Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Žalioji energija – gamtos dovana žmonių reikmėms

Energetikos sektorius yra didžiausias šiltnamio efektą sukeliančių dujų, išmetamų į atmosferą ir prisidedančių prie klimato kaitos, šaltinis. Tačiau tuo pat metu energetika yra ekonominės ir socialinės plėtros pagrindas, o energijos poreikis kasmet tik auga. Akivaizdu, kad pasaulis tokiomis aplinkybėmis nesugebės susidoroti su klimato kaita, jei jam nepadėsime. Norėdami užtikrinti pakankamą energijos kiekį, bet tuo pačiu stabdyti aplinkai žalingą jos poveikį, turime įvertinti situaciją energetikos sektoriuje ir pereiti prie atsinaujinančių gamtos išteklių – saulės, vėjo, vandens ar geoterminės energijos.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / „Elektrum Lietuva“ nuotr.

Europa yra įsipareigojusi iki 2050 m. tapti pirmuoju klimatui neutraliu žemynu, tad visos šalys turi būti pasiruošusios prisidėti prie šio tikslo ir imtis veiksmų klimato kaitos mažinimo srityje. Juo labiau, kad išeitį mums siūlo pati gamta – žaliąją energiją iš atsinaujinančių išteklių.

Krypties plėsti vietinės žaliosios gamybos pajėgumus ir kurti sąlygas gyventojams bei verslui naudoti tvarią, iš saulės energijos pagamintą elektrą „Elektrum Lietuva“ laikosi jau ne vienerius metus. Aktyviai eiti žalumo link įpareigoja ir priklausymas „Latvenergo“ grupei, didžiausiai žaliosios energijos gamintojai Baltijos šalyse – net 70 proc. grupės elektros energijos 2022 metais išgauta gamtai draugišku būdu.

„Elektrum Lietuva“ sparčiai plėtoja žaliosios energijos gamybos pajėgumus Lietuvoje ir kasmet kuria bei siūlo gyventojams ir įmonėms gamtai draugiškus sprendimus, prisidedančius prie energinio tvarumo ir efektyvumo tikslų – nutolusius saulės parkus bei individualias saulės elektrines.

„Elektrum Lietuva“ nuotr./Giedros saulės parkas
„Elektrum Lietuva“ nuotr./Giedros saulės parkas

Nuotoliniai saulės parkai yra pats paprasčiausias ir populiariausias žaliosios elektros energijos pasirinkimas tiems, kas neturi galimybių įsirengti individualių saulės elektrinių, bet nori vartoti švarią, gamtai draugišką energiją. „Elektrum Lietuva“ šiuo metu eksploatuoja 3 veikiančius saulės parkus: 5 MW ir 1,5 MW galingumo Klaipėdos apskrityje bei 4,4 MW saulės parką Šiaulių apskrityje. Bendras juose sugeneruojamas elektros kiekis per metus siekia 12,5 GWh, jų pagamintą elektrą vartoja daugiau nei 1300 gyventojų ir įmonių.

Dar trijuose bendrovės saulės parkuose, kurių bendra galia siekia 13,7 MW, žaliosios energijos gamyba klientams startuos 2023 metais, o 2024 metams išsikeltas dar ambicingesnis tikslas – startuojančių saulės parkų galia sieks net 63,9 MW. 2025 metais, įgyvendinus visus šiuo metu pradėtus saulės parkų projektus, bendrovės iš saulės generuojama bendra galia sieks 206,5 MW.

Nors saulės parkų šalyje pamažu ir daugėja, šiuo metu jų paklausa vis dar viršija pasiūlą, tad erdvės šiam sektoriui plėstis yra dar daug. Analogiška situacija yra su individualiomis saulės elektrinėmis. Pernai bendrovė pardavė tokias elektrines maždaug 1,5 tūkst. privačių klientų, o verslo klientams – 13,2 MW bendros galio saulės elektrinių. Abiem atvejais tai yra beveik tris kartus daugiau nei prieš metus ir šis skaičius kasmet tik auga.

Didindama klientams tiekiamos žaliosios energijos apimtis bendrovė ne tik pati generuoja žaliąją energiją, bet ir superka ją iš vietos gamintojų, daugiausia vėjo elektrinių. Iš viso per 2023 metus planuojama supirkti 440 GWh žalios elektros energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių, tai atitinka 126 MW galią.

Pereiti prie žalios elektros energijos yra be galo svarbu, tačiau būtina ieškoti ir galimybių, kaip ją naudoti kartu su kitais klimatui palankesniais sprendimais. Saulės pagamintai energijai kaupti vis dažniau naudojamos baterijos, iškastinio ar kieto kuro šildymo sistemas keičia šilumą iš oro ar žemės gelmių išgaunantys šilumos siurbliai, geometrine progresija auga elektromobilių skaičius mūsų šalies keliuose. Jau savaime šios priemonės yra palankiai veikiančios klimato kaitą, o suderinus jas su žalia saulės ar vėjo gaminama elektros energija našta planetai sumažėtų dar labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius