-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro geografija: į kurias ES šalis susiruošus teks keisti pinigus net ir įvedus eurą Lietuvoje?

Šiuo metu į užsienį vykstantys lietuviai prieš kelionę įpratę užsukti į banką išsikeisti valiutos. Už Lietuvos ribų nesunkiai galima atsiskaityti kreditinėmis kortelėmis, tačiau ir grynųjų prireikia. Nuo sausio 1 d. Lietuvoje įvedamas euras sumažins rūpesčių po ES šalis keliaujantiems tautiečiams, tačiau ne visos ES narės priima eurus. Kokių ES valstybių valiutas ir toliau teks pirkti prieš keliones?
Pirmoji popiežiaus Pranciškaus kalėdinė kalba „Urbi et Orbi“
Eurą įsivedęs ir Vatikanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš 28 valstybių eurą oficialiai yra įsivedusios 18.

Iš 28 valstybių eurą oficialiai yra įsivedusios 18. Tai Airija, Austrija, Belgija, Graikija, Ispanija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Suomija, Vokietija, Slovėnija, Kipras, Malta, Slovakija, Estija, Latvija.

Pirmosios dvylika šalių tai padarė 2002 m. Slovėnija prie euro zonos prisijungė ir tolaro atsisakė 2007 m.  Kipro svarai ir Maltos liros į eurus pakeisti 2008 m. Slovakijos kroną euras pakeitė 2009 m. Po dvejų metų eurai užėmė Estijos kronų vietą, o nuo šių metų sausio pirmosios dienos Latvija eurais pakeitė latus.

Keliaujant po Europą būtina prisiminti, kad oficialiai eurą yra įsivedusios ir tokios valstybės kaip Monakas, San Marinas ir Vatikanas. Neoficialiai eurą įsivedusios (tai pagrindinė šalies valiuta) – Andora, Kosovas ir Juodkalnija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos zlotai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos zlotai

Šiuo metu euro nėra įsivedusios, bet planuoja tai padaryti Vengrija, Bulgarija, Lenkija, Rumunija ir Čekija. Keliaudami į šias ir 2015 m. turėsite pasirūpinti forintais, levais, zlotais, lėjomis ir kronomis.

Euro nėra ir artimiausiu metu tikrai nebus Švedijoje, Danijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Šios šalys yra euro priešininkės ir apie savo planus keisti poziciją kol kas neužsimena.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius