Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriose Lietuvos savivaldybėse verslininkai sąžiningiausi?

Daugelyje valstybių prieš įvedant eurą verslo ir valdžios atstovai pasirašydavo susitarimą, kuriuo abi pusės įsipareigodavo elgtis garbingai ir sąžiningai keičiantis valiutoms. Panašiais memorandumais valstybės institucijos deklaruodavo savo siekį padėti verslui kiek galima sklandžiau pereiti prie euro, tuo pat metu verslininkai įsipareigodavo nesinaudoti valiutų pakeitimu papildomam pelnui gauti.
Kėdainių konservų fabrike
Kėdainių konservų fabrike / Aurimo Šrubėno nuotr.

Tokie memorandumai buvo pasirašyti ir Latvijoje bei Estijoje. Vartotojai buvo raginami rinktis memorandumus pasirašiusių verslininkų paslaugas, o memorandumo ženklas tapdavo būtinu kiekvieno skaidraus verslo atributu.

Pasirašė mažiau ne dešimtadalis

Iš daugiau nei 90 tūkst. šiuo metu veikiančių įmonių Ūkio ministerijos parengtą memorandumą pasirašė 4,7 tūkst.

Toks memorandumas buvo pasiūlytas ir Lietuvos verslininkams. Iš daugiau nei 90 tūkst. šiuo metu Lietuvoje veikiančių įmonių Ūkio ministerijos parengtą memorandumą pasirašė 4,7 tūkst.

Šios įmonės įgijo teisę daugiau nei 13000 prekybos ir paslaugų teikimo vietų žymėti specialiu ženklu „Perskaičiuota sąžiningai“. Prie memorandumo prisijungusių parduotuvių plotas sudaro apie 80 proc. viso mažmenininkams tenkančio prekybinio ploto, o apyvarta – maždaug 90 proc. visos mažmeninės prekybos apyvartos.

Logotipas
Logotipas

Įvertinus savivaldybių dydį, aktyviausiai prie memorandumo jungėsi Ignalinos savivaldybės įmonės ir verslininkai. Antrojoje vietoje liko Druskininkų, trečiojoje vietoje Rietavo savivaldybės.

Iš didžiųjų miestų savivaldybių memorandumą aktyviausiai pasirašinėjo Kauno verslininkai. Nesinaudoti euro įvedimu kaip pretekstu kelti kainas jau įsipareigojo 839 ūkio subjektai iš Kauno. Tai sudaro 18 proc. memorandumo dalyvių, nors Kaune veikia mažiau nei 14 proc. visų Lietuvos įmonių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šventiniai miesto papuošimai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šventiniai Kauno papuošimai

Dar daugiau iniciatyvą „Perskaičiuota sąžiningai“ palaikančių verslininkų yra iš Vilniaus savivaldybės – 1137 (24 proc. visų memorandumo dalyvių), tačiau Vilniaus mieste veikia net 33 proc. visų Lietuvos ūkio subjektų.

Liko uodegoje

Viena iš priežasčių, kodėl verslas reagavo vangiai – Kėdainiuose neveikia jokia asocijuota  verslo struktūra, – minėjo savivaldybės atstovė.

Kur kas prasčiau sekėsi Kėdainių, Pakruojo, Šalčininkų, Tauragės rajonų savivaldybėms.

Čia verslininkai prie memorandumo jungėsi itin vangiai. Į 15min.lt klausimus, kodėl verslas nenori parodyti, kad dirba sąžiningai, kai kurios savivaldybės net neatsakė. Štai Pakruojo rajono merei Astai Jasiūnienei dviejų savaičių neužteko paaiškinti, ar savivaldybė iš viso ragino verslininkus prisijungti prie skaidrumo iniciatyvos.

Kėdainių rajono savivaldybės atstovė Rūta Švedienė 15min.lt teigė, kad verslininkams buvo organizuojami euro įvedimo seminarai, kuriuose buvo kviečiama prisijungti  prie  memorandumo. Verslininkai raginti prisijungti ir televizijos laidose, spaudoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Verslininkai raginami parodyti, kad dirba sąžiningai

Deja, verslininkai raginimų neišgirdo. Nors Kėdainių rajone veikia beveik 2 kartus daugiau įmonių nei kaimyniniame Raseinių rajone, į iniciatyvą „Perskaičiuota sąžiningai“ prieš dvi savaites siunčiant klausimus įsitraukė 43 Kėdainių ir 46 Raseinių rajono įmonės ir įstaigos.

Aurimo Šrubėno nuotr./Kėdainių konservų fabrike
Aurimo Šrubėno nuotr./Kėdainių konservų fabrike

„Manau, verslininkai buvo pakankamai informuoti. Viena iš priežasčių, kodėl verslas reagavo vangiai – Kėdainiuose neveikia jokia asocijuota  verslo struktūra. Yra įregistruota Kėdainių verslininkų  asociacija, bet ji keletą metų  veiklos nevykdo. Kita priežastis –  didžiosios rajono  pramonės įmonės, neprisijungusios prie šios gražios iniciatyvos,  neparodė pavyzdžio smulkiajam verslui“, – teigė savivaldybės atstovė.

Žada būti sąžiningi ir be memorandumo

Tauragės rajono įmonės vangiau jungiasi prie sąžiningai perskaičiuotų kainų memorandumo, kadangi ir nepasirašę jo, užtikrina sąžiningą kainų litais perskaičiavimą į eurus, – įmonių nenorą įsipareigoti veikti skaidriai aiškino A.Betingis

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Donata Ašmankevičienė 15min.lt teigė, kad buvo vykdomos visos galimos priemonės, skatinančios įmones daugiau sužinoti apie euro įvedimą ir dalyvauti iniciatyvoje „Perskaičiuota sąžiningai“.

Buvo paskelbti kvietimai jungtis prie iniciatyvos „Perskaičiuota sąžiningai“ internetiniame Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos puslapyje. Apie minėtą iniciatyvą nuolat kalbėta per susitikimus su verslininkais ir vietine bendruomene. Buvo ir yra dalinama  spausdinta informacija lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis. Informacija buvo išdalinta visoms pavaldžioms savivaldybės įstaigoms (jų yra 43), visoms seniūnijoms (jų yra13).

Tauragės industrinio parko archyvo nuotr./Tauragės industrinis parkas
Tauragės industrinio parko archyvo nuotr./Tauragės industrinis parkas

Tauragės turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Aivaras Betingis 15min.lt teigė, kad Tauragės rajono įmonės vangiau jungiasi prie sąžiningai perskaičiuotų kainų memorandumo, kadangi ir nepasirašę jo, užtikrina sąžiningą kainų litais perskaičiavimą į eurus ir nesinaudoja euro įvedimu kaip pretekstu didinti prekių ir paslaugų kainas, taip išlaikydami savo lojalius klientus.
 
Nors Tauragės rajone veikia 2 kartus daugiau įmonių nei kaimyniniame Jurbarko arba Šilalės rajone, tačiau Tauragės verslas žymiai vangiau dalyvauja socialiai atsakingo verslo iniciatyvoje „Perskaičiuota sąžiningai“. Prieš dvi savaites siunčiant klausimus į šią iniciatyvą buvo įsitraukusios 47 Jurbarko, 48 Šilalės, 43 Tauragės rajono įmonės ir įstaigos.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius