Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek milijonierių ir milijardierių Lietuvoje liks po euro įvedimo?

Nuo 2015 metų pradžios įvedus eurą sukaupti pirmąjį milijoną bus tris su puse karto sunkiau nei dabar. Euras paveiks ir milijonierių sąrašus. Dalis politikų ir visuomenės veikėjų nebegalės būti vadinami milijonieriais, nors jų turtas pasikeis tik nominaliai. Ar Lietuvoje liks bent vienas milijardierius?
Nerijus Numavičius
Nerijus Numavičius po euro įvedimo gali prarasti milijardieriaus titulą. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Į šiuos klausimus atsakyti sudėtingiau, nei tai gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pirmiausia todėl, kad ekspertų atliekamas svetimo turto vertinimas dažnai būna netikslus. Tuo pat metu Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) turimi duomenys apima tik turtą deklaravusius asmenis.

Milijonierių skaičius auga

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta 15min.lt teigė, kad tikslius duomenis apie asmenų turtą ir pajamas galima gauti iš deklaracijų, tačiau jas pildo toli gražu ne visi Lietuvos gyventojai.

Dažniausiai jose atsispindi valstybės tarnautojų ir jų šeimos narių turtas. Įvertinti šešėlinės ekonomikos funkcionierių, kurių kišenėse nusėda ne vienas milijonas, turtą itin sudėtinga.

VMI duomenimis, milijonierių Lietuvoje po krizės daugėjo. 2010 m. nuo milijono iki dešimties milijonų litų atėmus negrąžintas paskolas turėjo 1542 žmonės, 2011 m. – 1588, 2012 m. – 1593. 2009 m. duomenimis, krizei dar tik įsibėgėjant oficialių milijonierių Lietuvoje buvo 1812.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai

Nuo 10 mln. litų iki 100 mln. litų turto turinčių žmonių skaičius 2012 m. sumažėjo nuo 36 iki 27. Daugiau nei 100 mln. litų turtą deklaravo tik 3 asmenys.

Ant ribos

Nesunku paskaičiuoti, kad tik S.Karosas turtą skaičiuojat eurais nuo Naujųjų galės vadintis milijardieriumi.

Šie skaičiai skiriasi nuo turtingiausių Lietuvos verslininkų reitingų. Štai 2014 m. viename sudarytų reitingų turtingiausių lietuvių šimtuke trys asmenys peržengė milijardo litų turto ribą, o 100 mln. ribą peržengė 62 asmenys.

Pirmąją vietą užėmė Šveicarijoje gyvenantis verslininkas Saulius Karosas, kurio turtas įvertintas 4 mlrd. litų.

Antrąją vietą užėmė pagrindinis „Vilniaus prekybos“ akcininkas Nerijus Numavičius, kurio turtas įvertintas 3,3 mlrd. litų.

Trečioje vietoje atsidūrė mūsų šalyje apsistojęs ir vaistų bei chemijos pramonėje dirbantis verslininkas iš Ukrainos Dmitrijus Buriakas. Jis Lietuvoje dar valdo ir daug nekilnojamojo turto objektų.

Jono Staselio nuotrauka/Vyno parduotuvės atidarymas
Jono Staselio nuotrauka/Saulius Karosas.

Vieno žurnalo kasmet sudarinėjamų turtingiausių Lietuvos gyventojų sąraše šiemet N.Numavičius užėmė pirmąją vietą, o jo turtas buvo įvertintas 3,6 mlrd. litų. Šie duomenys rodo, kad tik S.Karosas turtą skaičiuojat eurais nuo Naujųjų galės būti užtikrintai vadinamas milijardieriumi. N.Numavičiaus yra ant ribos, tačiau, skirtingais vertinimais, jo turtas gali ir nesiekti milijardo eurų.

Storėja gyventojų piniginės

VMI duomenimis, pernai statistinis pajamas deklaravęs gyventojas buvo sukaupęs 48 834 litų santaupų.

Oficialių milijonierių skaičius 2015 m. Lietuvoje bus mažesnis nei 500.

Nors statistiniam Lietuvos gyventojui milijoninis turtas sunkiai pasiekiamas, tačiau VMI duomenys rodo, kad ir vidutinės lietuvių santaupos pastaruosius keletą metų augo.

2010 m. vidutiniškai vienas pajamas deklaravęs gyventojas banke ir ne banke turėjo sukaupęs 44 902 litų, 2011 m. – 46 851 Lt, 2012 – 47 301 LT, 2013 m. – 48 834 Lt.

Tiesa, daugelis asmenų didžiąją santaupų dalį deklaruoja nurodydami lėšas grynaisiais. 2013 m. turtą deklaravęs asmuo vidutiniškai iš savo santaupų ne banke buvo sukaupęs 33 455 litus.

15min.lt rašė apie tai, kodėl dalis gyventojų deklaruoja fiktyvias santaupas ir kokių problemų tokiems asmenims gali kilti po euro įvedimo.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius