Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Valiutų pasikeitimas „Maximai“ kainavo 400 tūkst. eurų

Ketvirtadienio rytą prekybos centras „Maxima“ savo parduotuvių duris atvėrė ne tik pirkėjams, bet ir žurnalistams. Darbuotojos prekybos centro kasose kruopščiai dėliojo eurus, kainos buvo pakeistos naujomis, iš ryto atlikti paskutiniai tikrinimo darbai.
Prekybos centro „Maxima“ kasininkės pasiruošusios priimti eurus
Prekybos centro „Maxima“ kasininkės pasiruošusios priimti eurus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė 15min.lt teigė, kad pirkėjų srautui pasiruošta. Naujųjų naktį visi prekybos tinklo kasos aparatai buvo pervesti į darbo su eurais režimą, tačiau, kaip ir kaimyninėse valstybėse, dalis kasų susidūrė su smulkiais techniniais nesklandumais.

„Pagrindinis mūsų iššūkis buvo apsirūpinti grynaisiais, susiskaičiuoti, kiek pagal apyvartas grynųjų prireiks kiekvienai parduotuvei.

„Perėjimas prie kitos valiutos buvo ilgas procesas, kurį pradėjome jau prieš metus. Buvo sudarytas planas apimantis tiek mūsų techninę dalį – kasos aparatus, svarstykles, duomenų bazes, tiek lentynose atvaizduotas kainas, tiek, svarbiausia, mūsų personalo pasirengimą“, – teigė R.Saulytė.

Personalui buvo parengta speciali mokymo programa. „Maxima“ tinkle dirba apie 7 tūkst. kasininkų pardavėjų. Jie buvo ruošiami atpažinti eurus, pastebėti falsifikatus, buvo mokoma kaip dirbti su kasomis, kai laikinai bus naudojamos dvi valiutos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prekybos centro „Maxima“ kasininkės pasiruošusios priimti eurus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renata Saulytė

„Pagrindinis mūsų iššūkis buvo apsirūpinti grynaisiais, susiskaičiuoti, kiek pagal apyvartas grynųjų prireiks kiekvienai parduotuvei. Tai yra sudėtingas procesas. Pinigai bus dažniau inkasuojami ir vežami į parduotuves. Yra paruoštos rezervinės saugyklos, iš kur vienai ar kitai parduotuvei pritrūkus bus vežami eurai.

Tikimės, kad viskas vyks sklandžiai. Aišku, tai priklausys ir nuo pačių klientų. Suprantame, kad ir jiems tai bus iššūkis piniginėje matyti ir litus, ir eurus. Jie gali ilgiau užtrukti prie kasų skaičiuodami grąžą“, – sakė pašnekovė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvoje litą keičia euras

R.Saulytės teigimu, kasininkėms dirbti nebus labai sudėtinga, nes visi kasos aparatai automatiškai skaičiuos grąžą eurais. Tiesa, po Naujųjų nakties nedidelė dalis kasos aparatų neveikė, tačiau šie nesklandumai greitai šalinami:

„Kasos buvo automatiškai perprogramuojamos. Trečiadienio vakare vyriausiesiems kasininkams reikėjo paspausti mygtuką kiekvienoje kasoje, kad režimas pasikeistų automatiškai.

Kasos buvo bandomos naktį. Iš kiekvienos kasos turėjo išlįsti čekis, kad operacija atlikta sėkmingai arba nesėkmingai. Šiuo metu turime ir tokių kasų, kur nebuvo sėkmingai pakeistas režimas.

Naujųjų rytą į darbą atėjusios kasininkės turi laikytis tos pačios tvarkos, kokios laikėsi visą laiką: pasiimti pinigus kasai, juos susiskaičiuoti ir susidėlioti.

Kasos buvo bandomos naktį. Iš kiekvienos kasos turėjo išlįsti čekis, kad operacija atlikta sėkmingai arba nesėkmingai. Šiuo metu turime ir tokių kasų, kur nebuvo sėkmingai pakeistas režimas. Remiantis latvių ir estų patirtimi tokių kasų turėtų būti iki 5 proc.

Lietuvoje jų bus mažiau. Jau naktį dirbo kasas aptarnaujančių įmonių atstovai. Šiandien IT specialistai dirbs visu darbo režimu ir šalins visus galimus trukdžius.“

Pasak pašnekovės, prekybos tinklui perėjimas prie euro kainavo apie 400 tūkst.eurų. „Neturime galutinių skaičiavimų. Žiūrime, kiek dar reikės investuoti papildomai, tačiau šiuo metu manome, kad išleisime ne mažiau nei 380 tūkst. eurų (1,3 mln. litų)“, – nurodė R.Saulytė.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius