-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas: EK reikalaus Baltarusijos atlikti streso testus Astravo AE

Europos Komisija (EK) reikalaus, kad Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE) būtų atlikti streso testai ir žada nedaryti jokių išimčių. Anot Lietuvos energetikos ministro, tuo jį patikino Komisijos atstovai.  
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kalbėjome apie konkrečius instrumentus ir vienas iš jų yra streso testai. Susitikimuose išgirdau labai aiškų Komisijos patikinimą ir užtikrinimą, kad atliekant streso testus pagal europinę metodologiją, negali būti jokių kompromisų ir Komisija darys viską, kad tie streso testai būtų atlikti kaip įmanoma greičiau“, – BNS sakė Žygimantas Vaičiūnas, ketvirtadienį Briuselyje susitikęs su EK pirmininko pavaduotoju Marošu Ševčovičiumi, ir Energetikos direktorato vadovu Dominique Ristori.

Anot jo, jeigu Baltarusija neatliktų streso testų, kurie parodo, ar branduolinė jėgainė pajėgi atlaikyti avarijas ir yra saugi, tuomet rizikuotų, kad dialogas su ES nebūtų atnaujintas.

„Anksčiau mes iš Baltarusijos girdėjome tam tikrų neformalių pareiškimų, kad jie atliktų nepilnos apimties testus.

Šiandien patikinimas buvo labai aiškus, kad Komisija stipriai rems ir užtikrins pilna apimtimi ir kaip vienas konkrečių instrumentų tai padaryti yra sąlygiškumas.

Kol nebus pažangos ir tų įsipareigojimų dėl streso testų, tol negali būti tikimasi Baltarusijos ir Europos Sąjungos energetinio dialogo atnaujinimo“, – sakė energetikos ministras.

Ž.Vaičiūnas aiškino, kad šylantys santykiai tarp Baltarusijos ir Europos Sąjungos priklausys ir nuo to, kaip bus įgyvendintas Astravo AE projektas. Šis kausimas gali tapti „kliūtimi tuos santykius atnaujinti“.

„Vienas iš tokių Baltarusijos impulsų labai konkretus yra, kad apskritai žiūrint į Europos Sąjungos ir Baltarusijos santykį, jis šiltėja. Iš principo tai reiškia, kad tų santykių atnaujinimo šviesoje energetika taps kliūtimi tuos santykius atnaujinti pilna apimtimi ir tęsti dialogą tol, kol nebus atlikti streso testai“, – sakė jis.

Lietuva reikalauja pagal Europos Sąjungos (ES) metodologiją atlikti elektrinės patikimumo dirbant nepalankiausiomis sąlygomis bandymus, vadinamus stress testais. Baltarusija teigia elektrinę statanti saugiai, atlikusi stress testus ir reikalingus dokumentus Europos Komisijai pateiksianti pavasarį.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo atominės elektrinės jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius