-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė jungiasi į „Achemos“ ir EK ginčą dėl SGD terminalo išlaikymo

Lietuvos Vyriausybė nusprendė dalyvauti Europos Sąjungos (ES) Bendrojo Teismo byloje, kurioje vieno didžiausių šalyje koncernų „Achemos grupė“ valdoma Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ ir prekybos dujomis įmonė „Achema Gas Trade“ ginčija nuo šių metų pradžios galiojančią Europos Komisijos suderintą naują Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo tvarką.
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
„Achema“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Energetikos ministerija BNS informavo, kad Vyriausybė trečiadienį pasitarime nusprendė šioje byloje įstoti trečiąja šalimi.

„Lietuvos, kaip valstybės, interesas šioje byloje yra užtikrinti, kad „Achemos“ prašymas panaikinti Europos Komisijos sprendimą būtų atmestas ir nebūtų sukelta neigiamų pasekmių SGD terminalo būtinosios veiklos užtikrinimui bei apsaugoti visų gamtinių dujų vartotojų interesai“, – nurodė Energetikos ministerija.

Šių metų balandžio pradžioje iškeltoje byloje „Achema“ ir „Achema Gas Trade“ skundžias Europos Komisijos sprendimą, kuriuo pernai spalį patvirtinta nauja valstybės paramos Klaipėdos SGD terminalui schema.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“

Europos Komisija pernai spalį pagal ES valstybės pagalbos taisykles patvirtino naują kompensacijos, skiriamos valstybės kontroliuojamai bendrovei „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET), kad ši užtikrintų būtiną SGD kiekį palaikyti normalią terminalo veiklą, schemą. Pagal ją nuo šių metų pradžios energijos gamintojai nebeprivalo įsigyti dujų iš paskirtojo tiekėjo LET, o įmonės sąnaudos, kaip ir anksčiau, kompensuojamos iš vadinamosios SGD terminalo saugumo dedamosios.

„Achemos grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojas advokatas Gintaras Balčiūnas BNS anksčiau sakė, kad nauja SGD terminalo išlaikymo schema sudaro nevienodas sąlygas LET, perkančiai dujas pagal ilgalaikę sutartį su Norvegijos koncernu „Equinor“, ir kitoms dujų prekybos įmonėms. Jis taip pat tvirtino, kad „Achema“, kuri yra didžiausia gamtinių dujų vartotoja šalyje, sumoka ir didžiąją dalį SGD terminalo išlaikymo mokesčio.

Pradėjus veikti SGD terminalui, šilumos ir elektros energijos gamintojai privalėjo tam tikrą dujų kiekį pirkti iš tuometinės įmonės „Litgas“, šių metų pradžioje prijungtos prie LET. Atsisakius šios prievolės, LET dujomis rinkoje prekiauja tiesiogiai.

LET pagal sutartį su „Equinor“ ir toliau privalo kasmet įsigyti būtinąjį SGD kiekį – 4 krovinius per metus – kurį parduota Lietuvos, regioninėje ar tarptautinėje rinkoje. Pagal naują modelį parduodamo būtinojo kiekio kaina yra nereguliuojama, taip pat nebėra kompensuojamos LET veiklos ir dujų balansavimo, mainų bei saugojimo sąnaudos, kurias įmonė dabar dengia iš pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius