Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žygimantas Vaičiūnas su Estijos ministre aptars regiono energetiką

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas su Estijos ekonomikos ir infrastruktūros ministre Kadri Simson antradienį Vilniuje aptars elektros tinklų sinchronizavimo su Europa, bendros gamtinių dujų rinkos bei kitus klausimus.
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pagrindinės susitikimo temos – Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektas bei bendra gamtinių dujų rinka. Susitikime taip pat planuojama aptarti ir kitus klausimus – bendradarbiavimą atsinaujinančios energetikos srityje bei klausimus, susijusius su elektros energijos iš trečiųjų šalių patekimu į rinką“, – BNS sakė ministro atstovė Aurelija Vernickaitė.

Lietuva sinchronizacijai siūlo naudoti dabar esančią elektros jungtį su Lenkija. Latvija ir Estija anksčiau laikėsi pozicijos, kad tam nepakanka dabartinės jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos, ir ragino pirmiau nutiesti antrąją. Antros jungties šalininkai sako, kad ji padidintų saugumą.

Anksčiau Estija buvo iškėlusi idėją sinchronizuoti tinklus per Skandinaviją. Bet Estijos premjeras Juri Ratas vėliau pareiškė, jog jo šalis nori kuo greičiau įgyvendinti sinchronizavimo per Lenkiją projektą.

Baltijos šalių ir Lenkijos vadovai kovą Briuselyje sutarė dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa. Įtvirtintas įsipareigojimas iki 2025 metų sinchronizuoti tinklus per Lenkiją.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Šalys siekia sumažinti šią priklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius