Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 finansinių aklaviečių versle - sprendimą žino ne visi

Versle ieškoti sprendimų tenka kiekvieną dieną. Dauguma jų susiję su finansavimo paieškomis. Jei teko susidurti bent su viena iš toliau išvardintų situacijų, pravers susipažinti su galimais sprendimais.
Verslininkas
Verslininkas / 123rf.com
  1. Pirkėjas prašo ilgo mokėjimo atidėjimo.
  2. Tiekėjas prašo sumokėti iš anksto.
  3. Jūsų pirkėjai yra užsienio įmonės.
  4. Pritrūkote pinigų žaliavoms arba gamybos priemonėms.
  5. Rizikavote pavėluoti išmokėti atlyginimus, sumokėti mokesčius arba atsiskaityti su tiekėjais.
  6. Pirkėjai vėlavo atsiskaityti.
  7. Jūsų verslas yra sezoninis arba projektinis.
  8. Dalyvaujate valstybės institucijų arba verslo įmonių konkursuose.
  9. Jūsų verslas auga sparčiai, tačiau sąskaitos likutis „vos teigiamas“.
  10. Verslas reikalauja nuolatinių investicijų.

Finansų pasaulyje kiekvienai iš šių situacijų sukurta bent keletas paslaugų, tarp kurių – ir sąskaitų finansavimas, kitaip vadinamas faktoringu. Apie dažnai pasitaikančius kritinius verslo scenarijus ir kaip juos suvaldyti, pasakoja didžiausios Baltijos šalyse nebankinio faktoringo bendrovės „SME Finance“ direktorius Mindaugas Mikalajūnas.

1. Pirkėjas prašo ilgo mokėjimo atidėjimo.

Visi pageidauja gauti pinigus iš anksto arba iš karto, todėl prašymas atidėti apmokėjimą pradžiugina retą įmonę.

„Tačiau būtent pirkėjas, galintis atsiskaityti per ilgesnį terminą, gali tapti sėkmingiausiu Jūsų verslo partneriu“, – sako M. Mikalajūnas.

Kaip vieną iš sprendimo variantų jis pataria apsvarstyti faktoringą: „Ši paslauga leis įmonei sušvelninti laikotarpį, kol laukiama apmokėjimo, nepatiriant finansinių suvaržymų. Faktoringas užtikrins, kad įmonei pakaktų lėšų veikti stabiliai, kol sumokės pirkėjas.“

2. Tiekėjas prašo sumokėti iš anksto.

Jei Jūsų įmonė įsteigta neseniai, dalis tiekėjų apsidrausdami prašys už medžiagas ar paslaugas atsiskaityti iš anksto. Tačiau dažnai jaunai įmonei, konkuruojančiai dėl vietos rinkoje, daliai klientų tenka suteikti ilgesnius atsiskaitymo terminus. Išgyventi laikotarpį, kai tiekėjams jau sumokėta, o klientai dar neatsiskaitė, gali padėti faktoringas.

„Mes įvertiname gautinas pajamas bei apmokėjimo sąlygas ir pasiūlome faktoringą įmonei kritiniu laikotarpiu, – aiškina M. Mikalajūnas. – Tokiu atveju patariame, kokiomis sąlygomis klientui verta laukti apmokėjimo atidėjimo, kad veikla išliktų pelninga.“

3. Jūsų pirkėjai yra užsienio įmonės.

Kitais žodžiais tariant, Jūs esate eksportuotojas. Todėl verta pasidomėti, kaip veikia eksporto faktoringas.

„Tai yra sparčiausiai auganti sąskaitų finansavimo paslauga, kuri, mūsų prognozėmis, šiemet augs iki 6 kartų, – komentuoja „SME Finance“ ekspertas. – Kartu su įmonės atstovais įvertiname, kokiomis sąlygomis verta tiekti produktus arba teikti paslaugas užsienio pirkėjui, ir pasiūlome finansavimo sprendimą.“

M. Mikalajūno teigimu, eksporto faktoringo paslauga sparčiai populiarėja būtent šiuo metu, nes Lietuvos įmonės vis drąsiau atranda naujas rinkas, be to, nesibaimina pasiūlyti geresnių atsiskaitymo sąlygų. Būtent atsiskaitymo lankstumas, pasak M. Mikalajūno, daugeliu atvejų suteikia pranašumo prieš konkurentus ir leidžia įsitvirtinti naujose rinkose.

4. Nepritrūkite pinigų žaliavoms ar gamybos priemonėms.

Bet kuriam produktui pagaminti ar paslaugai suteikti pirmiausia reikia investuoti: į žaliavas, gamybos priemones ir laiką. Valdant šiuos išteklius svarbi kiekviena para ir net valanda. Kol pinigai už parduotą produkciją grįžta į įmonės sąskaitą, tenka palaukti. „SME Finance“ vadovas pataria: „Kad laukimo laikotarpis netaptų įmonei finansine našta, pasinaudokite faktoringu. Jūsų sąskaitos už žaliavas, medžiagas ar tiekėjų paslaugas bus apmokėtos laiku, todėl galėsite susikoncentruoti tik į savo produktų gamybą ar paslaugų teikimą. Mes patarsime, kokiomis finansinėmis sąlygomis tai daryti yra pelningiausia.“

Šiuo faktoringu, kaip rodo praktika, dažniausiai naudojasi statybų ir gamybos įmonės, taip pat prekiautojai, parsigabenantys prekes dideliais kiekiais iš tolimų Kinijos, Indijos ir kitų rinkų. Pasinaudojusios faktoringu, šios įmonės apmoka tiekėjų sąskaitas ir užsitikrina finansinį stabilumą tuo laikotarpiu, kai tenka ilgesnį laiką palaukti į įmonės kasą sugrįžtančių pajamų.

5. Mokesčių faktoringas: visada laiku sumokėsite darbuotojams, tiekėjams ir valstybei.

Tarp verslo įmonių ne tiek daug rasime bendrovių, kurios pajamas kas mėnesį gauna pagal pageidaujamą planą. Taip yra todėl, kad įmonių verslo ciklas retai sutampa su kalendoriniu mėnesiu. Deja, kitaip yra su įsipareigojimų vykdymu: sumokėti mokesčius valstybei, išmokėti atlyginimus darbuotojams, atskaityti už komunalines ar ryšių paslaugas būtina kas mėnesį, nepažeidžiant nustatytų terminų. Daugeliu atvejų, kol įmonė atgaus pinigus už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas, tenka surasti, iš kur gauti pinigų reguliariems mokėjimams.

„SME Finance“ specialistai įvertins įmonės situaciją ir patars, kokiai sumai ir kokiomis sąlygomis verta pasinaudoti faktoringu, o pinigai per dieną bus pervesti į įmonės sąskaitą“, – sako M. Mikalajūnas.

6. Vėluoja sumokėti klientai.

Dėl įvairių priežasčių pirkėjai gali vėluoti susimokėti arba iš anksto prašyti ilgesnio atsiskaitymo atidėjimo. Visais atvejais, kol pinigai sugrįš į jūsų įmonės sąskaitą, apmokėjimo vėlavimas taps jūsų galvos skausmu. M. Mikalajūnas pastebi: „Kad ilgesnis apmokėjimo terminas netaptų įmonės veiklos stabdžiu, gali padėti faktoringas. Vos tik gaunate signalą, kad klientų apmokėjimai vėluos, mes kartu galime aptarti, kaip finansiškai sušvelninti ilgesnį laukimo laikotarpį ir laiku įvykdyti jūsų įmonės finansinius įsipareigojimus.“

7. Jūsų verslas sezoninis arba projektinis. Yra daug sprendimų.

Pačiose įvairiausiose verslo srityse įmonėms vis dažniau tenka organizuoti darbą sezoniniu ar projektiniu pagrindu. Dalyvavimas Europos Sąjungos (ES) finansuojamuose projektuose, IT sprendimų kūrimas ir diegimas, statybų ir gamybos verslai planuojami, vykdomi ir apmokami pagal sutartas darbų apimtis ir aiškiai apibrėžtus terminus. Retu atveju įmonių atliekami darbai pabaigiami per vieną mėnesį – dauguma projektų tęsiasi po keletą ketvirčių ar net metų. Tačiau nuomotis patalpas, įsigyti darbui būtinų priemonių, išlaikyti darbuotojus ir vykdyti įsipareigojimus reikia nuolat.

Be to, norint dalyvauti minėtuose ES projektuose, dažniausiai reikia prisidėti ir įmonės lėšomis – finansuoti iki 30 proc. projekto vertės. Todėl lemiama kliūtimi gali tapti lėšų trūkumas ir menkos galimybės keletą mėnesių patiems finansuoti verslą iki lėšos sugrįš.

Panašiai ir su sezoniniu verslu: įprastai prekes tenka pirkti iš anksto, o pardavimai vyksta per ilgesnį laikotarpį, užtrunkantį ketvirtį ar net pusmetį. Pavyzdžiui, augalų sėklos aktyviausiai parduodamos pavasarį, kanceliarinės prekės ar žemės ūkio derlius – rudenį.

Ir tokiais atvejais M. Mikalajūnas primena apie faktoringą: „Kartu su įmonės vadovais aptariame dalyvavimo projekte ar sezoniniame versle sąlygas ir kartu įvertiname, kiek lėšų reikėtų sklandžiai įmonės veiklai. Parenkame tinkamą faktoringo variantą, taip pat pasiūlome ir kitų finansavimo būdų, pavyzdžiui, galimybę pasinaudoti verslo paskola.“

Tokios finansavimo galimybės leidžia įmonėms imtis įgyvendinti norimus projektus ar parduoti sezonines prekes bei užtikrinti stabilią veiklą, kol atgaus pinigus.

8. Dalyvaujate valstybinių ar privačių įmonių konkursuose.

Didesnės verslo įmonės ir dauguma valstybinių organizacijų, pirkdamos paslaugas ar prekes, rengia konkursus. Dalis įmonių, pajėgių pagaminti reikiamą produktą ar suteikti kokybiškas paslaugas, atsisako tokių konkursų vien dėl ilgo apmokėjimo termino, galinčio siekti 60 ar 90 dienų.

„Kad ilgas apmokėjimo terminas netaptų kliūtimi plečiant verslą ir užsakovų ratą, ilgą apmokėjimo laikotarpį siūlome sušvelninti faktoringo pagalba, – komentuoja M. Mikalajūnas. – Sąskaitų finansavimo paslauga užtikrins, kad visoms būtinoms išlaidoms įmonės sąskaitoje visada pakaks lėšų, ir apmokėjimo laukimas netaps barjeru konkuruojant dėl rinkos.“

9. Įmonė auga per gretai, ir sąskaitos likutis vos teigiamas?

Nemažai įmonių, atradusių savo veiklos nišą ir sėkmingai išnaudojančių verslo galimybes, per trumpą laiką pasiekia itin spartaus augimo. Turime ne vieną pavyzdį, kai lietuviškų įmonių produkcija per keletą mėnesių užkariauja kitų šalių rinkas. Norint augti toliau ir plėsti verslą, tokioms bendrovėms tenka ieškoti finansavimo. Žengimas į naujas rinkas ar plėtra savo šalyje dažnai susiję su ilgesniais mokėjimo atidėjimais, todėl nemaža dalis apyvartinių lėšų būna „užšaldyta“ gautinose sumose.

Logiškas sprendimas tokiose situacijose yra kreiptis paskolos į bankus. Tačiau pastarieji į sparčiai augantį verslą žiūri atsargiai ir dažnu atveju pasiūlo kreiptis po pusmečio ar metų, kad galėtų įsitikinti ilgesnio laikotarpio rezultatais bei įmonės veiklos stabilumu.

„Tokiais atvejais pasiūlome pasinaudoti sąskaitų finansavimo paslauga. Kai įmonė sukaups banko reikalaujamą rodiklių istoriją, ji galės mažesnėmis palūkanomis pradėti skolintis iš bankų“, – pataria faktoringo įmonės vadovas.

10. Verslas reikalauja nuolatinių investicijų.

Yra verslo sričių, kuriose sėkmingai veikti galima tik nuolat investuojant. Vieni geriausių pavyzdžių – logistikos ar keleivių pervežimo bendrovės, kurioms transporto parką tenka atnaujinti kiekvienais metais. Tokioms įmonėms kreiptis paskolos į bankus yra įprasta, tačiau gaunant bankų finansavimą kaskart tenka prisidėti ir nuosavomis lėšomis. Jei tokio rezervo įmonė neturi ar jo nepakanka, vienas iš sprendimų yra pasinaudoti alternatyviomis finansavimo galimybėmis.

„Padedame klientams suformuoti būtiną rezervą, kurį turint, galima tikėtis banko paskolos. Bendradarbiaudami su klientu ir jo banku, padedame finansuoti įmonei būtinas investicijas“, – aiškina „SME Finance“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius