-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras Algirdas Butkevičius: elektros kaina kitąmet galėtų sumažėti 2,5–3 ct/kWh

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad rado būdą, kaip sumažinti elektros kainą. Vyriausybės išplatintame spaudos pranešime rašoma, kad apribojant brangių dujų deginimą tik iki mažiausio būtino kiekio kitąmet būtų galima sumažinti elektros kainą 2–3 centais už kilovatvalandę.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Lietuvos elektrinei bus nustatyta minimali elektros energijos gamybos kvota, kuri reikalinga rezervui užtikrinti ir sistemos stabilumui palaikyti. Šiais metais perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ apskaičiavo, kad optimalus elektros energijos gamybos kiekis sistemos saugumui užtikrinti Lietuvos elektrinėje sudaro apie 0,7 TWh. Energetikos ministrui Arvydui Sekmokui vadovaujant Energetikos ministerijai 2010 m. Lietuvos elektrinei buvo nustatyta 2,5 TWh elektros energijos gamybos kvota. Tai beveik keturis kartus didesnis nei būtinas gamybos kiekis. Vartotojai už tokius sprendimus papildomai sumokėjo labai brangiai – ne centus, o dešimtis centų už kilovatvalandę. Susidaro įspūdis, kad buvusios valdžios tikslas buvo sudeginti kuo daugiau brangių importuojamų dujų ir didinti energijos kainą vartotojams. Racionalaus paaiškinimo dėl tokių sprendimų nerandame“, – teigia Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

Vyriausybė taip pat numatomo peržiūrėti elektros gamybos kvotų nustatymo principus termofikacinėms elektrinėms. Kvotos termofikacinėms elektrinėms buvo nustatomos neskaidriai, nes elektrinės buvo remiamos nepriklausomai nuo jų efektyvumo, nesudarant paskatų jų modernizavimui. Esant dabartinei gamtinių dujų kainai termofikacinės elektrinės negali gaminti konkurencingos elektros energijos, tačiau gamybos kvotų suteikimas negali būti pelno šaltiniu.

„Remsime tik pačias efektyviausias termofikacines elektrines, nustatydami minimaliai būtiną energijos gamybos kiekį, kuris leis padengti tik pastoviąsias elektrinių sąnaudas. Per metus tai leis sutaupyti apie 80–90 mln. litų arba iki 1 ct elektros kilovatvalandės kainoje“, – sako premjeras.

Nors jau dabar preliminariai skaičiuojama, kad elektros kaina 2014 m. galėtų sumažėti 2,5–3 centus už kilovatvalandę, gautinės kitų metų elektros kainos paaiškės tik šių metų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius