-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant eurui bankuose daugėja indėlių

Artėjantis euras spaudžia greičiau apsispręsti, ką daryti su savo santaupomis. Bankininkai pastebi, kad santūrieji skuba dėti indėlius, nors palūkanos beveik nulinės, bet daugėja ir pradedančių investuoti, o savo pinigams jie ieško patrauklių rinkų, dažniausiai užsienio akcijų rinkose.
Eurai
Eurai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasikeitusi geopolitinė padėtis, krentančios žaliavų kainos investuotojo Vytauto Plunksnio investavimo įpročiams didelės įtakos neturėjo. Keturiolikos metų investavimo patirties turintis vyras investuoja į akcijas ir sako, kad būtent iš to ilgainiui galima tikėtis uždirbti.

Bankų indėlių palūkanos, pasak jo, priartėjusios prie nulio, o valstybės vertybinių popierių palūkanos smunka, tad norintieji turėti daugiau naudos, privalo rizikuoti.

„Žmonės, kurie pripratę investuoti tik į saugius produktus, susiduria su problemomis – arba jie turi pradėti daugiau rizikuoti, aišku, tada reikia papildomai domėtis, nes norint nusipirkti akcijų, neužtenka sugalvoti gražų įmonės pavadinimą, o reikia ir domėtis tos įmonės duomenimis“, – sako V. Plunksnis.

Stebime pakankamą susidomėjimą euro zonos periferinių šalių obligacijomis, o kiti ne tokie drąsūs, galbūt daugiau investuoja į investicinius fonus – tiek nepriklausomų fondų valdytojų valdomus, tiek ir biržose prekiaujamus, – teigia „Danske banko“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė.

Norinčiųjų investuoti, pasak bankininkų, daugėja, esą tai natūralu – šalies ekonomika auga, žmonės taupo daugiau. Tiesa sumos tam skiriamos nedidelės – apie pusantro procento nuo pajamų. Ir tik mažąją dalį šių lėšų žmonės investuoja Lietuvos akcijų biržoje. Dabar pinigų srautai iš Rytų persiorientuoja į Vakarų šalis. Beje, krizė esą išmokė, kad investuoti reikia tik savus, o ne skolintus pinigus.

„Stebime pakankamą susidomėjimą euro zonos periferinių šalių obligacijomis, o kiti ne tokie drąsūs, galbūt daugiau investuoja į investicinius fonus – tiek nepriklausomų fondų valdytojų valdomus, tiek ir biržose prekiaujamus“, – teigia „Danske banko“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė.

„Kaip alternatyvą Rusijos rinkoms buvo pasirenkamos Vakarų Europos šalys, taip pat JAV, Kinija. [...] Kadangi žiniasklaidoje paskutiniais metais buvo kalbama apie informacinių technologijų proveržį, taip pat 3D spausdintuvus, tai šis sektorius domina investuotojus, tačiau dažniausiai linkstama prie tradicinių sektorių – prie energetikos, gamybos, transporto“, – tvirtina LB Finansinių paslaugų ir rinkų analizės sk. vyr. specialistas Audrius Šilgalis.

Liekant vis mažiau laiko iki euro įvedimo, bankininkai skaičiuoja sparčiai augančių indėlių sumą, rugpjūčio duomenimis, namų ūkiai bankuose laikė beveik 30,5 mlrd. litų indėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius