-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VŠT ir „Lietuvos energijos“ pokalbiai dėl TEC-3 perėmimo – kol kas bevaisiai

Vilniaus savivaldybės valdoma įmonė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT), ketinanti iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusia „Dalkia“) perimti Vilniaus trečiąją termofikacijos elektrinę (TEC-3), kol kas nesėkmingai bando susitarti su energetikos įmonių holdingu „Lietuvos energija“ dėl elektrinės vertės.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Pokalbiai

Pasak VŠT stebėtojų tarybos pirmininko, Vilniaus tarybos nario konservatoriaus Arvydo Sekmoko, „Lietuvos energija“ delsia pasirašyti memorandumą dėl jėgainės perėmimo už nepriklausomų ekspertų nustatytą vertę. Tuo metu „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas teigia, kad perimamo turto vertė turėtų priklausyti nuo to, ar ji toliau bus naudojama.

„Mes pasiūlėme memorandumą, kuriame abi šalys sutiktų, kad TEC-3 bus išpirkta už palyginamąją rinkos kainą. Tai bus padaroma bendrai pasamdžius turto vertintoją, kuris keliais metodais įvertintų. Abi pusės sutinka, kad ta vertė bus pripažinta teisinga ir sandoris ta verte įvyks ne vėliau kaip iki kitų metų šildymo sezono. Toks pasiūlymas ėjo iš Vilniaus savivaldybės pusės, tačiau „Lietuvos energija“ kol kas bent tokio memorandumo su tokia esme, atrodo, pasirašyti vengia“, – BNS sakė A.Sekmokas.

Anot jo, „Lietuvos energija“ elektrinę norėtų įsigyti už vieną eurą, tačiau preliminariu VŠT vertinimu, jos vertė gali siekti apie 40 mln. eurų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dalius Misiūnas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dalius Misiūnas

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas BNS teigė, kad įmonė neatsisako ketinimų perimti TEC-3, o turto vertė turėtų priklausyti nuo tolesnio jos panaudojimo galimybių.

„Vertė natūraliai priklauso nuo to, kam tie įrenginiai bus naudojami. Čia yra tokia vieta, kur bus sudėtingiausia. TEC-3 nėra patvirtinta kvota elektros gamybai kitiems metams ir iš pajamų centro jis tampa kaštų centru. Antras dalykas, sprendžiant iš to, kad „Vilniaus energija“ anksčiau laiko gražina Vilniaus šilumos tinklams, reiškia, kad jis nebus naudojamas ir šilumai gaminti. Mūsų preliminariu vertinimu, jį galima tiesiog užkonservuoti ir laikyti, kol situacija nepasikeis, tai yra kol neatsiras poreikis arba kol nebus pastatyta kogeneracinė jėgainė. Užkonservuotas jis būtų prieinamas, esant reikalui, bet kartu sumažėtų jo eksploataciniai kaštai“, – BNS sakė D.Misiūnas.

Jo teigimu, gali būti nuspręsta įrenginius visai demontuoti ir išlaidas kompensuoti, pardavus metalo laužą, tačiau galutinis sklypo sutvarkymas, norint jį panaudoti, pareikalautų daugiau lėšų. Į tai, pasak D.Misiūno, taip pat reikėtų atsižvelgti nustatant TEC-3 vertę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.

„Vilniaus energija“ spalio viduryje pranešė ketinanti VŠT perduoti TEC-3, nes kitąmet, panaikinus VIAP elektros gamybos kvotas, nebesiruošia naudoti jėgainės. Tuomet „Lietuvos energija“ pranešė ketinanti perimti TEC-3, o Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas BNS teigė, kad holdingas turi politinį palaikymą.

VŠT antradienį pranešė, kad Seimui pradžioje nepritarus Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimui, Vyriausybė rodė ženklus, jog yra pasiruošusi pavesti „Lietuvos energijai“ išpirkti TEC-3, tačiau pradėjus svarstyti įstatymą, palankumo nebeliko. Todėl Vilniaus savivaldybė esą kreipėsi į Seimo narius, prašydama balsuoti prieš SGD įstatymą, kuris įtvirtintų naują terminalo išlaikymo modelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius