Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas tęsia diskusijas su „Achemos grupe“ dėl SGD terminalo mokesčių

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ketvirtadienį ketina aptarti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo mokesčio klausimus su didžiausią šalyje dujų vartotoją „Achema“ valdančio koncerno „Achemos grupė“ atstovais.
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
„Achema“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Energetikos ministerija praėjusiame susitikime su „Achemos“ atstovais pateikė tam tikrus siūlymus dėl SGD saugumo dedamosios apmokestinimo. Ketvirtadienį tikimės išgirsti įmonės vertinimą ir nuomonę. Esame pasirengę ieškoti abi puses tenkinančių sprendimų“, – BNS atsiųstame komentare teigė energetikos ministro atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

Pokalbiai tarp ministro ir koncerno dėl galimybių mažinti SGD terminalo išlaikymo naštą pradėti birželio pradžioje. Tuomet po susitikimo su „Achemos grupės“ vadovais Ž.Vaičiūnas teigė, kad terminalo išlaikymas „Achemai“ bei kitiems dujų vartotojams nuo kitų metų vidurio gali mažėti apie 40 procentų.

Bendri terminalo išlaikymo kaštai 2018 metais sieks apie 86 mln. eurų. Energetikos ministerijos skaičiavimais, Vyriausybės sprendimas dėl SGD terminalo išpirkimo ar nuomos po 2024 metų leistų „Achemai“ išlaidas už terminalą jau 2019 metais sumažinti nuo 20 mln. iki 14 mln. eurų. Be to, dėl VIAP kainos diferencijavimo bendrovės išlaidos galėtų mažėti nuo 6 mln. iki mažiau nei 2 mln. eurų.

Po praėjusio susitikimo „Achemos grupės“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas teigė, kad SGD terminalo kaštai galėtų mažėti daugiau nei 40 procentų.

„Achema“ yra didžiausią SGD terminalo mokesčio dalį sumokanti bendrovė – apie 20 mln. eurų per metus. Lietuvos Vyriausybė šiemet žada apsispręsti, ką daryti su SGD laivu-saugykla po 2024 metų, kai baigiasi jo n

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius