Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 02 /18:00

Ž.Vaičiūnas: EK siūlomas finansavimas IAE uždarymui – pagrindas deryboms

Europos Komisijai (EK) pasiūlius 2021–2027 metais Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui skirti 552 mln. eurų – 70 proc. prašytos sumos. Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog tai yra pagrindas deryboms. Jis viliasi, kad Lietuva gaus didesnį finansavimą nebeveikiančiai jėgainei.
Žygimantas Vaičiūnas, LR Energetikos ministras
Žygimantas Vaičiūnas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Lietuvos tikslas buvo ir po 2020 metų užsitikrinti atskirą finansinį instrumentą IAE eksploatacijos nutraukimui, kuris garantuotų tęstinį ir nenutrūkstamą šio projekto finansavimą. Mums tai pavyko pasiekti, o dabar laukia intensyvios derybos dėl finansinės paramos dydžio. EK pateiktas siūlymas yra ilgo kelio pradžia, tačiau tai suteikia tvirtą ir gerą startinę poziciją deryboms dėl tolesnio IAE uždarymo finansavimo su ES valstybėmis narėmis ir Europos Parlamentu“, – pranešime spaudai sakė Ž.Vaičiūnas.

Anot jo, pradėjus derybas dėl 2014–2020 metų finansinės perspektyvos, EK pirminis siūlymas buvo Ignalinos AE uždarymui skirti tik 229 mln. eurų. Tuomet Lietuva prašė 770 mln. eurų, o po intensyvių derybų 2014–2020 metais tam buvo skirta 450 mln. eurų.

„Lyginant su tuo pasiūlymu, prisimenant istoriją, kuris buvo pateiktas praeitoje finansinėje perspektyvoje (...), šiuo atveju mes turime žymiai užtikrintesnį Europos Komisijos pasiūlymą, nuo kurio ir prasidės tolesnės derybos (...) Labai svarbu, kad buvo išlaikyta atskira biudžetinė eilutė, nes buvo daug grėsmių, kad atskiros eilutės gali nelikti ir tuomet mums tikrai būtų tiek procedūriškai, tiek finansiškai sudėtinga užsitikrinti finansavimą“, – BNS teigė Ž.Vaičiūnas.

Pasak jo, šiuo metu Lietuva tęsia derybas su valstybėmis narėmis dėl paramos IAE uždarymui, be to, projektu domisi vis daugiau Vakarų kompanijų.

„Daromi turai, važiuojame per visas pagrindines Europos Sąjungos mokėtojas ir kitas valstybes, kalbamės, aiškiname, demonstruojame akivaizdų Ignalinos (AE – BNS) uždarymo progresą. Taip pat, manau, labai svarbus argumentas yra Vakarų kompanijų, būtent Europos Sąjungos kompanijų dalyvavimas šiame uždarymo procese, tų įmonių vis labiau daugėja, tai tie argumentai aiškiai girdimi. Šis projektas turi solidaus projekto įspūdį“, – sakė Ž.Vaičiūnas.

Finansų ministerijos nuotr./Miglė Tuskienė
Finansų ministerijos nuotr./Miglė Tuskienė

Finansų viceministrė Miglė Tuskienė BNS taip pat sakė, jog Lietuva sieks didesnės paramos Ignalinos AE uždarymui.

„Komisijos pasiūlymas yra pradžia deryboms, bet tai didžiulės apimties ir beprecedentis projektas, kuriam tikrai reikia tęstinės Europos Sąjungos paramos. Teiksime detalius aiškinimus derybų metu ir pagrįsime savo pateiktus skaičius“, – BNS teigė M.Tuskienė.

2021–2027 metais Lietuva Ignalinos AE prašė ES skirti apie 780 mln. eurų. Skaičiuojama, kad iki 2038-ųjų jėgainės uždarymui dar reikės 1,3 mlrd. eurų.

Be ES pinigų, branduolinės jėgainės uždarymas finansuojamas ir iš nacionalinio fondo – jo įnašas sudaro 14 proc. projektų vertės. Vyriausybė pernai priėmė sprendimą, kad Lietuva išlaikys tokį jo lygį iki 2038 metų, kai numatoma galutinai uždaryti jėgainę.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius