-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 01 /01:25

Lietuvoje litą keičia euras

2015-ųjų pasitikimas Lietuvai – istorinis. Sausio 1-ąją Lietuva tapo visateise euro zonos nare. Netrukus po vidurnakčio pirmąjį 10 eurų banknotą iš bankomato Vilniaus centre išėmė premjeras Algirdas Butkevičius, kuris teigė, kad euras garantuos Lietuvai ekonominį ir politinį saugumą.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjero eurai – į Pinigų muziejų

Netrukus po vidurnakčio Vilniaus centre iš bankomatų išsiėmęs eurų premjeras Algirdas Butkevičius žadėjo, kad juoa atiduos Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui, kad šis juos įneštų į Pinigų muziejų.

„Man asmeniškai tai reiškia, kad vienas etapas jau pasibaigė, ir manau, kad šis etapas yra išskirtinis – Lietuvai istorinis etapas“, – džiaugėsi bendru komandiniu darbu premjeras ir dėkojo Vyriausybės, Lietuvos banko bei Finansų ministerijos darbuotojams.

A.Butkevičius prisipažino, kad litų dar turi – dalį jų ketina išleisti per artimiausias dvi savaites, o likusius tuomet iškeis į eurus.

Galima pačiupinėti kitokius Naujuosius metus

Finansų ministras Rimantas Šadžius po vidurnakčio žurnalistams džiaugėsi, kad 2015-ųjų sutikimas – labai ypatingas. „Nepakartojamas jausmas, kad Naujieji metai yra visiškai kitokie, ir tą gali pačiupinėti. Svarbiausia, kad mes neprarastume tempo ir šiuo šanso visi – ir viešasis sektorius, ir privatusis, ir žmonės – pasinaudotumėme“, – sakė R.Šadžius.

„Euras – tai yra stabilumas, tikrai žingsnis į priekį, ir mes turime galimybes, kuriomis turime pasinaudoti“, – jam pritarė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Nepakartojamas jausmas, kad Naujieji metai yra visiškai kitokie, ir tą gali pačiupinėti, – sakė R.Šadžius.

Abejojančius euro nauda įtikino rublio krizė

Pasveikinti Lietuvos taip pat atvyko Estijos premjeras Taavi Roivasas ir Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Estijos premjeras T.Roivasas sakė, kad Estijoje 4 žmonės iš 5 labai teigiamai vertina euro įvedimą šalyje. Ir ne be reikalo – euro įvedimas padėjo ekonomikos augimui. „Tikiu, kad tai padės ir Lietuvai“, – žurnalistams sakė estų ministras pirmininkas. Jis perdavė ir estų verslininkų žodžius, kad euro įvedimas Lietuvą verčia dar patrauklesne vieta investicijoms.

Prieš metus eurą įsivedusios Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius tikėjo, kad Lietuva nepadarys jokių klaidų dėl euro įvedimo proceso – lygiai kaip ir Latvija. „Negalvokite tiek daug apie klaidas – galvokite apie galimybes“, – paragino Latvijos ministras.

Jis pripažino, kad iš pradžių nemaža dalis latvių sunkiai susitaikė su lato atsisakymu, tačiau greitai jų nuomonė pasikeitė – ypač, kai Rusiją ir Baltarusiją ėmė krėsti valiutų krizė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Naujųjų naktį Lietuvoje litus pakeitė eurai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Naujųjų naktį Lietuvoje litus pakeitė eurai.

Kur išsikeisti litus?

2015 m. sausį 15 dienų bus galima atsiskaityti ir litais, ir eurais.

Grynieji litai į eurus bus keičiami nemokamai: bankuose, kai kuriose kredito unijose bei euro zonos valstybių centriniuose bankuose, o taip pat Lietuvos pašto skyriuose. Sąskaitose esantys litai bus konvertuojami automatiškai. 2015 m. sausį 15 dienų bus galima atsiskaityti ir litais, ir eurais.

Lietuvoje ketvirtadienį bankomatuose bus galima išsigryninti banknotus nuo 5 iki 50 eurų. Didesnio nominalo – 100, 200 ir 500 eurų – banknotų bent kol kas bankomatuose nebus.

Vyriausybė teigia, kad bendra ES valiuta padidins Lietuvos saugumą ir bus naudinga ekonomikai, nes leis pigiau skolintis, panaikins valiutos keitimo kaštus ir devalvavimo riziką. Kritikai baiminasi kainų augimo ir papildomų įmokų į euro zonos gelbėjimo fondus.

Naujausios apklausos rodė, kad euro įvedimui pritaria kiek daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų.

Eurai iš bankomato – praėjus vos minutei

„Nordea“ bankas pranešė, kad pirmieji eurai jo bankomatuose buvo paimti praėjus vos 1 minutei 37 sekundėms. Pirmoji klientė Naujųjų naktį buvo „Nordea“ bankininkystės vadovė Baltijos šalims Inga Skisaker. 

„Nordea“ nuotr./Inga Skisaker
„Nordea“ nuotr./Inga Skisaker

SEB bankomate pirmuosius, praėjus kelioms minutėms po vidurnakčio, pirmasis paėmė banko vadovas Raimondas Kvedaras.

SEB nuotr./SEB bankomate pirmuosius pirmasis paėmė banko vadovas Raimondas Kvedaras
SEB nuotr./SEB bankomate pirmuosius pirmasis paėmė banko vadovas Raimondas Kvedaras
 
Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius