-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

VŠT nori pirkti nepriklausomų šilumos gamintojų katilines

AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) išplatino kreipimąsi, adresuotą Vilniuje veikiantiems nepriklausomiems šilumos gamintojams (NŠG), kurių prašoma išreikšti savo susidomėjimą ir ketinimus parduoti jų valdomus veikiančius ar vystomus šilumos gamybos šaltinius, naudojančius biokurą, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai.
VŠT biokuro panaudojimas
VŠT biokuro panaudojimas / VŠT nuotr.

Pasak VŠT generalinio direktoriaus Manto Buroko, Vilniuje tiekiamos šilumos gamybai biomasė sudaro mažiausią dalį, lyginant su kitų didžiųjų Lietuvos miestų centralizuotos šilumos tiekėjais. VŠT valdomoje centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje šilumos gamyba iš biomasės sudaro apie 45 proc., o iš gamtinių dujų – 55 proc. Maža to, gamtinių dujų kainų augimo prognozės patvirtina būtinybę plėsti biokuro panaudojimą šilumos gamyboje. Todėl VŠT tikslas – iki 2020-ųjų biokuro dalį gamyboje padidinti iki 68 procentų.

„Siekiame išnaudoti visas galimybes, užtikrinančias pigiausio kuro panaudojimą, nes tai vienas iš svarbiausių faktorių, lemiančių šilumos kainą“, – sako VŠT vadovas Mantas Burokas. Jo teigimu, padidinus biokurą deginančių šilumos energijos gamybos įrenginių galią 100 MW (šimtu megavatų), apie 17 proc. sumažėtų šilumos sąnaudos, kurias lemia bendrovės perkamo kuro ir superkamos šilumos energijos iš NŠG kainos.

Ieškodama tinkamiausio sprendimo, VŠT nagrinėja kelias alternatyvas. Viena iš jų – galimybė pirkti jau veikiančius ar vystomus biokurą deginančius šilumos gamybos šaltinius iki 100 MW. Todėl šiandien bendrovė oficialiai paskelbė neįpareigojantį kreipimąsi į Vilniuje veikiančius NŠG, kviesdama juos išreikšti susidomėjimą ir ketinimus parduoti valdomus veikiančius ar vystomus biokurą deginančius šilumos gamybos šaltinius. Priimdama tolimesnius sprendimus bendrovė vadovausis susidomėjimą pareiškusių NŠG biokuro katilinių valdymo, lokacijos, techninės priežiūros ir teisėtumo kriterijais. VŠT numato kelis pirkimo būdus: pačių šilumos gamybos šaltinių kaip turto įsigijimą arba akcijų pirkimą.

VŠT svarstytų ir kitą galimybę – dviejų papildomų biokuro katilų įsirengimą, kas leistų padidinti šilumos galią 100 MW (šimtu megavatų) ir iš pigiausio kuro per metus papildomai leistų pagaminti apie 14 proc. šilumos energijos. Tuo tikslu viešojo konkurso būdu bendrovė jau atsirinko ūkinės veiklos poveikio aplinkai ir visuomenės sveikatai vertinimo ekspertą. Vasario pradžioje buvo pasirašyta naujų šilumos energijos gamybos pajėgumų poveikio aplinkai vertinimo atrankos ir poveikio visuomenės sveikatai vertinimo paslaugų pirkimo sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius