytų Baltarusijos ekspertų sprendimų ar rekomendacijų.

VSD Grėsmių nacionaliniam saugumui išvadose teigiama, kad įgyvendinant projektą buvo nuolat pažeidžiamos dokumentų rengimo ir įrangos licencijavimo taisyklės, nebuvo užtikrintas į BelAE aikštelę tiekiamos įrangos tinkamumas.

Apie incidentus vėl nutylima

Dėl paskubomis vykdomų statybos darbų, atsainaus požiūrio į branduolinę saugą bei žemos darbo kultūros statomoje elektrinėje įvyko ne vienas incidentas, ateityje galintis turėti neigiamos įtakos saugiai elektrinės veiklai, sakoma VSD vertinime.

Avarija Astravo atominėje elektrinėje
Avarija Astravo atominėje elektrinėje

Reikšmingiausi incidentai buvo užfiksuoti 2016 m., tačiau incidentų bei pažeidimų buvo fiksuota ir vėliau, taip pat ir 2019 metais.

Avarija Astravo atominėje elektrinėje
Avarija Astravo atominėje elektrinėje

2019 m. birželio pabaigoje dėl darbininkų aplaidumo kilo gaisras elektrinės pirmajame bloke, šalia reaktoriaus pastato.

VSD teigia, kad nepaisant to, kad pirmasis blokas jau rengiamas branduoliniam kurui, informacijos apie minėtą incidentą Baltarusijos institucijos nepateikė.

Šis faktas liudija, kad po 2016 m. įvykusių incidentų situacija BelAE nepasikeitė – ir toliau vengiama viešumo, bandoma slėpti informaciją apie tikrąją padėtį. Todėl labai tikėtina, jog informacija bus slepiama ir BelAE pradėjus veikti“, – teigiama saugumo ataskaitoje.

Avarija Astravo atominėje elektrinėje
Avarija Astravo atominėje elektrinėje

Pasitraukė statybų vadovas

Be to, pastebima, kad artėjant elektrinės paleidimo datai didėja įtampa tarp atsakingų Baltarusijos institucijų, projekto užsakovų ir „Rosatom“ atstovų – visi jie baiminasi atsakomybės už galimus incidentus paskubomis pastatytoje elektrinėje.

2019 m. liepos pradžioje iš pareigų pasitraukė BelAE statybų vadovas Dmitrijus Romaniecas, skelbiama VSD grėsmių vertinime. Kaip teigiama, jis paliko pareigas ir išvyko iš Baltarusijos labai sudėtingu laikotarpiu – prasidėjus svarbiausiems pirmojo bloko parengimo eksploatacijai darbams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Labai tikėtina, kad jo pasitraukimas buvo neatsitiktinis – buvęs statybų
vadovas pasitraukė vengdamas atsakomybės dėl ankstesnių incidentų,
nesklandumų bei tolesnių sudėtingų BelAE parengimo eksploatacijai darbų, juolab kad Baltarusijos tyrimų komitetas jau anksčiau buvo pradėjęs ikiteisminį tyrimą dėl incidentų BelAE statybų aikštelėje“, – teigiama dokumente.

Vykdant minėtą tyrimą, buvo sulaikyti keli asmenys, dirbę rangovams iš Rusijos. Tačiau dėl Rusijos diplomatinio spaudimo bylos buvo nutrauktos.

Žvalgybos vertinimu, nuostatą slėpti informaciją apie BelAE projekto trūkumus palaiko korporacija „Rosatom“, nes baiminasi dėl savo, kaip patikimo partnerio įgyvendinant branduolinių jėgainių statybos projektus, tarptautinės reputacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius