-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė palaimino „Fortum“ ir „Lietuvos energijos“ susitarimą dėl investicijų Kaune

Vyriausybė pirmadienį patvirtino Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ antrinės bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ ir energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energija“ susitarimą dėl investicijų į 140 mln. eurų vertės Kauno kogeneracinės elektrinės statybą.
„Fortum“ Klaipėda
„Fortum“ įmonės pastatas / „Fortum“ nuotr.

Ministrų kabinetas pritarė Finansų ministerijos siūlymui patvirtinti bendrovių susitarimą dėl investicijų į projektą įgyvendinančią įmonę Kauno kogeneracinė jėgainė.

„Lietuvos energijos“ atstovė spaudai Ernesta Dapkienė BNS sakė, kad sutartį su „Fortum Heat Lietuva“ numatoma pasirašyti iki spalio 15 dienos.

Skaičiuojama, kad pradinė minimali „Lietuvos energijos“ investicija sieks 12,24 mln. eurų, „Fortum“ – 11,76 mln. eurų, įmonės valdys atitinkamai 51 proc. ir 49 proc. bendros įmonės akcijų.

Nurodoma, kad iki 5 proc. bendros įmonės akcijų gali tekti Kauno savivaldybės valdomai „Kauno energijai“, tačiau įmonės vadovas Rimantas Bakas BNS teigė, kad bendrovė kvietimo prisijungti prie projekto kol kas nesulaukė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimantas Bakas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimantas Bakas

Pasak dokumento, planuojamos atliekomis kūrenamos elektrinės elektros gamybos galia bus 24 megavatai (MW), šilumos – apie 70 MW, tačiau vėliau bus įvertinta ir galimybė įrengti biokuro katilą.

Būsima bendra įmonė turės 3 narių valdybą, iš kurių 2 skirs „Lietuvos energija“, iš jų vienas bus nepriklausomas. Įmonės įstatinis kapitalas sieks 24-40 mln. eurų, priklausomai nuo to, kiek bus gauta ES paramos.

Apsisprendus dėl bendros įmonės kapitalo dydžio, bus išleista nauja akcijų emisiją, kurią partnerės apmokės ir turtiniais, ir piniginiais įnašais. Neatskleidžiama, kokie bus konkretūs turtiniai įnašai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai

„FortumHeat Lietuva“, tikėtina, įneš sklypą Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ), kur ketinama statyti naują elektrinę, komunikacijas bei techninius projektus. Bendrovės vadovas Vitalijus Žuta BNS teigė kol kas nenorintis to komentuoti.

„Lietuvos energija“ skelbia, kad jos investicijos į Vilniaus ir Kauno kogeneracinių elektrinių projektus įgyvendinančių įmonių kapitalą kitąmet sieks 30,9 mln. eurų, o 2017 metais – dar 41,9 mln. eurų.

Vyriausybė pernai abu projektus pripažino valstybei svarbiais ekonominiais projektais. Investicijos į jėgainę Kaune gali siekti iki 138 mln. eurų, o Vilniuje – 328 mln. eurų. Numatyta, jog ne mažiau kaip 50 proc. jų vertės padengtų Europos Sąjunga (ES).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius