Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žygimantas Vaičiūnas: jungtys su Švedija ir Lenkija atpigins elektrą, duos šimtamilijoninę naudą

Įgyvendinus elektros jungčių projektus su Lenkija ir Švedija, elektra Lietuvoje turėtų atpigti vidutiniškai iki 6 eurų už megavatvalandę, o metinė nauda siektų apie 200 mln. litų, teigia energetikos ministro patarėjas.
Elektros skaitiklis
Elektros skaitiklis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Nutiesus elektros jungtį su Švedija “NordBalt„, 2015 metų pabaigoje elektros kaina Lietuvoje vidutiniškai turėtų sumažėti maždaug 2 eurais už megavatvalandę, o metinė nauda Lietuvai turėtų siekti iki 100 mln. litų. Tuo tarpu įgyvendinus jungties su Lenkija “LitPol Link„ projektą, 2015 metų pabaigoje elektros kaina vidutiniškai turėtų sumažėti 4 eurais už megavatvalandę, o metinė nauda galėtų siekti taip pat iki 100 mln. litų“, – ketvirtadienį konferencijoje „Lietuvos energetika: ar subalansuosime ekonomiką, politiką ir aplinkosaugą“, – sakė Žygimantas Vaičiūnas.

Nutiesus elektros jungtį su Švedija “NordBalt„, 2015 metų pabaigoje elektros kaina Lietuvoje vidutiniškai turėtų sumažėti maždaug 2 eurais už megavatvalandę, o metinė nauda Lietuvai turėtų siekti iki 100 mln. litų

Anot jo, planuojama, kad šiemet bus įvykdyta apie 45 proc. „LitPol Link“ rangos darbų, taip pat apie 60 proc. Alytaus transformatorių pastotės skirstyklos rekonstrukcijos darbų. Ž.Vaičiūno teigimu, šiemet taip pat planuojama baigti „NordBalt“ jungties kabelio sausumoje tiesimą bei apie 50 proc. jūrinio kabelio tiesimo darbų.

„2013 metais Lietuvai prisijungus prie “Nord Pool Spot„ biržos, Lietuva ir toliau už elektrą mokėjo brangiausiai visame regione. Elektros pasiūlą biržoje lemia elektros gamyba regione, perdavimo linijų pralaidumai, importuojamos elektros kaina biržoje. Todėl elektros jungčių projektų užbaigimas ne tik sudarys sąlygas Lietuvai tapti neatsiejama visos Europos Sąjungos energetikos gamybos dalimi, bet ir sulygins Baltijos ir Skandinavijos rinkų kainas“, – kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Vidutinė elektros energijos kaina biržoje kovo mėnesį Švedijoje buvo 27 eurai už megavatvalandę, Lenkijoje – 39 eurai, Suomijoje – 31 euras, tuo tarpu Lietuvoje ji siekė 42 eurus už megavatvalandę.

1,9 mlrd. litų bendros vertės 700 megavatų galios „NordBalt“ jungtis su Švedija iki 2015 metų gruodžio tiesiama per Baltijos jūrą. Kabelio gamyba ir montavimas kainuos 932 mln. litų (270 mln. eurų), darbus atlieka Švedijos ABB, tjie turėtų prasidėti balandį.

500 megavatų galios „LitPol Link“ jungtis bus pastatyta iki 2015 metų. ABBuž 349 mln. litų įrengia nuolatinės srovės intarpą, Alytaus transformatorių pastotės 330 kilovoltų (kV) skirstyklą už 43,533 mln. litų rekonstruoja energetikos įmonė „A.Žilinskio ir Ko“, kuri taip pat statys ir 73,3 mln. litų vertės liniją nuo Lenkijos sienos iki Alytaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius