Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaliosios energetikos specialistai: paklausa milžiniška, atlyginimai – kaip IT

Pasaulio Ekonomikos forumas prognozuoja, kad perėjimas prie žaliosios energijos sukurs apie 10,3 mln. naujų darbo vietų visame pasaulyje. Skaičiuojama, kad vykstanti energetikos srities transformacija įkvėps apie 2,7 mln. specialistų, kurie šiandien dirba iškastinės energetikos srityje, transformuoti savo karjeros kelią.
Živilė Skibarkienė
Živilė Skibarkienė / „Ignitis“ nuotr.

Tarptautinė energetikos įmonė „Ignitis grupė“ prognozuoja, kad proveržis jau vyksta ir Lietuvoje. Kukliausiais paskaičiavimais, per artimiausią dešimtmetį Lietuvai reikėtų apie 500 atsinaujinančios energetikos specialistų.

Žinant, kad daugelis pasaulio šalių ir įmonių įsipareigojo mažinti CO2 emisijas, perėjimas prie švarios energijos jau yra neišvengiamas. Ekspertai teigia, kad šis perėjimas neabejotinai turės įtakos užimtumui – specialistų, kurie moka įgyvendinti energetikos projektus reikės ne tik verslams, bet ir miestams, ir bendruomenėms.

„Lygiai taip pat, kaip šiandien modernaus verslo mes neįsivaizduojame be IT sprendimų, mobiliųjų aplikacijų, programuotojų ir inžinierių, taip po dešimties metų mes sunkiai įsivaizduosime verslą be atsinaujinančios energetikos ar energetinio efektyvumo specialistų“, – sako Živilė Skibarkienė, „Ignitis grupės“ valdybos narė, organizacinio vystymo vadovė.

Paskubėti iki 2030

Skaičiuojama, kad 2021 metais Lietuvoje buvo suvartota beveik 12 TWh elektros energijos, o tai buvo kone didžiausias suvartojimas nuo 1991 metų, kai bendras suvartojimas šalyje siekė 14,4 TWh.

Iš atsinaujinančios energijos išteklių pernai Lietuvoje buvo pagaminta apie 3TWh elektros energijos, taigi kone 4 kartus mažiau, nei šiuo metu yra Lietuvos poreikiai. Žinant, kad visą likusią energiją Lietuva privalo arba pasigaminti pati arba įsigyti, poreikis žaliajai energijai atrodo akivaizdus. Lietuva yra įsipareigojusi iki 2030 m. net 50 proc. energijos pasigaminti iš atsinaujinančios energijos.

„Naujiems energijos šaltiniams reikia ne tik technologijų, inovacijų ar naujos įrangos, svarbiausia čia yra žmonės, kurie šias technologijas valdytų. Todėl atsinaujinančios energetikos specialistų paklausa Europoje auga kartais, ir mes dėl jų konkuruojame su stambiausiomis energetikos bendrovėmis“, – pastebi Ž. Skibarkienė.

Pasak Ž. Skibarkienės, „Ignitis grupė“ siekia nuosekliai didinti žaliosios gamybos projektų portfelį ir 2030 m. pasiekti 4 GW instaliuotą žaliosios gamybos galią. „Žvelgiant į ateitį, įmonei reikės daugybės specialistų, kurie projektuoja, diegia, programuoja, vysto ir įgyvendina žaliosios gamybos projektus“, – pastebi Ž.Skibarkienė. Jos manymu, vien „Ignitis grupei“ kasmet reikės kelių dešimčių energetikos specialistų.

Atlyginimai auga

Skaičiuojama, kad jau dabar vidutiniškai Europoje atsinaujinančios energetikos srityje dirbančio specialisto atlyginimas prasideda nuo 2,5–3 tūkst. eurų. Pagal rinkos standartus, šis atlyginimas jau nenusileidžia prestižine laikoma IT specialisto profesijai.

„Iš esmės matome, kad tos pačios tendencijos, kurios buvo prieš 20 metų IT srityje, šiandien kartojasi energetikoje. Vystoma žalioji gamyba, vėjo, saulės parkai, statomos kogeneracinės jėgainės, vystomos žiedinės ekonomikos inovacijos. Norint, kad žalioji transformacija įvyktų, reikalingi šviesiausi protai ir didžiausi talentai, reikia, kad moksleiviai rinktųsi energetikos krypties studijas ir padėtų kurti naują žaliąjį pasaulį“, – sako Ž. Skibarkienė.

Šių metų balandį „Ignitis grupės“ atliktas tyrimas parodė, kad kas antras Lietuvos moksleivis ir 6 iš 10 studentų mano, kad energetikos sektorius yra labai perspektyvus arba greičiau perspektyvus. Studentai ir moksleiviai sutinka, kad energetika yra perspektyvi, paklausi, būtina ir reikalinga specialybė, tačiau informacijos apie energetikos sektoriaus, o ypač – žaliuosius iššūkius ir galimybes, jiems dar trūksta.

Siekdama didinti žinias ir populiarinti energetiko specialybę tarp jaunimo, tarptautinė energetikos įmonė „Ignitis grupė“ inicijavo informacinę platformą #EnergySmartSTART, kurioje moksleiviai, mokytojai, studentai bei aukštųjų mokyklų atstovai galės susipažinti su įvairiomis iniciatyvomis, kurias siūlo energetikos įmonės.

Sužinokite daugiau: www.energysmartstart.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius