Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 mln. litų valstybei kainavusi gėdinga saugyklų istorija baigsis metalo lauže

Penktadienį baigėsi valstybei brangiai kainavusi istorija, dėl kurios valstybei pirmą kartą teko grąžinti paramą ES. Du dešimtmečius šalia Gariūnų stūksantys niekada nepanaudoti naftos rezervuarai kartu su sklypu pagaliau parduoti.
Gariūnai
Gariūnai / Turto banko nuotr.

Turto bankas ir „Girtekai“ priklausanti „SIRIN Development“ pasirašė sutartį, ir valstybė investuotojams 18,5 ha sklypą pardavė už 7,2 mln. eurų.

Neįmanoma panaudoti

Šalia pagrindinio greitkelio šioje vietoje iškils industrinis parkas, į kurį ketinama investuoti 60 mln. eurų, tačiau kartu tai užbaigs liūdną valstybės gėdos istoriją, kurią lėmė tuometinių politikų klaidos.

15min primena, kad 1995 metais šalia autostrados iškilusios mazuto saugyklos taip nė karto ir nebuvo panaudotos. Kone 100 milijonų litų kainavusios saugyklos iš esmės buvo nereikalingos, nors jos turėjo apsaugoti šalį nuo kuro trūkumo. Tačiau degalų pardavėjai patys turėjo savo saugyklas, todėl valstybės pagalbos neprireikė.

„Tai vienas labiausiai nevykusių Lietuvos projektų. Kone 100 milijonų litų kainavusių saugyklų net nebeįmanoma panaudoti”, – 15min žurnalistui yra sakęs vienas valstybinės institucijos, prižiūrinčios saugyklas, vadovas.

Briuselis pareikalavo grąžinti paramą

Be to, tai pirmas atvejis, kai Lietuvai teko atiduoti ES paramą, skirtą valstybiniam projektui.

ES šiam projektui skyrė 10 milijonų litų, tačiau Briuselį 2011 m. supykdė žinia, kad mazuto saugyklos taip ir nebuvo panaudotos. Negana to, jos net nebuvo baigtos statyti. Tuometinė Energetikos ministerija buvo paskaičiavusi, kad projektui baigti reikia dar 65 mln. litų (18,8 mln. EUR).

Jočionių gatvės skypas
Jočionių gatvės skypas

Todėl Europos Komisija (EK) pareikalavo iš Lietuvos Vyriausybės skubiai grąžinti 2,79 milijono eurų (9,6 mln. litų) mazuto saugyklai skirtą paramą. EK teigė, kad Lietuvos valstybė pažeidė 1998 metų PHARE programos įsipareigojimus, todėl privalo grąžinti šias lėšas. Todėl Lietuvai paramą teko grąžinti iš biudžeto.

Tiesa, Valstybės kontrolės buvo prašoma tirti pinigų panaudojimą statant saugyklas.

Pati saugyklos idėja kilo Lietuvos blokados metu, kai grėsė kuro deficitas šaltuoju metu. Į statybos pradžios pompastišką šventę buvo atvykęs tuometis prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas, kuris itin pritarė tokiam projektui. Tačiau 1997 m. statybos buvo sustabdytos motyvuojant lėšų stygiumi.

Saugyklos – į metalo laužą

Galiausiai statinys buvo perduotas Valstybės turto fondui (dabar – Turto bankui), kuris šiais metais saugyklas aukciono būdu pardavė. Valstybės neūkiškumo simboliu tapusios ir 100 mln. litų kainavusios saugyklos bus supjaustytos į metalo laužą, o čia atsiras verslo ir logistikos centras.

Sandėlio vizulizacija
Sandėlio vizulizacija

Pasak „SIRIN Development“ vadovo Lauryno Kuzavo, bendrovė ilgai laukė galimybės įsigyti sklypą strategiškai svarbioje vietoje su puikiu matomumu nuo pagrindinės šalies transporto arterijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius